Comertul Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Uniunea Europeana este cea mai mare putere comerciala din lume, detinand 20% din volumul total de importuri si exporturi efectuate la nivel mondial. Liberul schimb intre statele membre a stat la baza crearii Uniunii Europene, in urma cu 50 de ani. Prin urmare, in prezent, Uniunea conduce eforturile depuse in directia liberalizarii comertului mondial, in folosul reciproc al natiunilor bogate si al celor sarace.
Comertul stimuleaza cresterea economica la nivel mondial, in folosul tuturor. Pentru consumatori, inseamna o oferta mai bogata de produse. Concurenta dintre produsele de import si cele fabricate pe plan local conduce la scaderea preturilor si la imbunatatirea calitatii. Liberalizarea comertului permite celor mai competitive intreprinderi europene sa rivalizeze cu cele din alte tari, in conditii de concurenta loiala. Pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare, UE este pregatita sa-si deschida piata la exporturile provenind din aceste tari, chiar daca este vorba de un act unilateral.
Eliminarea barierelor comerciale in cadrul Uniunii Europene a contribuit semnificativ la prosperitatea sa si la reafirmarea angajamentului sau fata de liberalizarea comertului mondial. Pe masura ce au eliminat obstacolele tarifare dintre ele, statele membre au armonizat si taxele vamale aplicabile bunurilor importate din afara UE. Astfel, produselor li se aplica aceleasi taxe, indiferent daca intra in UE prin portul din Genova sau din Hamburg. Prin urmare, un autoturism din Japonia pentru care se percepe o taxa de import la sosirea in Germania poate fi trimis in Belgia sau Polonia si vandut acolo la ca si cand ar fi de productie germana. Nu vor fi aplicate taxe suplimentare.
Uniunea Europeana a jucat un rol important in negocierile privind liberalizarea schimburilor comerciale. Cele mai recente s-au desfasurat in cadrul Rundei de la Doha, care a inceput in 2001. Scopul acestor negocieri, purtate in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), este de a reduce taxele vamale si de a elimina alte bariere din calea comertului mondial. In urma rundelor anterioare, valoarea medie a taxelor vamale la import aplicata in UE s-a redus la 4%, una dintre cele mai scazute din lume.
Regulile comerciale sunt multilaterale, insa comertul ca atare este bilateral - intre cumparatori si vanzatori, exportatori si importatori. Acesta este motivul pentru care UE, pe langa participarea sa la Runda de la Doha si la rundele anterioare de negocieri din cadrul OMC, a dezvoltat si o retea de acorduri comerciale bilaterale cu tari si regiuni din intreaga lume.Uniunea a incheiat acorduri de parteneriat si de cooperare cu vecinii sai din bazinul mediteranean, precum si cu Rusia si alte republici din fosta Uniune Sovietica.
Politica comerciala a UE este strans legata de politica sa de dezvoltare. In cadrul sistemului sau de preferinte generalizate (SPG) , Uniunea a acordat acces liber pe piata sa majoritatii importurilor provenind din tarile aflate in curs de dezvoltare, fara plata taxelor vamale sau cu plata unor taxe reduse. In cazul celor mai sarace 49 de tari din lume, se merge inca si mai departe - toate exporturile provenind din aceste tari, cu exceptia armelor, sunt scutite de taxe vamale.
Uniunea Europeana a elaborat o noua strategie comerciala si de dezvoltare cu cele 78 de state ACP (Africa, Pacific,Caraibe), destinata sa le integreze in economia mondiala. De asemenea, Uniunea a incheiat un acord comercial si cu Africa de Sud, care va conduce la liberalizarea comertului si negociaza, in prezent, un acord de liber schimb cu cele sase state membre ale Consiliului de cooperare al Golfului - Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite. UE are acorduri cu Mexic si Chile si incearca sa negocieze un acord de liberalizare a schimburilor comerciale cu grupul Mercosur - Argentina, Brazilia, Paraguay si Uruguay.
In schimb, Uniunea nu a incheiat acorduri comerciale specifice cu principalii sai parteneri comerciali din randul tarilor dezvoltate, cum ar fi Statele Unite ale Americii si Japonia. Relatiile comerciale cu acestea se bazeaza pe mecanismele OMC, desi, in anumite sectoare, exista multe acorduri intre UE si cele doua tari.
Cadrul OMC se aplica si schimburilor comerciale dintre UE si China, devenita membra a acestei organizatii in 2001. In prezent, China este cel de-al doilea partener comercial al Uniunii, dupa Statele Unite ale Americi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!