Contractul de Comert International

Cuprins referat Cum descarc?

Notiuni
2. Clasificarea contractelor de comert interntional
3. Comercialitatea si internationalitatea
4. Continutul contractului de comert international
5. Incheierea contractului de comert international
6. Legea aplicabila contractului de comert international


Extras din referat Cum descarc?

1. NOTIUNE
Contractele de comert international reprezinta o forma a contractelor comerciale, deosebindu-se de contractele civile, prin natura lor comerciala si de contractele comerciale, prin caracterul lor specific de internationalitate.
Spre deosebire de contractele comerciale interne, contractele de comert international sunt acte de comert ,,care genereaza obligatii comerciale si juridice din tari diferite". Jean - Michel Jacquet si Philippe Delebecque observa ca acest contract reprezinta principalul instrument juridic in procesul schimburilor comerciale internationale.
Sunt contracte comerciale internationale, acele contracte prin mijlocirea carora se realizeaza, de regula, intre parteneri (intreprinderi de comert exterior sau unitati autorizate sa realizeze direct operatiuni de comert exterior si comerciantii persoane fizice sau societati comerciale) din tari diferite, schimburile economice intre natiuni.
Raporturile juridice de comert international cuprind atat relatiile comerciale propriu-zise, cat si cooperarea economica si tehnicostiintifica internationala.
In consecinta, contractul de comert international este instrumentul juridic prin care se realizeaza operatiunile implicate de aceste relatii comerciale. 
S-a constatat ca un singur criteriu juridic nu este suficient pentru "a da contractului un caracter international". Astfel, se au in vedere si alte elemente, cum sunt: localizarea geografica a operatiilor materiale, a bunurilor, a persoanelor; obiectul contractului- transmis in alta tara- sau oferta si acceptarea contractului in state diferite ori livrarea marfii efectuata in alt stat decat cel in care s-a facut oferta sau a avut loc acceptarea.
La criteriile juridice, trebuie adaugate criterii economice pentru definirea contractului de comert international. Intre acestea amintim: a. miscarea de valori peste frontiere; b. incidenta operatiei comerciale efectuata asupra relatiilor economice cu strainatatea; c. repercusiunile asupra rezervelor de devize ale tarii.
In temeiul unor criterii economice a fost admisa, de pilda, valabilitatea clauzei compromisorii daca operatia comerciala respectiva are caracter international.
PRINCIPALELE TRASATURI CARACTERISTICE ALE CONTRACTELOR DE COMERT INTERNATIONAL
Contractele de comert international, avand drept scop obtinerea de profit (beneficiu), sunt contracte cu titlu oneros. Realizarea profitului constituie trasatura esentiala a comertului, iar contractele de comert international sunt menite sa faciliteze si sa garanteze atingerea acestui obiectiv. Chiar si in cazul unor operatiuni, care la prima vedere au caracter gratuit (distribuirea gratuita de esantioane, vanzarea in regim de solduri, licente de brevete neremunerate) au, in ultima instanta, consecinte oneroase.
Contractele de comert international, generand drepturi si obligatii reciproce intre parti, sunt contracte sinalagmatice. Reciprocitatea drepturilor si obligatiilor in asemenea contracte (vanzarea internationala de marfuri, contractul de transport international, contractul de antrepriza, contractul de mandat) este evidenta.
!Daca in dreptul civil, contractele de mandat, depozit sau imprumut sunt, in mod obisnuit unilaterale si numai in unele cazuri au caracter sinalagmatic imperfect, in comertul international, ele au caracter sinalagmatic perfect, ca urmare a faptului ca "in domeniul comertului orice serviciu se plateste".
Contractele de comert international sunt contracte consensuale realizate, de regula, in forma scrisa, care da certitudinea partilor cu privire la executarea obligatiilor asumate.
De asemenea, contractele de comert international sunt contracte comutative, deoarece prestatiile la care se obliga partile sunt, de regula, certe, determinate sau determinabile, ceea ce nu exclude existenta unor elemente aleatorii in cazul unor contracte, cum sunt cele de asigurare si reasigurare internationala.
DEFINITIA CONTRACTULUI DE COMERT INTERNATIONAL
Asemenea celorlalte contracte, contractul de comert international este un acord de vointa intre doua sau mai multe parti, care - spre deosebire de alte contracte - sunt participanti la comertul international.
Contractul de comert international se incheie in scopul de a crea, modifica, transmite sau stinge anumite obligatii care, spre deosebire de obligatiile din celelalte contracte, acestea sunt de comert international. Incheierea unui contract de comert international vizeaza, de regula, o prestatie in masura a da curs vointei partilor de a obtine un profit (beneficiu). Nasterea, modificarea, transmiterea sau stingerea unor obligatii sunt consecinta unor acte si fapte de comert international, pe care partile le stipuleaza in contract urmarind realizarea lor in forme, modalitati si in conditiile convenite de comun acord.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Comert International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!