Conceptul de tranzacție internațională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tranzactiile comerciale in contextul globalizarii sunt o trasatura a secolului XX, cand sub influena a numerosi factori de natura economica, tehnica si politica, procesul de internationalizare a intrat in linie dreapta. Existenta unor interdependente transnationale in comert, produse, servicii si domeniul financiar a intensificat tranzactiile comerciale ditre state. Crearea unui mediu de afaceri international s-a realizat pe seama cresterii comertului mondial, cresterii investitiilor straine, intensificarea relatiilor financiare, activitatea societatilor multinationale. Exporturile mondiale au cunoscut in ultimele decenii o expansiune puternica, devansand cresterea productiei mondiale(in 2003 ~ 7300mld $).Procesul internationalizarii manifesta o concentrare mai puternica intre statele dezvoltate: UE-SUA-JAPONIA.

Factorii care au determinat cresterea comertului international au fost: progresul tehnic, diviziunea internationala a muncii, tendintelor de impunere a liberalismului prin promovarea economiei de piata, eliminarea barierelor tarifare si netarifare prin acorduri internationale GATT/OMC, integrarea economica regionala, investitiile straine directe, companii multinationale, pietele de capital.

Aspectele legate de viata social-economica din zilele noastre reflecta procesul globalizarii prin: stiinta si tehnica, marketing global, sistemul financiar mondial, infrastructura si comunicatii, transporturi, internet.

Conceptul de tranzactii internationale poate fi tradus printr-un act comercial complex de import-export dintre vanzator si cumparator separati de mai multe lucruri (spatiul, limba, cultura, etc). Afacerile internationale sunt de 3 feluri: economice(afaceri industriale), financiare(ISD si investitii de portofoliu), monetare(valutare).

Tranzactia internationala poate fi definita ca totalitatea activitatilor economice care au ca scop realizarea de operatiuni comerciale internationale constand in circulatia marfurilor de la vanzator la cumparator in cadrul prevederilor convenite prin contractul de vanzare-cumparare.

Trasatura definitorie a tranzactiei comerciale internationale, fata de tranzactiile comerciale pe plan intern, o constituie elementul de extraneitate.

Trasaturile tranzactiei internationale: necesitatea existentei a 2 parteneri din tari straine; se incheie in urma unor negocieri; se finalizeaza numai daca exista un interes ptr ambii parteneri; se incheie in scris sub forma de acord/conventie/contract. Fiind un act complex, tranzactia internationala implica mai multi participanti la ea:

- comercialistul care se ocupa de desfacerea produselor in numele clientului sau;

- juristul verifica contractul;

- finantistul e preocupat de asigurarea echilibrului financiar al intreprinderii pe timpul derularii contractului;

- logisticianul organizeaza fluxurile fizice si de informatii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conceptul de Tranzactie Internationala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 660 cuvinte
Nr caractere:
23 801 caractere
Marime:
17.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Tag-uri:
echilibru financiar, intreprindere, jurist
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Sus!