Influența Uniunii Europene asupra transporturilor în România

Cuprins referat

1.Politica europeana in domeniul transporturilor ........................... pag 1
2.Transportul, o provocare majora pentru UE ............................... pag 2
3.Strategia transportului european ................................................... pag 5
4.Romania si politica europeana in domeniul transporturilor ....... pag 6
5.Reteaua de Transport Transeuropean ........................................... pag 6
6.Ce ne aduce integrarea in Uniunea Europeana? .......................... pag 7
7.Liberalizarea transporturilor ......................................................... pag 8
8.4 mld. de euro pentru transporturi in perioada 2007-2013 ......... pag 9
9.Reglementari privind circulatia marfurilor in spatiul UE ......... pag 10
10.Integrarea in UE a transportului feroviar de calatori ................ pag 11
11.36 mil. de euro pentru transportul fluvial romanesc .................. pag 13
12.Noi masuri de sporire a sigurantei in aviatia civila .................... pag 13
13.Infrastructura si transportul sunt afectate de lipsa transparentei si a predictibilitatii ................................................................................ pag 14
14.Carburantii sunt mai scumpi in Romania decat in UE .............. pag 15
15.Bibliografie ...............................................


Extras din referat

INFLUENTA UNIUNII EUROPENE ASUPRA TRANSPORTURILOR IN ROMANIA
Politica europeana in domeniul transporturilor 
Domeniul transporturilor este vital pentru fundamentul constructiei europene - piata unica si principiul liberei circulatii. Astfel, statele membre UE au armonizat principalele aspecte din politicile in domeniul transporturilor. 
Comunitatea europeana si-a asumat inca de la inceput (Tratatul de la Roma, 1958) responsabilitatea sa contureze o politica comuna a transporturilor. Inainte de desfiintarea controalelor la frontierele interne din UE, Comunitatea deja reglementase un regim comun pentru documentele necesare transportului interstatal de marfuri, reducand substantial timpul de trecere a frontierei. Incepand cu 1993 transportatorii de marfa din statele membre UE nu mai au nevoie de nici o autorizatie speciala pentru a-si desfasura activitatea in alte state decat cel de origine. Autorizatiile acordate de un stat membru sunt recunoscute si de celelalte state deoarece regimul conditiilor pentru eliberarea acestora este comun. In virtutea libertatii de a presta servicii, transportatorii de persoane nu au nici restrictii de circulatie in interiorul Uniunii Europene si se supun acelorasi reguli in toate statele membre. 
Eurovigneta este primul pas catre crearea unui sistem european de taxare a folosirii drumurilor publice. Directiva Eurovigneta stabileste anumite reguli pe care statele membre UE trebuie sa le respecte daca vor sa introduca taxe pentru folosirea drumurilor publice. Spre exemplu, directiva stabileste tarife maximale pentru taxele de drum, corelate cu marimea vehiculelor si performantele lor ecologice. Eurovigneta se refera doar la vehiculele de mare tonaj, transport marfuri. 
In 2001, Comisia Europeana a dat publicitatii documentul care stabileste directiile de reformare si dezvoltare a politicii de transport a UE (White Paper on Transport). Obiectivul final este asigurarea unei dezvoltari durabile a sectorului transporturi. Documentul este un plan de actiune care iti propune in primul rand crearea unui echilibru intre diferitele moduri de transport (inter-modalitate) prin dezvoltarea transportului feroviar, aerian si maritim pentru a inlocui bune parti din transportul rutier care predomina. Se doreste de asemenea decuplarea cresterii sectorului transporturi de cresterea economica, acoperirea costurilor externe ale transportului (poluarea, blocajele de trafic, accidentele) si cresterea sigurantei transporturilor europene. 
Spre exemplu, Uniunea Europeana doreste sa inlocuiasca transportul rutier pe distante lungi si transportul aerian pe distante scurte cu transportul feroviar, dar aceasta presupune imbunatatirea legaturilor feroviare europene. Din anii 70 transportul feroviar din Europa a scazut de la 21 la 8% in transportul de marfa si de la 10 la 6% pentru transportul persoane, in timp ce a fost un boom al transportului rutier, 80% dintre calatoriile europenilor facandu-se la ora actuala cu automobilul. Astfel, revitalizarea transportului feroviar ar rezolva o buna parte a problemelor ridicate de supraaglomerarea drumurilor europene (in fiecare zi exista blocaje rutiere de 7.500 de km pe autostrazile europene). 
In termeni economici, in Europa, sectorul transporturi aduce 7% din PIB si creeaza locuri de munca pentru aproximativ 10 milioane de persoane. Sectorul transporturi este consumatorul 40% din investitiile statelor membre si a 30% din energia din UE. Pietele nationale de transporturi sunt piete deschise, integrate in piata unica europeana. 
Insa, sectorul transporturilor nu este o competenta supranationala comunitara, iar politica europeana in domeniul transporturilor nu este inca una coerenta sau comprehensiva tocmai datorita acestui fapt. Spre exemplu, nu exista un sistem unic european de control al traficului aerian. Sunt 26 de sub-sisteme cu 58 de centre de control. In plus, problemele legate de traficul congestionat, pierderea de timp si


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Uniunii Europene asupra Transporturilor in Romania.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!