Transportul mărfurilor

Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
Serviciile logistice cuprind un ansamblu de activitati diverse. Dintre acestea transportul detine o pondere semnificativa atat ca prezenta, cat mai ales din punct de vedere al costurilor. 
2.Capitolul I
Transporturile reprezinta un domeniu important al activitatii economico-sociale pentru ca prin intermediul lor se efectueaza deplasarea in spatiu a bunurilor si oamenilor in scopul satisfacerii necesitatilor materiale si spirituale ale societatii omenesti. "In miscarea lor, oamenii si marfurile, au determinat o dezvoltare rapida a mijloacelor de transport in toate mediile: apa, aer, sub apa, pe calea ferata, pe drumuri, in depozite. Importanta transporturilor rezulta atat din functia pe care acestea o detin la nivelul lantului logistic, cat si din relatia dintre transport ca sector si economie. La nivel microeconomic, transportul de marfuri reprezinta o functie logistica. La nivel macroeconomic acceptiunea actuala pentru transportul de marfuri este aceea de deplasare a bunurilor intre doua locuri fie din aceeasi tara fie din tari diferite, putand implica tranzitul prin mai multe tari."(Nae, 2008, p 211)
Optiunile unei firme fata de transport sunt numeroase, dar diferite ca implicatii: sa aiba mijloace proprii de transport, sa inchirieze, sa recurga la firme specializate, sa aleaga o anumita modalitate de transport etc. Toate acestea trebuie analizate intr-un context specific, neputand fi date dinainte solutii sablon. Daca la inceput, activitatea de transport constituia parte a activitatii de comert, ulterior, prin adancirea diviziunii muncii ea se individualizeaza, devine de sine statatoare, contribuie la aparitia marii industrii, pe care o serveste. Transformarea transporturilor intr-un domeniu distinct se datoreaza progresului tehnic deosebit de puternic din aceasta perioada.
"In cercetarile recente asupra logisticii se vorbeste despre cererea pentru calitatea transporturilor, fapt care a condus catre o noua perspectiva de abordare, si anume aceea de logistica transporturilor de marfuri (Drewes Nielsen si altii, 2003). Tot mai des este abordata relatia sistem logistic-transport. Exista doua perspective ale acestei relatii: 
o Transportul este perceput ca parte integranta a sistemului logistic, ceea ce face dificila izolarea transportului ca activitate independenta. In aceasta acceptiune transportul este vazut ca avand un efect rezidual asupra logisticii; 
o Transportul este analizat ca o activitate inclusa in propriul sau sistem logic in lanturile de transport. In aceasta ultima perspectiva, accentul nu este pus numai pe miscarea unei simple marfi printr-un lant logistic specific, ci include consecintele activitatii de transport la nivel agregat (din punct de vedere al industriei si/sau geografic).
Activitatea de transport este vitala pentru functionarea economiei, iar organizarea sa poate exercita un efect important in alegerea localizarii altor activitati. Importanta transporturilor provine din faptul ca ele constituie un instrument necesar realizarii si functionarii pietei interne si internationale si din faptul ca acest sector a devenit, in statele dezvoltate ale lumii, semnificativ din punct de vedere economic. In 2001 Comisia Europeana a publicat Cartea Alba privind transporturile, ceea ce face ca acest an sa fie unul de referinta. Transportul, ca functie logistica, in Europa reprezenta la nivelul acestui an 82% din activitati (daca este vorba despre transport externalizat) si 63% din activitati (in ceea ce priveste transportul intern) (Pimor, 2001). Comunicarea Comisiei Comunitatilor Europene din anul 2006, intitulata "Pentru o Europa in miscare - Mobilitate durabila pentru continentul nostru", intareste ideea conform careia transporturile sunt o importanta ramura de activitate in sine si contribuie la functionarea economiei europene in ansamblu. In acelasi document se mentioneaza ca in Uniunea Europeana, la nivelul anului 2006, el reprezenta cca. 7% din produsul national brut, iar ca numar de locuri de munca 5% din totalul acestora."(Nae, 2008, p 213) 
Un rol important il are transportul in sfera productiei unde, printr-o mai buna organizare, poate contribui la: reducerea ciclului de productie, accelerarea vitezei de rotatie a mijloacelor circulante, imbunatatirea indicatorilor economico-financiari. Productia unei intreprinderi este deservita nu numai de transportul intern, ci si de transportul care realizeaza legaturile externe ale acesteia cu celelalte intreprinderi si cu intreaga economie nationala. 
De aici decurge functia importanta a transporturilor de a sustine legaturile de productie intre intreprinderi, comunicatiile intre marile centre industriale, intre cele industriale si agricole, etc. Acest rol este indeplinit de transporturile de utilitate publica, in componenta carora intra: caile ferate, fluviale si maritime, rutiere, transportul aerian si transporturile speciale (prin conducte si electronic de marfa). 
Exista caracteristici generale care diferentiaza calitatea serviciilor de cea a produselor: intangibilitatea, inseparabilitatea, variabilitatea, perisabilitatea, lipsa proprietatii, precum si sferele largi de extindere a calitatii transporturilor in viata economico-sociala si in problemele mediului natural si artificial in care se desfasoara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Transportul marfurilor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Balan, Carmen, Logistica: parte integranta a lantului de aprovizionare-livrare, Editura Uranus, Bucuresti, 2006.
2. Cuncev, I., Concepte de transfer intermodal si transport multimodal, Concepte intermodale in transporturi, Editura AGIR, Bucuresti 2006, pp. 9-26.
3. Nae, Tatiana- Roxana, Logistica marfurilor, Amfiteatrul economic, 2008.
Surse web:
http://www.agir.ro
http://www.edygroup.ro/
http://www.consiliulferoviar.ro/
http://europa.eu/
http://ec.europa.eu/eurostat


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!