Comerțul mondial după cel de-al doilea război mondial

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comertul reprezinta o indeletnicire straveche a oamenilor cu o vechime de multe milenii. De-a lungul timpului,negustorii au avut un interes deosebit pentru comertul international deoarece acesta ofera posibilitati neobisnuite de castig.Miza razboaielor si a pirateriei a fost de multe ori accesul la comertul international si la rezultatele lui spectaculoase.

Cresterea neincetata a comertului international a inceput in secolele XV-XVI si a culminat dupa cel de-al doilea razboi mondial.Acest lucru i-a facut pe ganditori(filosofi, teologi, economisti) si pe oamenii politici sa cerceteze acest domeniu cat mai amanuntit si sa formuleze masuri practice economice pentru desfasurarea cat mai eficienta a acestei activitati.

Formarea si consolidarea pietei si economiilor nationale si extinderea zonei de contact a celor mai dezvoltate economii nationale europene cu alte tari si continente sub multiple aspecte reprezinta materializarea dezvoltarii economiei moderne de piata si efectele cumulative ale comertului.esential pentru dezvoltarea in timp a tarilor europene occidentale cu economie moderna de piata au fost urmatoarele aspecte:cautarea si gasirea unor piete de desfacere avantajoase pentru produsele lor industriale, aprovizionarea lor cu materii prime si produse exotice ieftine si dezvoltarea considerabila a sistemului bancar-financiar si a navigatiei maritime din aceste tari.Impleticirea masiva a tuturor acestor activitati productive, comerciale si de servicii si financiar-bancare a fost rezultatul unei retele foarte dense si tot mai complicate de relatii commercial-bancare si financiare la scara intregului glob pamantesc-numita piata mondiala.A durat cateva secole procesul constituirii pietei mondiale incepand in perioada marilor descoperiri geografice din secolele XV-XVI si incheindu-se, in linii mari, la granite dintre secolele XIX-XX.

Au avut loc schimbari importante in politica economica a statelor nationale europene in tot acest interval.Inceputul acestui proces a fost dominat de aspre masuri restrictive impotriva concurentilor straini, dar favorabile pentru producatorii si negustorii din tara respectiva, desemnate in mod generic cu ajutorul termenului de protectionism.

Atractia crescanda a negustorilor europeni pentru zonele geografice mai indepartate, inzestrate cu resurse naturale ce puteau fi achizitionate la preturi scazute, i-a indemnat sa apeleze la sprijin politic, diplomatic si chiar economic si militar al statului lor de bastina, pentru a imprima un caracter de stabilitate si siguranta operatiunilor de aprovizionare si desfacere in aceste indepartate zone geografice. Ansamblul masurilor luate de statele respective in aceste scopuri este cunoscut sub denumirea de colonialism, deoarece a avut drept urmare aducerea tarilor vizate intr-o stare de inferioritate fata de partenerii lor europeni si apoi nord-americani, cu consecintele imprevizibile pe acea vreme pentru destinul comunitatii mondiale, consecintele dramatice al caror deznodamant a brazdat intregul secol XX,asemenea unor seisme de mare anvergura.

Intre 1918-1945 comertul vest-european se desfasura intre tari si coloniile lor. Cu timpul s-a intensificat comertul intre tarile dezvoltate indeosebi in domeniul echipamentelor de utilaj greu ( utilizat pentru prelucrarea altor produse). Aceasta tendinta a continuat dupa 1945 si combinata cu independenta crescanda a fostelor colonii europene , a dus la crearea aliantelor comerciale- Comunitatea Economica Europeana (Uniunea Europeana sau UE) sau a Asociatiei de Liber Schimb( EFTA).Pentru a micsora decalajul dintre saraci bogati, standardele de viata din tarile in curs de dezvolare, cele mai sarace ar trebui sa creasca cu o viteza mult mai mare decat cea a tarilor dezvoltate sau a majoritatii celor in curs de dezvoltare. Comertul este un factor important in dezvoltarea economiilor tarilor in curs de dezvoltare. Uneori , atunci cand economia mondiala este in declin , aceste tari sufera din cauza ca veniturile obtinute de pe urma exporturilor sunt considerabil mai reduse.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, multi economisti sau responsabili politici cred in posibilatea unei crize de reconversie si vad in expansiunea mondiala controlata de Statele Unite cheia puterii "lumii libere".Statele Unite au un proiect de reconstructie a comertului international fondat pe suprimarea acordurilor regionale preferntiale(dupa modelul Commonwealth-ului) si pe negocieri multilaterale.

Suprimarea discriminarilor comerciale, pe controlul politicii de devalorizare, pe libertatea miscarii capitalurilor, pe libera convertibilitate a monedei, pe multilateralizarea schimburilor si a platilor sunt masurile preconizate de americani.Statele Unite se angajeaza intr-o actiune cu rasunet universal, pentru ei, pacea si reintoarcerea la libertatea comertului merg mana in mana.Acestia isi apara in acelasi timp avantajele cele mai directe:intr-o prima etapa deschiderea nu poate decat sa fie de folos tarii care are avans tehnologic mai important fata de celelalte.

Prin acordurile Bretton Woods(iulie 1944), guvernul american incerca sa obtina o stabilitate monetara la scara mondiala, astfel incat dezvoltarea si securitatea miscarilor sale de capital sa fie garantate.In iunie 1947, la Harvard, secretarul de stat Marshall anunta lansarea unui plan vast destinat sa ajute tarile europene.El considera ca Statele Unite

Bibliografie:

S. Pralea, Politici si reglementari in comertul international, Editura Fundatiei Academice Gh. Zane, Iasi,1999

Suta, Nicolae si altii, Comertul International si politici comerciale contemporane, Editura Economica, Editia a XII a

Wallerstein, Immanuel, Sistemul mondial modern, vol I, Editura Meridiane,Bucuresti,1992

Teulon, Federic, Comert International, Institutul European

Dufourt D., Geopolitique de commerce international, in Problemes Economiques, nr. 2436,1989

Drucker P., The Age of Discontinuity, Harper and Raw Publishers, New York

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comertul mondial dupa cel de-al doilea razboi mondial.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 414 cuvinte
Nr caractere:
21 200 caractere
Marime:
33.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Tag-uri:
Economie, razboi, impact economic, comert
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Tranzacții Internaționale
Sus!