Utilaje pentru manipularea mărfurilor

Extras din referat

Cuprinse in grupa utilajelor de ridicat, manipulat si transportat, uitlajele specifice pentru manipularea unitatilor de incarcatura paletizate se caracterizeaza prin posibilitatea miscarii in plan orizontal si concomitent in plan vertical, dar mai ales prin organul de prindere a sarcinilor, constituit, in mod obisnuit, din doua brate in forma de L, care impreuna formeaza o furca. Aceste utilaje sunt de forma unor carucioare, autopropulsate, prevazute in mod obisnuit cu sursa de energie proprie si cu un cadru de ridicarea a sarcinilor, actionat de unul sau mai multi cilindrii hidraulici sau alte mecanisme de ridicare.
Clasificarea si codificarea carucioarelor de manipularea cu furca in R.S. Romania
Clasificarea utilajelor specifice pprntru manipularea unitatilor de incarcatura paletizate a fost reglementata prin H.C.M 352 din aprilie 1971, care aproba "Clasificarea detaliata a produselor si serviciilor din Romania". Brosura nr. 84 din aceasta lucrarea cuprinde grupele principale.
1 poduri rulante si macarale 
2 utilaje de ridicat, transportat si manipulat (exclusiv poduri rulante si macarale), in care figureaza si utilaje specifice pentru manipularea unitatilor de incarcatura paletizate.
Prin elaborarea clasificarii unitare a utilajelor cu furca cuprinse in cele doua grpe principale, s-a realizat identificarea tipurilor de produse, unificarea denumirilor, sintetizarea si codificarea lor, ceea ce ofera un limbaj unitar, de comunicare a informatiilor economice un instrument mai bun de colectare si prelucrare a datelor la toate nivelele de conducere a economiei.
Definitii, caracteristici constructive si utilizare.
Carucioare transpaleta. Sunt utilaje cu furca destinate manipularii si transportului pe orizontala al sarcinilor paletizate cu greutati cuprinse intre 0,3 si 2 tf. Din aceasta familie fac parte:
o transpaleta manuala 
o transpaleta electrica 
o transpaleta cu motor termic
caracteristicile pentru primele oua tipuri este capacitatea de ridicare de 1 - 1,2 tf, inaltimea de ridicare este de cca 150mm. sistemul de ridicare hidraulic si rolele de sustinere a bratelor cu furca.
Transpaletele cu motor termic sunt prevazute cu o furca pivotanta pe care de obicei se plaseaza tabloul de comanda.
Carucioare stivuitoare tractate manual. Cele mai simple dintre ele sunt asemanatoare cu carucioarele transpaleta manuale la care s-a mai adaugat un cadru telescopic, actionat in mod obisnuit prin intermediul unui dispozitiv mecanic sau a unui cilindru hidraulic ridicator, ca in fig de mai jos.
Capacitatea de ridicare a acestor carucioare stivuitoare sunt pana la 1 tf, ia inaltimea de ridicare nu depaseste 2,5 metri.
Din punct de vedere constructiv, sunt de tipul cu furca situata in interiorul poligonului de sprijin, alcatuit dintr-un sasiu prevazut cu doua lonjeroane de sprijin plasate sub furca sau lateral in afara ei.
Carucioare stivuitoare actionate in alt mod decat manual.
Sub aceasta denumire generala sunt cuprinse utilajele cu furca prevazute cu sursa de energie proprie, adica electrostivuitoarele si motostivuitoarela de toate tipurile si categoriile existente. In cele ce urmeaza se vor prezenta, din punct de vedere constructiv, tipurile de utilaje cu furca.
Carucioare stivuitoare cu furca frontala si contragreutate. Aceste stivuitoare au caracteristica faptul ca partea alcatuita din catarg furca si sarcina este situata in fata, in afara sasiului si a poligonului sau de sprijin. Constructia se comporta deci, ca o parghie articulata in centrul osiei din fata a utilajului. Tot acest ansamblu din sasiu parte motrica si eventual baterie in afara functiunilor pe care le are serveste si pentru a putea echilibra celalalt brat, in afara functiunilor parghiei. In toate cazurile, pentru a se putea realiza un echilibru satisfacator se plaseaza in spate o contragreutate.
Forta care tinde sa basculeze utilajul in fata este aceea a greutatii unitatii de incarcatura care se considera ca actioneaza in centrul de greutate, ceea ce face necesar sa se defineasca utilajul atat prin greutatea la originea ansamblului purtator aflat in consola adica practic in calcaiul furci. Aceasta distanta denumita si "cota centrului de greutate " este reglementata si stabilita prin norme la 0,4...0,6 metri.
Cu aceste elemente se poate definii un stivuitor in felul urmator, stivuitor de 2 tone la 0,5 metru ceea ce ar insemna ca utilaju poate ridica pe toata lungimea bratelor de furca o sarcina care creeaza un moment egal cu 2*0,5=1 tf. Metru. Toate documentele referitoare la astfel de utilaje ca si utilajele insasi au precizate diagrama de incarcare a furcilor in functie de cota centrului de greutate


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilaje pentru Manipularea Marfurilor.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!