Fiabilitatea condensatoarelor si criteriile de alegere ale acestora

Extras din referat Cum descarc?

#Fiabilitatea Condensatoarelor
Condensatoarele sunt, dupa rezistente, componentele cu cea mai larga utilizare in aparatura electronica. Ponderea lor atinge, in medie, 25 % din numarul total al componentelor utilizate. Tinand seama de faptul ca defectiunile pe care le produc condensatoarele reprezinta circa 15 % din numarul total al defectiunilor si ca, dupa opinia unor autori, jumatate din aceste defectiuni se datoreaza alegerii sau folosirii necorespunzatoare, se poate afirma ca fiabilitatea condensatoarelor este relativ buna.
Mecanisme de Defectare
Una dintre defectiunile care survin cel mai frecvent in cazul condensatoarelor este micsorarea rezistentei de izolatie care, in faza incipienta, poate duce la pierderi mai mari prin conductie (creste tg?), iar in final, la deteriorarea prin strapungere a condensatorului. 
Motivul principal ce determina aceasta defectiune este, in cazul functionarii condensatorului intr-o atmosfera umeda, umiditatea care patrunde in dielectricul incomplet etansat. Ca urmare, se micsoreaza rezistenta de izolatie si prin urmare cresc pierderile. O etansare perfecta sau, acolo unde este posibil, folosirea condensatoarelor cu dielectric nehigroscopic (polistiren, polietilentereftalat) mic- soreaza mult probabilitatea de aparitie a acestui defect.
Micsorarea rezistentei de izolatie poate surveni, de asemenea, datorita unor schimbari fizico-chimice care au loc in dielectric sub actiunea tensiunii aplicate un timp indelungat sau datorita depozitarii necorespunzatoare (imbatranirii condensatoarelor).
Cantitativ, fiabilitatea condensatoarelor, se apreciaza prin rata de defectare ?. Acest parametru variaza de la un tip de condensator la altul, fiind dependent de conditiile de lucru ale condensatorului. In Tabelul 8-6 sunt prezentate valorile medii ale ratei de defectare (?) pentru principalele tipuri de condensatoare, in conditiile valorilor nominale ale tensiunii si temperaturii. 
Asa cum este normal, o solicitare usoara conduce intotdeauna la scaderea ratei de defectare si la cresterea duratei de viata a condensatorului. Condensatoare 228 Fiabilitatea condensatoarelor variabile este mai mica decat a condensatoarelor fixe, datorita existentei unor parti in miscare. 
Principala defectiune care survine in cazul condensatoarelor variabile, in special a celor cu aer, este strapungerea datorata fie apropierii accidentale intre armaturi in urma unei defectiuni mecanice, fie depunerii pe armatura a unor particule de praf ca urmare a functionarii intr-un mediu necorespunzator. In cazul condensatoarelor variabile pot surveni si defecte pur mecanice ca uscarea, sau chiar blocarea lagarelor sau a sistemului de deplasare a armaturii mobile, ceea ce se manifesta negativ asupra preciziei reglarii si asupra performantelor nominale. Orientativ, rata de defectare pentru condensatoarele variabile cu aer poate fi considerata de 5 %/103 h. Condensatoarele semivariabile au rata de defectare inferioara condensatoarelor variabile, neatingand insa valoarea celor fixe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fiabilitatea condensatoarelor si criteriile de alegere ale acestora.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!