Utilajul și tehnologia sudării manuale cu arc electric, cu electrozi înveliți

Extras din referat

Ca urmare a cerintelor specifice din industriile alimentara, chimica, petrochimica, navala, etc. reducerea duratei de proiectare a tehnologiilor de asamblare si realizare a unor constructii sudate constituie o directie importanta de cercetare. Cel putin din punct de vedere economic, este evidenta necesitatea stabilirii rapide a unor solutii tehnologice optime prin analiza rapida a sudabilitatii care, sa satisfaca cerintele impuse unor astfel de structuri. Materialele si conditiile avute in vedere reflecta nivelul de interes practic pe care il reprezinta asamblarea si sudarea in diversele ramuri ale economiei.
Sudarea este operatia tehnologica prin care se realizeaza o asamblare nedemontabila a doua sau mai multe piese metalice, utilizand incalzirea locala, presiunea sau ambele, cu sau fara folosirea unui material de adaos similar cu metalul pieselor de imbinat.
Prin sudura se intelege zona de imbinare rezultata in urma sudarii, materialul de adaos depus prin sudare se numeste cordon de sudura; acesta poate fi continuu sau intrerupt. Piesele de sudat se prelucreaza in zona unde urmeaza sa se depuna materialul de adaos, locasurile respective numindu-se rosturi.
Schema tehnologica a procedeului de sudare
o Schema tehnologica a sudarii electrice manuale 
Electrodul metalic (1) este prevazut cu un invelis de protectie (2) si este fixat in clestele port-electrod (3). La temperatura ridicata din arcul electric, electrodul se topeste formandu-se picaturile (4) care ajung in baia de metal (5). Protectia si buna functionare a arcului se asigura cu ajutorul componentelor din invelisul electrodului ce formeaza o atmosfera gazoasa. O parte din invelis se topeste si formeaza un strat protector lichid de zgura(6) care, prin solidificare, impiedica dizolvarea gazelor in metalul incalzit al cordonului (7).
Arcul electric
Amorsarea si formarea arcului electric. Partile componente ale arcului electric
Etapele amorsarii si formarii arcului electric sunt prezentate in figura alaturata.
Electrodul, legat la una din bornele sursei (de exemplu la cea negativa), este adus in contact cu piesa legata la cealalta borna . Punctele de contact, ce constituie locuri de strangulare a liniilor de curent, se vor incalzi pana la temperatura de topire datorita curentului de scurtcircuit foarte mare. Sub influenta fortei de apasare F, numarul punctelor de contact creste continuu, astfel incat in final, zona de contact dintre electrod si piesa va fi formata dintr-o punte de metal lichid . La ridicarea electrodului de pe piesa , simultan cu alungirea puntii de metal, datorita fortelor electromagnetice Fe, se va produce si o strangulare a acestei punti. Strangularea puntii metalice determina o crestere a rezistentei electrice, ceea ce conduce la cresterea temperaturii acestei portiuni. 
La atingerea temperaturii de fierbere a metalului are loc ruperea puntii metalice si formarea vaporilor metalici care, fiind usor ionizabili, asigura trecerea curentului in continuare, sub forma unei descarcari electrice in arc .
Procesul de formare a arcului electric dureaza doar cateva fractiuni de secunda si se caracterizeaza prin fenomene fizice complexe: emisie termoelectronica, ionizarea gazului din spatiul arcului, accelerarea ionilor in campul electric, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilajul si Tehnologia Sudarii Manuale cu Arc Electric, cu Electrozi Inveliti.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!