Istoria Transporturilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cresterea economica in societatea moderna este conditionata din ce in ce mai mult de dezvoltarea serviciilor de productie. Acestea cuprind ansamblul activitatilor de servicii utilizate ca factori intermediari de productie, atat pentru intreprinderile din sectorul productiei materiale cat si pentru cele din sectorul tertiar.

Tipologia serviciilor pentru intreprinderi cuprinde o gama extrem de diversa de activitati, unele "clasice", cu o vechime de sute de ani si altele "moderne", cu o istorie mult mai recenta si ritmuri spectaculoase de evolutie.

Transporturile reprezinta o latura a activitatii economice a societatii omenesti, aparuta odata cu aceasta si care influenteaza toate laturile vietii economico-sociale. Transporturile reprezinta un sistem dinamic si rational, constand din mijloace tehnice specifice, utilaje, cai de comunicatie, deservite de un personal specializat si destinate deplasarii in timp si spatiu a marfurilor si persoanelor. De-a lungul timpului transporturile au cunoscut o permanenta dezvoltare cantitativa, calitativa si structurala, tinand pasul cu dezvoltarea productiei, a stiintei si tehnicii, contribuind nemijlocit la dezvoltarea fortelor de productie, la cresterea economica pe plan mondial.

2. Rolul transporturilor in societate si particularitatile acestora

Transportul reprezinta una dintre cele mai importante ramuri ale economiei nationale. Prin activitatea de transport se realizeaza deplasarea in spatiu a bunurilor sau oamenilor in vederea satisfacerii nevoilor materiale si spirituale ale societatii omenesti. In Romania, transporturile, alaturi de depozitare si comunicatii, reprezinta aproape 10% din PIB.

Dezvoltarea transporturilor, aparitia de noi mijloace de transport perfectionate si specializate a permis specializarea si schimbul de activitati, formarea pietei nationale si a pietei mondiale, dezvoltarea comertului pe plan intern si international. Pe langa impactul asupra economiei unei tari, transporturile au implicatii si asupra aspectelor sociale(turism, sanatate, invatamant, cultura) si politice.

Activitatile de transport, mai ales cele feroviare si aeriene, sunt intensive in capital, cerand investitii masive, accesibile numai marilor corporatii. In acelasi timp, transporturile ofera mari posibilitati de economii de scala, existand o proportie mare a costurilor fixe care distribuite pe un numar mai mare de utilizatori determina reducerea costurilor unitare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria Transporturilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 026 cuvinte
Nr caractere:
6 510 caractere
Marime:
9.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Transporturi
Tag-uri:
transport feroviar, economii de scala
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!