Instalatii de Stins Incendii

Extras din referat Cum descarc?

Chimia Focului
Arderea este o reactie de oxidare rapida a unei substante in prezenta oxigenului atmosferic, cu dezvoltare de caldura si in general insotita de lumina.
Pentru a exista procesul de ardere, este obligatorie prezenta simultana a trei elemente, gasite in literatura de specialitate si sub denumirea de triunghiul focului. 
Acestea sunt:
- substanta combustibila (materialul);
- substanta care intretine arderea (oxigenul);
- sursa de aprindere (temperatura);
Fenomenul arderii poate fi impartit in doi timpi:
- in primul timp au loc procese care consuma caldura denumita ,,faza endoterma,, (incalzirea combustibilului, formarea de noi compusi chimici, transformari fizice).
- in al doilea timp au loc fenomene care produc caldura ,,faza exoterma,, (oxidarea completa a elementelor combustibile).
Arderea substantelor si materialelor combustibile are loc numai in faza gazoasa; deci materialele combustibile solide, inainte de a arde se gazeifica. Lichidele nu ard, ci numai vaporii acestora, care se formeaza in cantitate suficienta la suprafata lichidului, numai dupa ce se depaseste temperatura de inflamabilitate. Pentru a se produce arderea, substanta combustibila si oxigenul din aer trebuie sa se gaseasca intr-un anumit raport cantitativ. La presiunea normala, la majoritatea substantelor combustibile, arderea incepe la un continut de cel putin 14-18% oxigen in aer si numai unele substante ard la un procent mai mic de oxigen in aer ( de ex: acetilena la 3,7% oxigen).
Procesul de ardere pentru substantele combustibile solide, lichide si gazoase se desfasoara la fel si consta in 3 faze: oxidarea, aprinderea, arderea propriu-zisa.
Combustibilitatea reprezinta proprietatea unor materiale de a arde in prezenta oxigenului sau a aerului atmosferic.
Clasificarea materialelor din punctul de vedere al combustibilitatii, se face in functie de capacitatea acestora de a se aprinde si a intretine arderea printr-o cantitate de caldura ce contribuie la dezvoltarea incendiului prin aprinderea altor materiale invecinate. Exista trei grupe de materiale clasificate dupa acest criteriu:
1. Materiale combustibile. Sunt acele materiale care sub actiunea temperaturilor inalte sau a focului se aprind, ard sau se carbonizeaza si continua aceasta actiune si dupa indepartarea sursei de aprindere.
2. Materiale greu combustibile. Sunt acele materiale care sub influenta temperaturilor inalte sau chiar a focului se aprind, ard mocnit sau se carbonizeaza dar aceste actiuni inceteaza la disparitia sursei de aprindere.
3. Materiale incombustibile. Sunt acele materiale care sub influenta temperaturilor inalte sau a focului nu se aprind, nu se carbonizeaza si nici nu ard mocnit (nisip sticla, beton, etc.).
Pornind de la aceasta clasificare nava este protejata inca din faza de constructie prin utilizarea unor materiale rezistente la foc. Astfel, la bord se disting doua tipuri de astfel de constructii:
1. Constructii rezistente la foc tip A, care indeplinesc conditiile: sunt executate din otel sau material echivalent; sunt suficient de rigide; trebuie sa fie astfel executate incat focul si fumul sa nu treaca prin ele timp de 60 minute; sa fie izolate cu materiale incombustibile astfel incat cresterea temperaturii pe partea opusa sa fie sub 139 ?C intr-un timp: de 60 minute pentru A-60, 30 minute pentru A-30, 15 minute pentru A-15 si 0 minute pentru A-0.
2. Constructii ce intarzie propagarea focului tip B, care indeplinesc conditiile: sunt realizate in totalitate din materiale incombustibile; nu permit trecerea focului timp de 30 minute; trebuie sa fie izolate pe partea opusa astfel ca temperatura sa nu creasca mai mult de 139 ?C intr-un timp de 15 minute pentru B-15 si 0 minute pentru B-0.
Instalatia de stins incendiu cu jet compact de apa
Instalatiile de stins incendiu cu apa folosesc pentru stingerea incendiilor apa sarata sau dulce, racind substantele aflate in procesul de ardere pana la o temperatura inferioara celei de aprindere.
In general instalatia de stins incendiu cu jet compact de apa se compune din: pompe de incendiu (numarul pompelor se alege in functie de tonajul navei), tubulatura de distribuire a apei (magistrale liniare si magistrale inelare), gurile de incendiu, furtunurile de incendiu, ciocurile de barza pentru crearea jetului.
Cu jeturi cinetice de apa se pot stinge incendiile din zona puntilor si platformelor dar nu si produsele petroliere arzand, lacurile si vopsele sau instalatiile electrice in functiune.
Observatie: Unele substante cum sunt: carbura de calciu, varul nestins, kaliul sau potasiul intra in reactia exoterma (cu cedare de caldura) cu apa si pot produce compusi de reactie care in amestec cu aerul sunt explozivi, intetind astfel incendiul. De asemenea actionand cu jet de apa asupra unor substante aflate in stare de pulverizare (zahar, praf de ebonita, pluta macinata), acestea sunt antrenate si efectul apei este limitat prin extinderea suprafetei focarului. In aceste cazuri, eficienta este data de instalatia cu apa pulverizata, care prin imprastierea apei sub forma de particule fine reuseste un dublu efect, adica, pe de-o parte vaporizarea apei si racirea suprafetelor aprinse, iar pe de alta parte degajarea aburului ce duce la reducerea procentului de oxigen in apropierea focarului. Cu cat pulverizarea apei este mai fina, cu atat este mai eficienta stingerea si este mai larg domeniul de utilizare al acestei instalatii.
Instalatia de stins incendiul cu jet compact de apa are ca finalitate asigurarea prezentei apei la gurile de incendiu la o presiune de (25...32) m CA, presiune necesara dirijarii jetului de apa la o distanta de circa (20 ...25) m.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatii de Stins Incendii.doc

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!