Globalizarea

Extras din referat Cum descarc?

Democratia are nevoie sa fie ,,democratizata", spune Anthony Giddens, autor britanic al mai multor carti despre integrarea globala. El mentioneaza in ultimul sau volum ,,How Globalization is Reshaping Our Lives" (,,Cum globalizarea schimba modul nostru de viata") ca in prezent cel mai important pentru omenire este dezvoltarea puterii si culturii civice, precum si transformarea organismelor transnationale, asa precum este Uniunea Europeana, in structuri mai deschise si mai responsabile.
Putine teme sunt atat de controversate precum este tema globalizarii. Luand la un loc pietele distantate ai oamenii din toata lumea mai aproape unul de altul vom simti cu totii o schimbare imensa ce ne afecteaza pe fiecare dintre noi, fie pe taranii din Moldova sau India, studentii din Paris sau Londra, bancherii din Zurich sau New York. O astfel de perturbare este greu de ordonat, in special cand aceasta este incontrolabila. Oamenii de obicei se asteapta la ceea ce-i mai rau: ceea ce are valoare in prezent se va pierde si ceea ce va fi in loc poate aduce numai rau. Dar mii de specialisti incearca zilnic sa convinga oamenii ca globalizarea este, in general, o forta de schimbare spre binele lor.
Si astel, fiind o problema atat de controversata si de actualitate am considerat ca ar trebui sa o tratam in lucrarea de fata. Concluziile pe care le voi trage din aceasta lucrare sunt pur personale.
Pentru ca ma intereseaza. Duc o cercetare despre globalizare pentru mine insumi in primul rand. Vreau sa stiu in ce lume traiesc. Citesc, ascult, vad si incerc sa sintetizez.
Nici o definitie a fenomenului globalizarii nu este mai acoperitoare decat cea indusa de cunoscuta sintagma a "satului planetar" si ca, desi prezentata ca un fenomen specific sfarsitului de secol si de mileniu, globalizarea, sau cel putin unele dintre dimensiunile sale, nu este lipsita de o lunga istorie. Sub acest din urma aspect, globalizarea reprezinta consecinta aproape naturala a cursului tot mai accelerat imprimat istoriei, daca nu de Renastere, atunci cel putin de prima Revolutie industriala. Ceea ce doreste fenomenul contemporan al globalizarii de precedentele procese integrationiste sunt scara (anterior regionala, actual mondiala), ritmul schimbarilor (este sufficient sa luam in considerare rata anuala a "universalizarii" Internetului) si sprijinirea, intr-o mai mare masura decat oricand inainte, pe progresul tehnologic cu impact imediat asupra conditiilor vietii cotidiene. Considerand pe buna dreptate Internet-ul ca pe adevaratul motor si simbol al globalizarii, nu ne mai apare ca o simpla curiozitate faptul ca unul dintre motoarele de cautare pe world-wide-web poarta numele lui Magellan, primul om care a exprimat fizic una dintre dimensiunile globalizarii.Se poate spune ca globalizarea este un process care dureaza de secole.
Elementele definitorii ale globalizarii
Pentru unii, globalizarea este identificata cu "americanizarea", altii asociaza termenul cu cresterea importantei pietei mondiale, in timp ce o a treia categorie utilizeaza conceptual pentru descrierea unei realitati ideologice - globalizarea ca victorie a economiei de piata. De obicei, globalizarea este asociata cu implicatiile ei. Ea este vazuta nu ca un process ireversibil, ci mai curand in perspectiva sa dinamica.
Globalizarea are trei cauze principale: tehnologica, politica si economica. Ele au declansat un proces in care distanta geografica a devenit un factor neesential in stabilirea si sustinerea legaturilor transfrontaliere, a relatiilor economice, politice si socioculturale internationale pe care le numim globalizare. Oamenii au devenit constienti de acest lucru. De aici, toate retelele, relatiile si dependentele cauzeaza deficite pe plan demographic, ecologic, social si al securitatii si produce efecte cum ar fi schimbarea atitudinilor si deficiente administrative. Globalizarea nu este un fenomen in totalitate negativ. Ea este un factor de integrare a omului in comunitatea mondiala si ofera spatiu de desfasurare noilor sisteme de guvernabilitate globala si unei societati civile globale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!