Fisa Postului si Organigrama - Tratare Teoretica si Exemple

Extras din referat Cum descarc?

1. Organigrama
Structura organizatorica a unei intreprinderi reprezinta un ansamblu de functii si de relatii care asigura dirijarea sistemului catre obiectivele propuse.
Reprezentarea schematica a structurii organizatorice a unei intreprinderi poarta numele de organigrama.
Din perspectiva manageriala, structura organizatorica a unei intreprinderi presupune atingerea urmatoarelor scopuri:
- stabileste compartimentele si sarcinile posturilor individuale, precum si responsabilii de realizare a sarcinilor;
- clarifica ierarhia organizationala, adica cine este superiorul si cine este subordonatul;
- stabileste canalele de comunicare (comunicarea se desfasoara intre compartimente si posturile definite);
- permite managerilor sa aloce resurse catre obiectivele definite prin plan.
Structura organizatorica a unei intreprinderi prezinta trei caracteristici principale:
o specializarea indica gradul de divizare si omogenitate a muncii in compartimentele firmei.
o coordonarea se refera la modul de asigurare a cooperarii intre compartimente si indivizi.Se bazeaza pe viziunea piramidala a structurii care a fost enuntata inca de la inceputul secolului, de Henry Fayol prin cateva principii simple ce isi pastreaza valabilitatea si in zilele noastre. Coordonarea se bazeaza, de asemenea, pe mecanisme de circulatie a informatiei, care contribuie la eficacitatea supletei legaturilor ierarhice si orizontale.
o formalizarea marcheaza gradul de precizie in definirea functiilor si legaturilor.
O structura organizatorica trebuie proiectata pentru a clarifica locul si rolul oamenilor intr-o organizatie. Fiecare trebuie sa stie: Cine este? Ce sa faca? Cine este responsabil si pentru ce rezultate?
Organigramele se clasifica in functie de mai multe criterii:
A) dupa sfera de cuprindere, in:
o organigrame generale sau de ansamblu (in care se reprezinta grafic structura organizatorica a intregii unitati economico-sociale);
o organigrame partiale (care reflecta detaliat un compartiment sau o grupa de compartimente ale structurii organizatorice respective);
B) dupa modul de ordonare a componentelor structurii organizatorice, in:
o organigrame piramidale (ordonate de sus in jos); 
o organigrame ordonate de la stanga la dreapta; 
o organigrame circulare; 
o organigrame in "lambda"; 
o organigrame in "steag", etc. 
Organigramele se elaboreaza dupa urmatoarele reguli:
A) marimile dreptunghiurilor si grosimile contururilor acestora se coreleaza cu obiectul, sarcinile, autoritatea si responsabilitatea implicate, cu alte cuvinte patrulaterele pentru servicii trebuie sa fie mai mari si cu contururile mai groasee decat cele pentru birouri etc.;
B) situarea in organigrama a dreptunghiurilor si liniilor trebuie sa reflecte raportul de subordonare ierarhica, toate posturile si compartimentele care alcatuiesc un nivel ierarhic inscriindu-se pe aceeasi orizontala;
C) in deptunghiul corespunzator fiecarui compartiment este necesar sa se indice numarul total al componentilor, din care: persoane de conducere si personal de executie;
D) organigramele complexe, indeosebi cele care exprima mai multe tipuri de relatii organizatorice, trebuie sa cuprinda legende cu semnificatia simbolurilor utilizate;
E) intr-unul din colturile din dreapta ale organigramei, intr-o caseta, se inscriu principalele informatii de ansamblu asupra structurii organizatorice.
Organigrama evidentiaza clar numarul nivelurilor ierarhice, al liniilor ierarhice, felul fiecarui compartiment, numarul cadrelor de conducere si al executantilor.
Tipuri de organigrame dupa modul de reprezentare grafica:
o organigrame piramidale ?sunt organigrame in care scara ierarhica apare verticala, nivelurile ierarhice fiind ordonate de sus in jos. (Fig.2.)
o organigrame ordonate de la stanga la dreapta ?se caracterizeaza prin ordonarea nivelurilor ierarhice de la stanga la dreapta, marcand sensul delegarii de autoritate. Desi nu sunt utilizate frecvent, acest tip are avantajul ca respecta sensul normal de scriere, sunt mai simple si mai compacte. (Fig.3.)
o organigrame rabatate ?reprezinta o combinatie intreorganigrama piramidala si cele orodonate de la stanga la dreapta si se obtin prin rabatarea unor linii.
o organigrame circulare ?la aceste organigrame scara ierarhica este radicala, iar elementele structurale se reprezinta pe diferite cercuri concentrice care constituie nivelurile ierarhice. Cadrele de conducere de varf sunt in cercul din mijloc. (Fig.4.)


Fisiere in arhiva (1):

  • Fisa Postului si Organigrama - Tratare Teoretica si Exemple.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!