Implicatii Comerciale ale Extinderii spre Est a UE

Extras din referat Cum descarc?

1. Integrarea economica - delimitari conceptuale si abordari teoretice 
Notiunea de integrare isi are originea in limba latina, unde intalnim formele integro,integrare si integratio, cu semnificatia de a pune la un loc, de a reuni mai multe parti intr-un tot unitar sau in vederea constituirii unui intreg, de a restabili, de a intregi. Folosit initial in matematica (din 1620, conform Oxford English Dictionary) termenul de integrare este in prezent utilizat pe scara larga in diverse domenii ale stiintelor socio-umane, inclusiv in economie. In dictionare sau in lucrarile de specialitate exista o multitudine de definitii asociate acestui termen. Chiar daca sunt diferite, aceste definitii converg spre ideea de unire, de reunire, de formare, de reformare a unui intreg, de creare a unor spatii sau ansambluri mai vaste.Definitiile de dictionar nu pot insa acoperi in intregime nuantele acestui concept.Explicatiile oferite de economisti si politologi pun accentul pe aspecte diferite. Politologii pun accentul in mod deosebit pe implicatiile acestui proces asupra suveranitatii nationale si pe comportamentul factorilor politici. In domeniul economic, potrivit lui Fritz Machlup, termenul a fost pentru prima data folosit pentru a ilustra o combinare intre unitatile deproductie, prin intermediul acordurilor cartelurilor, trusturilor sau fuziunilor (integrareorizontala) sau pentru a reliefa legaturile dintre furnizori si clienti (integrare verticala).
Termenul de integrare nu este intalnit in lucrarile de economie aparute inainte de anii 1940, iar indexul pe subiecte al cartilor de economie internationala nu il include mai devreme de 1953.The Encyclopaedia of the Social Science, publicata in 1937 foloseste acest termen, dar sub forma de integrare industriala. O scurta trecere in revista a principalelor acceptiuni oferite de economisti termenuluide integrare, ne poate oferi o imagine mai fidela asupra complexitatii acestei realitati.
Jan Tinbergen defineste integrarea drept crearea unei structuri optime a economiei internationale, prin inlaturarea barierelor artificiale din calea schimburilor comerciale. Totel face distinctia intre integrarea pozitiva (transferul unor prerogative sau puteri nationalecatre institutiile comune) si integrarea negativa (aplicarea unor masuri care sa conduca laeliminarea discriminarilor intre entitati economice apartinand unor state diferite). Francois Perroux face referire la punerea in comun a mai multor operatii, efectuatede aceeasi firma (integrare verticala) sau de firme diferite incorporate aceleiasi unitati economice (integrare orizontala). Gottfried Haberler considera ca integrarea reprezinta relatia economica tot mai stransa intre arii aflate in legatura, iar Bela Balassa o defineste ca proces si stare de fapt. 
Privita ca proces, ea reprezinta ansamblul de masuri destinate sa suprime discriminarile intre unitati economice apartinand diferitelor state participante, iar ca stare de fapt, este caracterizata prin absenta diferitelor forme de discriminare intre economiile nationale. Tot el considera ca integrarea economica totala, generala, presupune unificare monetara, fiscala, sociala, a politicii anticiclice, precum si existenta unei autoritati supranationale, ale carei decizii sa fie obligatorii pentru statele membre. Andre Marchal, unul dintre teoreticienii de referinta in problematica integrarii,defineste trei procese de integrare, componente ale integrarii depline:- integrarea economica, reprezentand realizarea solidaritatii economice prin formarea unei retele complexe de legaturi interdependente intre agentii economici ai tarilor participante; 
- integrarea sociala, care completeaza integrarea economica, dar nu va fi niciodata deplina, deoarece oamenii nu vor fi niciodata pe deplin solidari;
- integrarea politica, reprezentand existenta unitatii de decizie si realizandu-se sub forma federala sau confederala. 
Procesul integrarii economice nu a luat nastere si nu s-a dezvoltat pe baza unor constructii teoretice preexistente, ci a aparut dintr-o necesitate istorica, iar teoria integrarii economice a evoluat in stransa legatura cu realizarea practica a proceselor integrative. Ea a analizat, din punct de vedere cantitativ si calitativ, transformarile care decurg din procesul de integrare economica, factorii favorizanti, cauzele care il determina, precum si efectelegenerate. Baza teoriei integrarii economice o reprezinta teoria uniunii vamale. De altfel, uniunea vamala este si primul pas pe drumul integrarii economice a doua sau mai multor teritorii, avand drept principale caracteristici:
- eliminarea taxelor pe importurile provenite din tarile membre;
- adoptarea unui tarif vamal extern comun cu privire la importurile din tarile terte;
- distribuirea veniturilor din taxele vamale conform unei formule convenite. 
Viner si Bye sunt considerati primii care au oferit o baza pentru analiza sistematica privitoare la uniunea vamala. Anterior lui Viner, literatura cu privire la uniunea vamala, scrisa din perspectiva economica sau neeconomica, de adepti ai liberului schimb sau ai protectionismului, era, cu foarte mici exceptii, favorabila constituirii uniunilor vamale. Viner are meritul unei analize mai realiste, care scoate in evidenta atat avantajele cat si posibilele dezavantaje ale ale acestei forme de integrare, aratand ca efectele nu se pot stabili apriori, ci depind de situatia concreta a constituirii uniunilor. 
Teoria clasica privind uniunea vamala sustinea ideea ca aceasta duce aproape intotdeauna la cresterea bunastarii. Rationamentul era relativ simplu: comertul liber maximizeaza bunastarea mondiala, uniunea vamala reduce barierele tarifare si astfel se produce o evolutie catre comertul liber, de unde rezulta ca uniunea vamala va determina cresterea bunastarii generale, chiar daca nu o va maximiza. Viner a aratat ca acest rationament nu este corect, introducand conceptele de creare si deturnare de comert. Crearea de comert se refera la modificarile in consum, de la produsele interne mai costisitoare, la cele mai ieftine din tara partenera. Deturnarea de comert se refera la modificarea sursei importurilor, de la sursele mai ieftine, exterioare uniunii vamale, la celeale partenerilor, mai scumpe. Rezultatul crearii unei uniuni vamale depinde, asadar, de rezultatul net al acestor efecte. Concluzia lui Viner era aceea ca uniunea vamala este un optim de rangul al doilea (second best), in comparatie cu liberul schimb la nivel mondial. Dupa aparitia lucrarii lui Viner si pana in 1965, teoria integrarii economice a trecut prin doua perioade:


Fisiere in arhiva (1):

  • Implicatii Comerciale ale Extinderii spre Est a UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!