Transporturile Aeriene

Extras din referat Cum descarc?

In perioada postbelica traficul aerian de pasageri si marfa pe plan mondial a cunoscut o dezvoltare rapida. Avionul a incetat de multa vreme sa mai constituie un mijloc de transport luxos si prohibitive, fiind preferat tot mai mult pentru rapiditatea transporturilor, precum buna organizare si derulare a traficului, pentru confortul si siguranta crescanda a zborurilor. 
O utilizare tot mai larga cunoaste avionul si in domeniul transporturilor de marfuri, indicatorul de transport in tone-mii dublandu-se pe plan mondial la fiecare 8-10 ani.
Avionul poate asigura aprovizionarea ritmica a unor localitati inaccesibile altor mijloace de transport, utilizarea unor ambalaje usoare si ieftine, eliminarea cheltuielilor cu depozitarea marfurilor inainte si dupa efectuarea transportului, evitarea transbordarilor excesive care duc la deteriorarea marfurilor.
Principalele caracteristici ale transporturilor aeriene sunt:
1. rapiditatea (distante mari sunt parcurse in timp record, pe rute directe, neinfluentate de conditiile geografice)
2. convertibilitatea, respectiv posibilitatea pe care o ofera avioanele in privinta adoptarii operative la diversele categorii de transport (transport de marfa, de pasageri, posta, mixte...)
3. oportunitatea, respectiv transportul al locul si timpul oportun in diverse puncte ale globului
4. eficacitatea, respectiv posibilitatea realizarii de curse aeriene in conditii constante de regularitate si frecventa
5. accesibilitatea, respectiv transportul la preturi rezonabile al marfurilor si al calatorilor
6. confortabilitatea - caracteristica esentiala a transporturilor de calatorii
7. siguranta zborurilor.
Privit prin prisma raportului dintre numarul de accidente si volumul traficului anual pe plan mondial, transportul aerian s-a dovedit in ultimii ani cel mai sigur mod de transport.
Inca de la descoperirea si lansarea in trafic a primelor aparate, transportul aerian a constituit un mijloc care a polarizat atentia comunitatii internationale datorita unor avantaje certe in raport cu alte mijloace de transport si, mai ales, datorita rapiditatii si confortului. De aceea, transportul aerian ocupa are un rol extrem de important in derularea tranzactiilor internationale.
Totodata, transportul aerian a ridicat si ridica unele probleme privind siguranta efectuarii fiecarei deplasari in conditii de deplina securitate. Tocmai datorita particularitatilor transportului aerian, s-a vazut necesara elaborarea unor norme cat mai complete, in masura sa garanteze nu numai eficacitatea acesteia, ci si un alt grad de securitate pentru calatori, cat si pentru marfa. Astfel, in 1929 s-a adoptat Conventia de la Varsovia privind unificarea anumitor reguli referitoare la transportul aerian. In 1924, la Chicago, in S.U.A. s-a adoptat Conventia privind aviatia civila internationala. Datorita evolutiei traficului aerian in 1955 s-au facut mai multe modificari si completari Conventiei din 1929 prin Protocolul semnat la Haga la 28 Septembrie 1955 si prin Conventia complementara la Conventia de la Varsovia, incheiata la Guadalajara (1961).
In anul 1944 a luat fiinta Organizatia Internationala a Aviatiei Civile care numara in prezent 120 membri. In anul 1945, la Havana, a luat fiinta Asociatia Internationala a Transporturilor Aeriene(International Air Transport Association- IATA). Membrii acestei asociatii sunt companiile de transport aeriene internationale ale diferitelor tari. 
Compania romaneasca TAROM a devenit membra IATA in anul 1994.
In conformitate cu nomenclatorul activitatilor propus de Uniunea Europeana, sectorul transporturilor aeriene cuprinde companiile care activeaza exclusiv sau in principal in transportul de persoane si de marfuri, pe calea aerului, in curse de linie sau charter, precum si activitatea prestata cu elicoptere, avioane-taxi si avioane private.
Traficul aerian civil este grupat in doua mari subsectoare: aviatia comerciala si aviatia generala.
Aviatia comerciala cuprinde:
- transportul de pasageri (curse de linie si curse charter)
- transportul de marfa (cu avioane cargo, avioane de transport combinat pasageri/marfa sau de pasageri, cu marfa transportata in calele avionului)
- transportul de mesagerie expres si de posta.
Aviatia generala include utilizarea privata a avioanelor si serviciile de avion-taxi.
Romania este membru al Organizatiei Aviatiei Civile Internationale, al EUROCONTROL si al Conferintei Europene a Aviatiei Civile (ECAC). Incepand cu data de 12 decembrie 2000, Romania este membru cu drepturi depline al Joint Aviation Authority.
Romania a incheiat un numar de 90 acorduri bilaterale in domeniul transportului aerian si este in curs de negociere a "Acordului multilateral intre Republica Bulgaria, Republica Ceha, Republica Estonia, Comunitatea Europeana, Republica Ungara, Islanda, Republica Letona, Republica Lituania, Regatul Norvegiei, Republica Polonia, Romania, Republica Slovacia si Republica Slovenia asupra infiintarii unei zone europene comune de aviatie" (ECAA).
Romania nu acorda ajutoare de stat nepermise, in domeniul transportului aerian. Statul roman, prin, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului este proprietarul Companiei TAROM. In aceasta calitate, statul aloca fonduri pentru achizitionarea de aeronave de catre companie, precum si pentru restructurarea acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Transporturile Aeriene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!