Economia transportului public - transportul public de călători în municipiul Iași

Extras din referat Cum descarc?

Regia Autonoma de Transport Public Iasi
(R.A.T.P. Iasi)
Introducere
Regia Autonoma de Transport Public Iasi a fost infiintata la data de 19 martie 1898 atunci cand Primaria Municipiului Iasi incheie primul contract cu firma germana A.E.G. Berlin, pentru realizarea transportului cu tramvaiele electrice la Iasi.
In prezent Regia Autonoma de Transport Public Iasi sprijinita de Primaria Municipiului Iasi doreste sa asigure un transport in comun de calitate cu tramvaie, autobuze si microbuze, care sa poata fi comparat cu cel din Comunitatea Europeana. 
1. Scurt Istoric
La 25 februarie 1898 regele Carol I promulga legea 713 pentru concesionarea tramvaiului din Iasi, lege ce reprezinta actul de nastere al tramvaiului din orasul Iasi.
In baza acesteia, la 19 martie 1898 se semneaza contractul definitiv intre Primaria Iasi (primar N.Gane) si firma A.E.G. Berlin, pentru realizarea transportului cu tramvaiele electrice la Iasi. Din partea AEG contractul a fost semnat de ing. Carol Litarszek, numit in 1898 director al tramvaielor din Iasi (1898-1901).
La 6 mai 1899 Iasul poseda prima uzina electrica comunala ("Uzina de lumina").
In 1900 pe strazile Iasului circulau tramvaie electrice, prima linie fiind cea dintre Gara si Hala (17 martie 1900) iar pretul unui bilet de calatorie dus-intors era de 15 bani.
Urmare a mai multor modificari, in anul 1901 traseele, deservite de 19 vagoane, erau:
- Gara - Piata Unirii
- Pacurari - Nicolina
- Copou-Socola
- Str.Alba-Abator
- Tg.Cucu-Sararie
In anul 1901, la 31 ianuarie este numit la conducerea Directiei tramvaielor din Iasi, ing.A Grattian.
Prin definitivarea retelei de tramvaie, Iasul se situa pe locul I, ca lungime de retea (17,307 km) intre primele orase din tara in care s-a introdus tramvaiul electric in perioada 1894-1901 (Iasi, Braila, Galati, Timisoara, Bucuresti).
Odata cu intrarea Romaniei in razboi, se trece la preluarea de catre Comuna Iasi a averii fostei societati AEG, la data de 8 iunie 1924 fiind constituita Societatea comunala de electricitate Iasi (SCEI) al carei director era ing. Mircea Volanschi.
Pentru imbunatatirea transportului de calatori la Iasi, incepind din 1929 au fost aduse primele autobuze iar primele trasee autorizate de primarul Oswald Racovita au fost:
- Nicolina (statia CFR - tirgusorul Nicolina);
- Pacurari (bariera Pacurari - tirgusor Pacurari).
In perioada celui de-al doilea razboi mondial pentru Societatea de Electricitate si Tramvaie Iasi au fost ani dificili, fapt ce determina decaderea acesteia, inclusiv demiterea directorului ing.Mircea Volanschi (in urma evenimentului dramatic din 20 septembrie 1941 cind la uzina electrica a fost un mare incediu, ing. Volanschi impreuna cu intregul personal de exploatare fiind acuzati de sabotaj, arestati si deferiti Curtii Martiale) si inlocuirea inlocuirea acestuia cu ing. Anton Motet.
Daca in anii 1938-1943 parcul inventar de vagoane al uzinei era de 45, in anul 1945 acesta scade la un numar de 19.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Transportului Public - Transportul Public de Calatori in Municipiul Iasi.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!