Importanta Spatiului Transatlantic al Liberului Schimb

Extras din referat Cum descarc?

In prezent, numeroase dezbateri in mediul academic si politic international pleaca de la premisa unui conflict intre SUA si UE. Razboiul contra terorismului declansat de SUA si diferite alte crize internationale, au determinat o consolidare a conceptiei ca falia intre europeni si americani se adanceste. In realitate, sunt suficiente motive si puternice argumente pentru a concepe un viitor comun al comertului liber intre regiunile transatlantice. Angajarea in razboiul impotriva terorismului a condus SUA la o mai profunda constientizare a propriei fiinte nationale, a prezentei sale in lume ca unica supraputere si, legat de aceasta, a importantei consolidarii spatiului transatlantic pentru asigurarea securitatii nationale. 
La rindul ei, Europa comunitara, pentru care lansarea monedei unice a marcat o noua etapa in constructia noii Europe, se vede nevoita sa foloseasca experienta federalismului american drept sursa de inspiratie si termen de referinta.
In prezent, lumea este privita din prisma centrelor mari de putere mondiala, blocurile economice fiind reprezentate de SUA, Japonia si UE; totodata, la doar cata ani dupa introducerea monedei europene, lupta pentru suprematia monetara se poarta intre Dolar si Euro.
Relatiile dintre cele trei mari centre de putere economica se desfasoara sub impactul transformarilor rapide ce au loc in economia mondiala, sub impulsul rezultatelor noii revolutii tehnologice, al diversificarii si cresterii dinamicii schimburilor internationale, al accentuarii tendintelor de globalizare.
Solutia impotriva acestei viziuni care scindeaza lumea intre marile centre ar fi formarea unei piete comune transatlantice. Pentru ca, in pofida diferentelor in materie de protectie sociala si interventia statului in viata economica, cele doua mari regiuni, SUA si UE, sunt in mod esential caracterizate de valori comune: libertate, democratie, stat de drept, sistem economic de piata libera si respectarea drepturilor omului ce reprezinta piatra de temelie a securitatii si stabilitatii in zona euro-atlantica. Geneza modernitatii este comuna celor doua regiuni, adica dezvoltarea economica si sociala pleaca de la o comuniune de idei despre filozofia liberala, clasica. America este doar o expresie nuantata a Europei. Ambele imbraca similitudini la scara istoriei economice si nu sunt despartite atat de ideile si curentele spirituale, cat de orgoliile politice, ce in buna masura nu rezulta credintelor impartasite de oamenii comunitatii, ci a unor interese generale. Nu trebuie sa existe interes general american sau european, ele trebuie sa coexiste. Prin locul pe care il detin in productia si comertul mondial, UE si SUA reprezinta, fara indoiala, actorii principali ai scenei economice internationale. Importanta relatiilor comerciale reciproce, a fluxurilor de investitii directe si a operatiunilor financiare, in general, le face interdependente din punct de vedere economic. Piata transatlantica este considerata a fi cea mai ampla relatie comerciala si de investitii la nivel mondial. Ea ofera locuri de munca pentru 14 milioane de oameni in UE si SUA, reprezentand 40% din comertul mondial si ramane forta motrice a economiei mondiale. Viziunea unui spatiu economic de liber schimb transatlantic ar aduce beneficii importante ambelor parti. Chiar daca economia americana ar depasi-o pe cea europeana, in timp ce China si India se ridica rapid, Europa tot va fi cel mai apropiat competitor al Statelor Unite In negocierile comerciale, UE discuta cu SUA ca de la gigant la gigant. Euro are potentialul de a deveni valuta de rezerva la rivalitate cu dolarul, mai ales daca pretul petrolului va incepe sa fie calculate in aceasta moneda. Principalele zone de conflict comercial dintre SUA si UE sunt otelul si produsele agricole, deoarece UE subventioneaza consistent aceste doua sectoare, fapt care nemultumeste SUA.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta Spatiului Transatlantic al Liberului Schimb.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!