Senzori de detecție a autovehiculelor pentru stabilirea mărimilor caracteristice ale fluxurilor de trafic

Extras din referat

Captarea de informatii din teren cu privire la modul de desfasurare a traficului reprezinta unul dintre cele mai importante procese in reglarea adaptiva a acestuia. Nu se poate discuta despre reglare de trafic in mod adaptiv fara detectia vehiculelor si/sau identificarea acestora.
Detectia autovehiculelor reprezinta un proces de captare a informatiilor din trafic, cunoscandu-se, astfel, in orice moment, care este gradul de eficienta al sistemului in cadrul de reglare a traficului. Captarea informatiilor de trafic se poate face in timp real, cvasireal sau cu analiza ulterioara a datelor de trafic, existand mai multe tehnologii la ora actuala capabile sa asigure date concrete.
Metodologiile acestea sunt destul de diversificate, iar precizia senzorilor depinde de mai multi factori, dintre care putem aminti despre principiul fizic de detectie a vehiculelor, distanta de la care se face detectia, viteza de deplasare, tipul vehiculuilui, conditiile de mediu s.a.m.d.
Sistemele Inteligente de Transport de tip ATMS includ subsisteme de detectie a traficului, de comunicatii, precum si tehnologii de control - componente ale strategiilor de management al traficului. Detectia vehiculelor si sistemele de supraveghere sunt in intregime parti ale ITS, deoarece ele culeg toate sau cel putin o parte din datele folosite de ITS. 
Pe plan international a fost dezvoltat in ultimii 20 de ani domeniul Intelligent Transport System (ITS), care reprezinta o componenta a intrastructurii transporturilor, un sistem inovativ ce asigura un mediu de transport sigur si ieftin, dar in acelasi timp eficient prin conectarea sistemelor electronice, de comunicatii si control la sistemele de transport existente.
In mod constant sunt imbunatatite tehnologiile de detectie sau sunt create noi tehnologii pentru monitorizarea vitezei, numararea vehiculelor, detectia prezentei, a directiei de deplasare, clasificarea vehiculelor si preluarea datelor relative la cantarirea in miscare a vehiculelor.
Captarea parametrilor deplasarii vehiculelor rutiere
Senzorul, detectorul sau traductorul, are rolul de a detecta trecerea sau prezenta unui vehicul sau o osiile acestuia printr-un punct. Dispozitivul de procesare a semnalelor converteste marimile de la iesirea traductorului in semnale electrice. Dispozitivul de procesare a datelor este de obicei format din echipament hardware/software destinat conversiei semnalelor electrice in paramentrii de trafic. Dispozitivul de procesare se poate constitui ca parte a traductorului sau poate fi reprezentat de un controller in afara acestuia, legat prin dispozitive de separare galvanica, cum ar fi spre exemplu octocuploarele sau releele electromagnetice.
Fig. 1. Componente necesare detectiei/ supravegherii vehiculelor
Sistemele de detectie se pot clasifica cel mai bine dupa modul in care este afectat traficul la montarea acestora:
- Sisteme de detectie cu interactiune trafic, fiind acele echipamente la care, pentru instalare, este necesara efectuarea unor lucrari specifice (santuri, gropi in carosabil etc) si care au ca efect perturbarea sau gatuirea traficului si un grad redus de amovibilitate a sistemelor de detectie. 
Din aceasta categorie fac parte sistemele deja clasice :
- bucle inductive;
- magnetometre;
- sensori microbucla;
- detectoare pneumatice rutiere;
- detectoare piezoelectrice rutiere cu cabluri sau alte tehnologii de cantarire in miscare etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Senzori de detectie a autovehiculelor pentru stabilirea marimilor caracteristice ale fluxurilor de trafic .docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!