Importuri și Exporturi în ASEAN

Extras din referat Cum descarc?

Asociatia Tarilor din Asia de Sud-Est  ASEAN (Association of South-East Asian
Nations)  este una dintre cele mai vechi si mai importante formule de integrare economica din Asia si chiar din lume. Asociatia a fost infiintata pe 8 august 1967, prin semnarea Declaratiei de la Bangkok de catre ministrii de externe a 5 membri fondatori: Indonezia, Malayezia, Filipine, Singapore si Thailanda. ASEAN a fost infiintata ca un for de cooperare economica si politica intre statele Asiei de Sud-Est. 
Initial a existat o alianta intre Filipine, Malayezia si Thailanda numita Asociatia Sud-Estului Asiei (ASA), formata in 1961. Sase ani mai tarziu, ca raspuns la expansiunea comunismului in Vietnam a fost creata ASEAN prin declaratia de la Bangkok, semnata si de Indonezia si Singapore pe langa cele trei state din ASA.
Declaratia de la Bangkok sustinea:
" Accelerarea cresterii economice, progresului social, dezvoltarii sociale;
" Promovarea pacii si stabilitatii ;
" Promovarea colaborarii active in probleme economice, sociale, culturale sau politice de interes comun ;
" Mentinerea cooperarii cu alte organizatii internationale si regionale care au scopuri similare;
" Colaborare mai eficienta pentru dezvoltarea agriculturii si industriei, acest lucru incluzand studiul problemelor comertului, imbunatatirea transportului si cresterea standardelor de viata ale oamenilor
Prima tara care se alatura asociatiei este Brunei, care devine membra imediat dupa ce isi obtine independenta la 8 ianuarie 1984. A saptea tara membra este Vietnam incepand cu 28 Iulie 1995. Dupa doi ani tari precum Laos si Myanmar se alatura la 23 iulie. Cambodgia se integreaza si ea in ASEAN pe 30 Aprile 1999. 
La un moment dat, cand optimistii considerau ca largirea ASEAN este foarte probabila si ca ea va cuprinde cea mai mare parte a tarilor din sud-estul asiatic, s-a emis si ideea largirii ulterioare catre India si China. Chiar presupunand ca ASEAN ar redeveni un pol de atractie pentru statele din zona, conexiunile politice si mai ales economice cu India si China sunt prea putin substantiale, fara a mai aminti imposibilitatea ASEAN de a absorbi membri de dimensiunile Chinei, de exemplu.
In prezent ASEAN este formata din : Indonezia, Malayezia, Filipine, Singapore Thailanda, Brunei, Cambodgia, Myanmar, Laos si Vietnam. Tarile membre ASEAN pot fi impartite in 2 categorii: tari dezvoltate (Indonezia, Malayezia, Filipine, Singapore, Thailanda si Brunei ) si tari slab dezvoltate (Cambodgia, Laosul, Myanmar si Vietnamul )
Populatia celor 10 tari care intra in prezent in componenta ASEAN este de circa 500 milioane de persoane, ceea ce transforma, potential, zona intr-una din cele mai mari piete ale lumii, daca avem in vedere doar numarul de persoane, decat UE sau SUA. Alte atuuri ale tarilor din regiune se refera la faptul ca poseda resurse naturale bogate, se intind pe o suprafata considerabila si se afla in apropierea rutelor strategice care leaga Oceanul Pacific de Orientul Mijlociu, Africa si Europa.
Printre scopurile ASEAN se numara: 
" Impulsionarea comuna a cresterii economiei, progresului social si dezvoltarii culturale din zona, in spiritul egalitatii si cooperarii;
" Respectarea principiilor de drept, normelor privind relatiile interstatale si Chartei ONU, pentru impulsionarea pacii si stabilitatii din zona;
" Impulsionarea cooperarii si ajutorarii reciproce in domeniile economic, social, cultural, tehnologic, stiintific s.a;
" Desfasurarea unei cooperari mai eficiente in valorificarea agriculturii si industriei, extinderea schimburilor comerciale, imbunatatirea transportului si ridicarea nivelului de viata al populatiei;
" Mentinerea cooperarii stranse si reciproc avantajoase cu organizatiile internationale si regionale cu scopuri si tinte similare, cautand cai de cooperare mai stransa cu acestea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importuri si Exporturi in ASEAN.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!