Sisteme inteligente de transport

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Transportul reprezinta deplasarea de persoane si marfuri, dintr-un loc in altul. Termenul "transport" este derivat din cuvintele limbii latine "trans", care are semnificatia "de la / pana la / peste", si "portare" care se traduce prin "a duce / a deplasa".

Deplasarea calatorilor in conditii de siguranta si de eficienta constituie un obiectiv important al autoritatilor locale urbane din intreaga lume. Acest aspect a condus la realizarea unor sisteme solide de transport public in majoritatea oraselor, profitand de capacitatea mai mare a acestora de a transporta calatori in raport cu automobilul privat. Transportul public constituie si un serviciu vital in ce priveste asigurarea mobilitatii cetatenilor, fie ca au sau nu acces la un automobil, cat si promovarea echitatii sociale.

Sistemele inteligente de transport cuprind o gama larga de comunicatii fara fir si fara linii bazate pe tehnologiile informatiei, controlului si electronicii. Atunci cand sunt integrate in infrastructura sistemului de transport si chiar in vehicule, aceste tehnologii sprijina monitorizarea si administrarea fluxului traficului, reducerea congestiei, furnizarea de rute alternative calatorilor, marirea productivitatii, salvarea de vieti omenesti si economisirea de timp si bani. Sistemele inteligente de transport furnizeaza expertilor din domeniul transporturilor instrumente pentru colectarea, analizarea, prelucrarea, comunicarea si arhivarea datelor referitoare la caracteristicile sistemelor de transport. Cateva exemple de tipuri de sisteme inteligente de transport :

- Sistemele avansate de informare a calatorilor furnizeaza date direct calatorilor, oferindu-le posibilitatea sa faca alegeri mai bune, referitoare la rute sau mijloace de transport alternative. Atunci cand respectivele date sunt arhivate, aceste sisteme pun la dispozitia celor care planifica transporturile informatii corecte, referitoare la sabloane de calatorie, contribuind la optimizarea procesului de planificare a transportului.

- Sistemele avansate de management al traficului utilizeaza o varietate de detectoare, camere de luat vederi si sisteme de comunicatii relativ ieftine pentru monitorizarea traficului, optimizarea duratei semnalelor pe arterele principale si controlul traficului.

- Sistemele de management al incidentelor furnizeaza operatorilor de trafic instrumente care asigura un raspuns rapid si eficient in caz de accidente, deversari de materiale periculoase si alte urgente. Sisteme de comunicatie complementare leaga puncte de colectare a datelor, centre de operare a transportului si portaluri de informare a calatorilor, intr-o retea integrata care poate fi operata eficient si inteligent.

- Sistemele de operare a vehiculelor comerciale aplica caracteristicile sistemelor de management al calatoriei si traficului in sectorul vehiculelor comerciale. Serviciile se refera la localizarea automata, clasificarea si cantarirea vehiculelor in scopul colectarii taxelor. De asemenea, pot fi monitorizate emanatiile vehiculelor. Toate acestea pot fi efectuate in timp ce vehiculele se deplaseaza pe autostrazi. Operarea vehiculelor comerciale necesita identificarea individuala a vehiculelor comerciale.

Noi solutii tehnologice realizate pentru transporturi sunt urmatoarele: sisteme de navigare montate la bordul vehiculului; sisteme de notificare a accidentelor; sisteme de plata electronica; senzori incorporati in sosea; tehnologii video pentru controlul traficului; servicii de informare asupra vremii; semnale cu mesaje variabile; tehnologii de urmarire a flotei de vehicule si a greutatii vehiculelor in miscare.

Un numar de 32 de administratii de cale ferata, nationale sau private, printre care si SNCFR (Romania) au semnat un memorandum de intelegere,prin care semnatarii convin sa dezvolte un sistem radio european, pentru necesitatile caii ferate. Specificatiile cerintelor functionale ale EIRENE definesc necesitatile unui sistem radio, care sa satisfaca nevoile de comunicatii mobile pentru caile ferate din Europa.

in acestea, se includ comunicatiile de date si voce intre vehiculul feroviar si posturile fixe, intre muncitorii care lucreaza in lungul caii ferate, personalul din depouri si statii si posturile de comanda, unde se gaseste personalul administrativ si managementul. Scopul documentului este de a asigura interoperabilitatea pentru trenuri si personal, la trecerea de la un sistem tehnic la altul, in interiorul fiecarei tari si in afara frontierelor. Obiectivul principal consta in asigurarea interoperabilitatii in lungul liniilor internationale, caracterizate de viteze mari de circulatie, care intersecteaza zone de trafic suburban cu un nivel ridicat de miscari. Este

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme inteligente de transport.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 890 cuvinte
Nr caractere:
10 754 caractere
Marime:
89.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Transporturi
Tag-uri:
sisteme, transporturi, imbunatatiri
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!