Comertul Mondial cu Cereale - Eseu

Extras din referat Cum descarc?

Comertul mondial cu cereale
Denumirea de cereale provine de la numele Ceres, zeita romana a graului, iar principala virtute a cerealelor este ca ele intra ca aliment de baza in nutritie. Sigur, pe langa rolul pe care il au in alimentatia omului, cerealele ofera si alte intrebuintari, la fel de importante, cum ar fi furajarea animalelor sau rolul de materie prima pentru diferite industrii procesatoare, unde se realizeaza unele produse finite necesare omului (alimente, bauturi, amidon, produse de panificatie si cofetarie, produse farmaceutice s.a.).
Fara indoiala, cultivarea cerealelor - indeosebi grau, porumb si orez - a avut si va avea mereu un rol determinant in dezvoltarea lumii, deoarece de productia mondiala de cereale a depins cresterea populatiei, care a dus la razboaie, forme organizate de religie, arte, muzica, tehnologie si alte aspecte ale stilului de viata modern.
In Romania, de pilda, comertul cu cereale s-a dezvoltat foarte mult in secolul al VI-lea i. Hr., fapt dovedit de existenta coloniilor grecesti de pe coasta Marii Negre, care au practicat un comert intens cu populatia autohtona. In secolul al XIX-lea, Romania a devenit un mare exportator de grau, iar din a doua jumatate a secolului al XIX-lea pana la al doilea razboi mondial, Romania a exportat cereale nu doar in Europa de Vest, ci si in Egipt, Siria, cat si in alte regiuni din estul bazinului mediteranean. Aceasta crestere a importantei Romaniei in comertul mondial cu cereale a dus la exagerarea conform careia Romania ar fi fost ,,granarul Europei". De fapt, potrivit statisticilor, exporturile de cereale romanesti nu au depasit niciodata 15% din totalul exporturilor de cereale ale tarilor europene.
In toata perioada moderna a Romaniei, desi tara noastra avea o structura economica agrara sau preponderent agrara, cu unul dintre cele mai ridicate grade de cerealizare din Europa - intre 80-90% din intreaga suprafata arabila se insamanta cu cereale -, din cauza dimensiunilor mici a suprafetelor arabile si a populatiei, cat si datorita caracterului preponderent manual al procesului de productie cu randamente reduse, Romania nu avea in mod obiectiv capacitatea de a furniza o masa mare de cereale Europei pentru a putea fi considerata principala sau una dintre principalele surse de alimentare a continentului. In secolele XIX si XX, adevaratele ,,granare ale Europei" au fost, de fapt, Rusia, Polonia, Franta, Italia, Germania.
Totusi, aceasta ,,mandrie nationala" de a fi un important exportator de cereale adevereste faptul ca, dintre toate pietele de marfuri si servicii implicate in comertul mondial, piata cerealelor - ca si piata produselor alimentare si agricole, in general - este una dintre cele mai importante, intrucat evolutia ei determina in mod direct situatia alimentatiei in lume, extrem de nefavorabila in prezent: circa 1 miliard de persoane sunt victime ale malnutritiei. Daca avem in vedere si gradul ridicat de protectionism existent pe aceasta piata si gradul inalt de risc climatic aferent productiei de cereale, se poate spune pe buna dreptate ca piata mondiala a cerealelor este una dintre pietele cele mai incerte; numarul, volumul, si pretul tranzactiilor de bunuri alimentare - si implicit, de cereale - intre state au variat simtitor in ultimii ani.
In contextul crizei financiare dar, mai ales, a crizei alimentare mondiale, evolutia pietei cerealiere este inca incerta. ,,Explozia preturilor" din anii 2006-2008, cand pretul graului a crescut cu 154%, a fost urmata de cea mai grava recesiune economica prin care lumea a trecut in ultimii 70 de ani. Insa, in anul 2009, s-a constatat o usoara revenire la normalitate, preturile cerealelor scazand cu 32%. Fata de anul 2008, cand s-a obtinut o productie mondiala de 2287,2 mil. tone de cereale, productia a scazut si ea in anul 2009 cu 3%, ajungand la 2218,8 mil. tone - a doua cea mai mare productie vreodata inregistrata- , in timp ce utilizarea totala de cereale s-a intensificat cu 1,3%.
Utilizarea furajera a fost cea mai afectata de incetinirea actuala a economiei, inregistrand o crestere mai modesta, dar si utilizarea industriala este amenintata in aceasta vreme de criza, prioritate avand utilizarea alimentara. Consumul alimentar de cereale urmareste ritmul cresterii populatiei, atat la nivel mondial cat si la nivel national in majoritatea tarilor. La nivel mondial, scaderea productiei cerealiere a fost insa compensata de prelevarile asupra stocurilor existente, oferta reusind astfel sa acopere cererea, dar contextul economic actual starneste inca ingrijorare, mai ales in ceea ce priveste cererea de cereale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Mondial cu Cereale - Eseu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!