Dezvoltarea Durabila

Cuprins referat Cum descarc?

I - Introducere 
II- Capitolul 1 (teoria economica legata de conceptul de dezvoltare durabila, semnificatie, cand a aparut, acte normative europene ce fac referire la dezv durabila etc) 
III - Capitolul 2 - strategia de dezvoltare durabila a Romaniei 
IV - Capitolul 3 - perspectivele referitoare la dezvoltarea durabila a Romaniei 
V - Concluzii 
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
"Dezvoltarea durabila este cea care urmareste nevoile prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface nevoile lor"
Conceptul de dezvoltare sustinuta(sustenabila) sau durabila apartine teoriei noi a dezvoltarii economice, ea insasi ramura relativ noua a teoriei economice generale de care s-a desprins si individualizat ca un corp teoretic autonom la nivelul anilor '50- '60. 
Desi generoasa si acoperitoare prin temele pe care le problematizeaza, trimitand, consistent, pentru atingerea scopurilor sale demonstrative la sociologie, filozofie, etica, morala, drept, etc. Teoria dezvoltarii economice si-a faurit un minim soclu epistemologic propriu, un sistem notional si categorial la care recurge spre a opera si expune. 
La modul sintetic exprimat, principalele categorii operante in domeniul supus discutiei sunt: expansiune, crestere, progres, dezvoltare, subdezvoltare.
Asadar, putem dezvolta , in linii generale, expansiunea este privita ca fiind o crestere economica pe termen scurt si cu deschidere spre reversibilitate. Spre deosebire de expansiune cresterea economica este asimilata limbajului curent cu o marire in dimensiuni absolute a indicatorilor macroeconomici venit national sau produs global.
Atunci cand cresterea in valoare absoluta a indicatorilor macroeconomici este raportata si privita la modul relativ, in functie de dinamica populatiei, un alt concept vine in ajutor pentru a explica ce se intampla in economie si societate - progresul economic. El reprezinta o crestere a venitului national pe locuitor.
Dincolo de componentele de baza dezvoltarea inseamna mutatii calitative ce tin de ansamblul vietii astfel incat, pe total, ea sa se traduca in faptul ca oamenii se hranesc mai bine, se ingrijesc mai bine si capata o mai buna cunoastere.
Se poate sublinia ca dezvoltarea este un proces de lunga durata, sustinut pe parcursul a doua, trei decenii, durata mare este impusa de anvergura procesului. Se acrediteaza ideea ca dezvoltarea este un proces si nu o stare de fapt.
Cat priveste finalitatea ultima a dezvoltarii, toate punctele de vedere converg spre ideea forta ca aceasta nu poate fi decat o dezvoltare umana, una care sa aiba in vedere binele general al omului, al omului de azi dar si de maine. Pentru a teoretiza pe un asemenea subiect analiza economica a introdus in limbajul ei termenul de durabila sau sustenabila.
CAPITOLUL I
CONCEPTUL DE DEZVOLTARE ECONOMICA
Conceptul de dezvoltare durabila a luat nastere acum 30 de ani, ca raspuns la aparitia problemelor de mediu si a crizei resurselor naturale, in special a celor legate de energie. Practic, Conferinta privind Mediul de la Stockholm din 1972 este momentul in care se recunoaste ca activitatile umane contribuie la deteriorarea mediului inconjurator, ceea ce pune in pericol viitorul Planetei. 
Tot in acel an, Raportul Clubului de la Roma, intitulat Limitele cresterii, a incins spiritele si a obligat omenirea sa constientizeze ca problemel cresterii economice sunt inseparabile de cele ale poluarii mediului, cresterii explozive a populatiei, epuizarii resurselor etc. Expresia acestei noi atitudini s-a reflectat in initiativa ONU de a infiinta Comisia Mondiala asupra mediului si dezvoltarii
Cativa ani mai tarziu, in 1983, isi incepea activitatea Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare (WCED).
In 1985 era descoperita gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii si, prin Conventia de la Viena a inceput cautarea unor solutii pentru reducerea consumului de substante care dauneaza stratului protector de ozon care inconjoara Planeta. 
In 1987, la un an de la catastrofa de la Cernobal, in cadrul Raportului WCED 
de la Brundtland(dupa numele primului ministru norvegian de atunci) a fost formulata cea mai citata definitie a dezvoltarii durabile: "Dezvoltarea durabila este cea care urmareste nevoile prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface nevoile lor". Pledand pentru o reconciliere intre economie si mediul inconjurator, raportul tinteste spre a gasi o cale de dezvoltare care sa sustina progresul uman nu numai in cateva locuri si pentru cativa ani, ci pentru intreaga planeta si pentru un viitor indepartat.
Termenul de dezvoltare durabila a inceput sa devina, insa, foarte cunoscut abia dupa Conferinta privind mediul si dezvoltarea, organizata de Natiunile Unite la Rio de Janeiro in vara lui 1992, cunoscuta sub numele de "Summit-ul Pamantului". Atunci pentru prima data, s-a realizat dorita conexiune intre pozitiv si normativ, intre stiinta si politica. A avut ca rezultat elaborarea mai multor conventii referitoare la schimbarile de clima (reducerea emisiilor de metan si dioxid de carbon), diversitatea biologica (conservarea speciilor) si stoparea defrisarilor masive. Tot atunci a fost elaborata si Agenda 21 - planul de sustinere a dezvoltarii durabile. 
In aceeasi directie pledeaza si decizia Bancii Mondiale de a tine conferinte anuale incepand din 1994 pe tema sustenabilitatii dezvoltarii, numind pentru realizarea acestui obiectiv, un vicepresedinte cu problemele dezvoltarii sustenabile.
Dezvoltarea durabila a devenit un obiectiv si al Uniunii Europeane, incepand cu 1997, cand a fost inclus in Tratatul de la Maastricht, iar in 2001, la summit-ul de la Goetheborg a fost adoptata Strategia de Dezvoltare durabila a UE, careia i-a fost adaugata o dimensiune externa la Barcelona, in 2002. 
In 2005 Comisia a demarat un proces de reviziure a Strategiei de Dezvoltare Durabila, proces care a cuprins mai multe etape:
- in februarie 2005 Comisia a publicat o evaluare initiala si critica la adresa progresului inregistrat din 2001 si a evidentiat o serie de viitoare directii de urmat. Au fost evidentiate o serie de directii de dezvoltare non-durabila care au avut efecte negative: schimbarea climatica, amenintari la adresa sanatatii publice, cresterea saraciei si a excluziunii sociale, epuizarea resurselor naturale si afectarea biodiversitatii;
- in iunie 2005, sefii de stat si de guverne din UE au adoptat o declaratie privind liniile directoare ale dezvoltarii durabile, care sustinea ca Agenda reinnoita de la Lisabona este o componenta esentiala a obiectivului atotcuprinzator al dezvoltarii durabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Durabila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!