Transtibetanul

Extras din referat

De-a lungul istoriei sale milenare, Tibetul a fost un stat eminamente religios, care a coexistat cu China sub diverse forme de autonomie si control. Din anul 1950, a fost invadat si anexat samavolnic de China comunista, iar din 1965 este administrat oficial de Beijing, sub titulatura de Regiunea Autonoma Xinjiang.
De fapt, Tibetul istoric nu se restrange de loc in granitele Xinjiang-ului de astazi. Fideli principiului Divide et impera, comunistii au rupt bucati din Tibetul istoric, incluzandu-le in privinciile chineze Gansu, Qinhai, Sichuan si Yunnan - asa, ca o masura preventiva impotriva unei ipotetice reuniri a Regatului Zapezii, cum era denumit de antici.
Pe scurt, Tibetul este si astazi o regiune putin populata, de aproximativ sase ori mai intinsa decat Romania. Are o inaltime medie de 4.900 metri, gazduieste lacul de la cea mai mare altitudine din lume (Manasarovar) si este marginit la sud de lantul Himalayei, la vest de desertul Karakorum, la est de Muntii Tangkula, iar la nord de Muntii Kunlun si Nan Shan, precum si de desertul Takla Makan. Acelasi Tibet este locul de unde izvorasc unele dintre marile fluvii ale lumii, amintind aici Gange, Indus, Brahmaputra si Yangtze.


Fisiere in arhiva (1):

  • Transtibetanul.ppt

Bibliografie

Wikipedia.org
Descopera.ro
www.google.com
http://www.absolutechinatours.com


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!