Conceptul de Tranzactie Internationala

Extras din referat Cum descarc?

Tranzactiile comerciale in contextul globalizarii sunt o trasatura a secolului XX, cand sub influena a numerosi factori de natura economica, tehnica si politica, procesul de internationalizare a intrat in linie dreapta. Existenta unor interdependente transnationale in comert, produse, servicii si domeniul financiar a intensificat tranzactiile comerciale ditre state. Crearea unui mediu de afaceri international s-a realizat pe seama cresterii comertului mondial, cresterii investitiilor straine, intensificarea relatiilor financiare, activitatea societatilor multinationale. Exporturile mondiale au cunoscut in ultimele decenii o expansiune puternica, devansand cresterea productiei mondiale(in 2003 ~ 7300mld $).Procesul internationalizarii manifesta o concentrare mai puternica intre statele dezvoltate: UE-SUA-JAPONIA.	 
Factorii care au determinat cresterea comertului international au fost: progresul tehnic, diviziunea internationala a muncii, tendintelor de impunere a liberalismului prin promovarea economiei de piata, eliminarea barierelor tarifare si netarifare prin acorduri internationale GATT/OMC, integrarea economica regionala, investitiile straine directe, companii multinationale, pietele de capital.
Aspectele legate de viata social-economica din zilele noastre reflecta procesul globalizarii prin: stiinta si tehnica, marketing global, sistemul financiar mondial, infrastructura si comunicatii, transporturi, internet.
Conceptul de tranzactii internationale poate fi tradus printr-un act comercial complex de import-export dintre vanzator si cumparator separati de mai multe lucruri (spatiul, limba, cultura, etc). Afacerile internationale sunt de 3 feluri: economice(afaceri industriale), financiare(ISD si investitii de portofoliu), monetare(valutare). 
Tranzactia internationala poate fi definita ca totalitatea activitatilor economice care au ca scop realizarea de operatiuni comerciale internationale constand in circulatia marfurilor de la vanzator la cumparator in cadrul prevederilor convenite prin contractul de vanzare-cumparare.
Trasatura definitorie a tranzactiei comerciale internationale, fata de tranzactiile comerciale pe plan intern, o constituie elementul de extraneitate.
Trasaturile tranzactiei internationale: necesitatea existentei a 2 parteneri din tari straine; se incheie in urma unor negocieri; se finalizeaza numai daca exista un interes ptr ambii parteneri; se incheie in scris sub forma de acord/conventie/contract. Fiind un act complex, tranzactia internationala implica mai multi participanti la ea: 
- comercialistul care se ocupa de desfacerea produselor in numele clientului sau; 
- juristul verifica contractul; 
- finantistul e preocupat de asigurarea echilibrului financiar al intreprinderii pe timpul derularii contractului; 
- logisticianul organizeaza fluxurile fizice si de informatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul de Tranzactie Internationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!