Radar

Extras din referat Cum descarc?

Radarul este un instrument complex de investigare a atmosferei, un echipament electronic care foloseste tehnica teledetectiei active pentru detectia tintelor "vizibile" radar. Aceste tinte sunt de doua feluri: tinte de natura meteorologica (nori care contin precipitatii, neomogenitati ale atmosferei, etc.) si tinte de alta natura decat meteorologica (orografie, cladiri, avioane, pasari, insecte, etc.) 
Termenul RADAR este un acronim al expresiei englezesti "RAdio Detection in Azimuth and Range" ceea ce inseamna detectie radio in azimut si distanta.
Principiul de functionare al radarului a fost stabilit de catre Watson si Watt in 1937. Primul radar a fost construit in perioada celui de-al doilea razboi mondial si a fost folosit la detectarea si urmarirea avioanelor si vapoarelor. Initial au fost folosite lungimi de unda mari, care, in cea mai mare parte, nu erau afectate de conditiile meteorologice. Cand aceste lungimi de unda au fost micsorate la 10 cm sau mai putin au aparut, ocazional, ecouri de la tinte meteorologice. Astfel, dupa incetarea ostilitatilor, noul instrument, radarul, a capatat o larga aplicabilitate in studiile meteorologilor.
Clasificarea radarelor se face:
- dupa domeniul de aplicatie al acestora:
o radare meteorologice
o radare de geodezie
o radare de aviatie
- dupa felul platformei pe care se afla instalat:
o radare de sol, care la randul lor pot fi fixe sau mobile
o radare aeropurtate
o radare spatio purtate.
Meteorologia este domeniul in care se intalnesc cele mai multe aplicatii ale radarului. Datele obtinute cu ajutorul radarului fac parte din sistemul observational si sunt folosite: 
- pentru initializarea modelelor numerice de prognoza a vremii; 
- pentru prognoza de tip "nowcasting" si pentru prognoza de foarte scurta durata, mai ales in prognoza si detectia fenomenelor meteo periculoase.
De exemplu: 
o detectia grindinei inainte ca aceasta sa cada la sol (mai ales cu ajutorul radarelor Doppler). 
o detectia tornadelor (tot cu ajutorul radarelor Doppler) cu 30 de minute inainte ca acestea sa afecteze o anumita zona a suprafetei terestre. 
o detectia fenomenului de "microburst", fenomen care, in esenta, consta intr-un puternic curent vertical descendent, mult mai puternic decat curentii descendenti caracteristici norilor convectivi cumulonimbus. Cu ajutorul radarului se poate detecta fenomenul cam cu 10 minute inainte de ajungerea acestuia la suprafata Pamantului.
In hidrologie, radarul are ca principale aplicatii estimarea precipitatiilor care se vor produce la suprafata Pamantului, estimarea distributiei acestor precipitatii in bazinele hidrografice, furnizarea de date necesare initializarii modelelor de ploaie, scurgere si de prognoza hidrologica, necesare pentru evitarea unor catastrofe naturale, ca de exemplu inundatiile.
In domeniul protectiei mediului, radarul este folosit pentru monitorizarea unor fenomene cum ar fi spalarea aerosolilor si a poluantilor, accidentele nucleare, depunerile radioactive prin precipitatii, lansarea de bombe nucleare (strategice si tactice).
In cercetare, dobandirea de informatii noi privind structura si mecanismele fenomenelor atmosferice din datele radar permite o mai buna folosire a ecuatiilor hidrodinamicii si microfizicii in conceperea unor scheme si modele functionale care sa simuleze comportamentul acestora.
Clasificarea radarelor meteorologice se face dupa mai multe criterii: 
- dupa locul unde este amplasat:
o de sol ( amplasat la sol) care pot fi radare fixe si radare mobile;
o aeropurtat (la bordul unor aeronave exista si radare meteorologice pentru evitarea zonelor periculoase pentru navigatia aeriana);
o spatiopurtat (la bordul satelitilor), mai rar folosite.
- dupa lungimea de unda folosita. Benzile de lungimi de unda cele mai folosite in detectia radar a tintelor meteo fac parte din domeniul microundelor si sunt:
o banda W cu lungimea de unda cuprinsa intre 0.3 si 0.8 cm si frecventa intre 35 si 94 GHz, pentru radare care detecteaza nori;
o banda K cu lungimea de unda cuprinsa intre 0.8 si 2 cm si frecventa cuprinsa intre 14 si 35 GHz pentru radare de ploaie;
o banda X cu lungimea de unda 3 cm si frecventa de circa 10 GHz , pentru radare de zapada;
o banda C cu lungimea de unda 5 cm si frecventa de 5 GHz;
o banda S cu lungimea de unda 10 cm si frecventa de 3 GHz.


Fisiere in arhiva (1):

  • Radar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!