Evolutia Comertului Mondial in Perioada Contemporana

Extras din referat Cum descarc?

Comertul international nu a existat din totdeauna. La fel de evident insa comrtul mondial nu este de data recenta. Oamenii au decis sa faca schimburi de bunuri si servicii pentru a obtine profit din exploatarea unui anumit avantaj. O conditie prealabila a schimbului este existenta mijloacelor de transport si de comunicatii ale caror progrese au constituit baza dezvoltarii comertului international. Practic, fiecarui progrs in transporturi si in tehnologia telecomunicatiilor i-au corespuns noi piete de bunuri si servicii si in acelasi timp noi posibilitati de acces la surse de materii prime si input-uri intermediare. 
Evoluti economiei la nivel mondial, influenta diferitilor factori generali si specifici au determinat dezvoltari ale schimburilor comerciale internationale de o deosebita importanta , pe care le vom prezenta, sub aspectele esentiale, in continuare.
2000
In anul 2000 comertul si productia globala au avut cea mai mare dezvoltare economica din ultimul deceniu. Aceasta extindere uluitoare a economiei lumii a fost rezultatul accelerarii continue a cresterii productiei pentru economiile aflate deja in expansiune rapida in America de Nord si Asia, o revenire a productiei in America de Sud si Rusia si o imbunatatire a activitatii economice a celorlalte regiuni. America de Nord si Europa de Vest care au reprezentat impreuna aproximativ 60% din productia si comertul global au inregistrat in 2000 cea mai rapida crestere anuala din 1990. In a doua jumatate a anului au fost numeroase semne ca expansiunea economiei mondiale a inceput sa incetineasca. Activitatea economica s-a imbunatatit in 2000 in toate regiunile mari, atingand cea mai mare crestere mondiala a productiei din ultimul deceniu. 
Tarile in curs de dezvoltare si America de Nord si-au marit productia cu cel putin 5% fata de anul precedent in timp ce celelalte regiuni au inregistrat o crestere a productiei cu aproximativ 3%-4%. 
Rata media de crestere a Asiei a fost rezultatul dezvoltarii economice cu 7% a Asiei si avansarii modeste a Japoniei. In timp ce productia regionala a Americii Latine si-a revenit substantial si a atins media globala, cea a Europei de Vest si Africii a crescut ajungand undeva sub medie. 
Valoarea PIB-ului pe locuitor in Africa a aratat ca nu a existat o imbunatatire a nivelului de trai in aceasta regiune. 
Cu toate acestea, SUA nu a fost in 2000 singurul motor al economiei mondiale ca si in anii precedenti. Cresterea investitiilor si a consumului in SUA au contribuit la cresterea importului si aparitia unui deficit semnificativ in balanta de plati externe a SUA. Totusi importurile au atins aproximativ 6% din exporturile mondiale cu bunuri si servicii si au fost finantate usor datorita aprecierii reale demonstrata de dolarul american. 
Dezvoltarea comertului mondial a fost o consecinta a variatiei celor trei valute cheie, dolarul, euro si yenul japonez, lucru care nu a avut un impact doar asupra comertului in regiuni, dar si asupra comertului in sectoare. In timp ce yenul s-a apreciat cu 6%, euro s-a apreciat cu 13% fata de dolar in 2000. 
In 2000, Asia si tarile in curs de dezvoltare au inregistrat cea mai mare crestere a comertului mondial de 15%, atat in privinta exporturilor, cat si a importurilor. In cazul tarilor in tranzitie, aceasta evolutie se datoreaza revenirii productiei in aceasta regiune, in special in Rusia. Cresterea semnificativa a comertului in Asia este surprinzatoare data fiind extinderea productiei in Asia sub media globala.


Fisiere in arhiva (2):

  • Evolutia Comertului Mondial in Perioada Contemporana
    • REFERAT.doc
    • rei.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!