Conducerea Ecologică

Extras din referat Cum descarc?

Conducerea ecologica
In urma arderii combustibilului in cilindrii motorului rezulta gazul de esapament compus din mono-oxid de carbon CO, benzina sau motorina ne arsa, funingine, iar la benzina cu plumb (Pb) raman si resturi de plumb. Motoarele moderne folosec numai benzina fara plumb caracterizata prin cifra octanica care poate fi 95 sau 98. Motorina este de vara sau de iarna care rezista la -25 si chiar -30 grade celsius, motorina este caracterizata de cifra cetanica.
Normele de poluare europene EURO au impus treptat constructorilor de motoare sa scada cantitatea de CO si de combustibil ne ars din gazele de esapament, s-a ajuns in zilele noastre la EURO 5.Pentru combustibilul ne ars este prevazut un catalizator, pe teava de esapament la iesirea din galeria de evacuare a gazelor, care arde la temperaturi mari combustibilul nears, pe galeria de evacuare este prevazut un senzor, sonda lambda, care masoara cantitatea de oxigen din gazele de esapament si da comanda calculatorului de bord sa dozeze combustibilul la injectoare. Daca s-ar folosi benzina cu plumb acesta ar infunda catalizatorul.Concluzia e ca poluarea este data de cantitatea de combustibil ars in cilindrii in timpul functionarii motorului si de normele EURO indeplinite de motor.Turatia motorului este data de cantitatea de combustibil care intra in cilindri la apasarea pedalei de acceleratie.Conducerea ecologica presupune un consum redus de combustibil .
Confortul mobilitatii personale oferit de autoturisme trebuie comparat cu impactul sau asupra mediului.Desi regulamentele din ce in ce mai stricte au facut autoturismele in mod progresiv mai ecologice, cele 216 milioane de autoturisme care circula pe strazile Europei, vazute in ansamblu, sunt o sursa majora de poluare a aerului care ucide aproximativ 370 000 de persoane anual.De exemplu, o politica comunitara, pusa in aplicare inca din 1995, urmareste reducerea emisiilor medii de CO2 ale autoturismelor noi la 120 g/km pana in 2012, cu aproximativ 25% sub nivelurile actuale. O alta prioritate o constituie imbunatatirea transportului public pentru a incuraja oamenii sa-si lase autoturismele acasa. Un numar mare de initiative si campanii au fost concepute pentru a incuraja mersul cu bicicleta sau pe jos, precum Saptamana mobilitatii europene, sau telelucrul.Chiar si in situatiile in care utilizarea unui autoturism este obligatorie, exista modalitati conducere cu un impact scazut asupra planetei. Obiectivul campaniei este sensibilizarea cu privire la practicile ecologice de conducere, cunoscute sub numele de ,,conducerea ecologica".Conform estimarilor organizatorilor campaniei, conducerea ecologica poate reduce consumul de combustibil, si, in consecinta, emisiile de gaze cu efect de sera, cu 10%. La inceputul acestui an, Tarile de Jos au introdus conducerea ecologica ca partea obligatorie a examenului pentru obtinerea permisului de conducere.
Conducerea ecologica are la baza cinci reguli de aur:
1. Schimbati treptele de viteza la 2 000 -2 500 rpm si utilizati o treapta superioara cat mai mult posibil.
2. Conduceti la o viteza constanta. Acest fapt reduce consumul de combustibil, deoarece accelerarile inutile consuma mult combustibil. De asemenea, conducerea la viteze mari consuma multa energie. Conducerea cu 120 km/h mareste consumul de combustibil pentru fiecare kilometru cu 30% in comparatie cu conducerea cu 80 km/h.
3. Anticiparea traficului ajuta la evitarea franarilor si accelerarilor excesive si permite mentinerea unei viteze relativ constante.
4. Verificati in mod frecvent presiunea in anvelope. In cazul in care anvelopele sunt subumflate cu 25%, rezistenta creste cu 10% si consumul de combustibil cu 2%.
5. Decelerati gradual prin eliberarea pedalei de acceleratie si mentinerea aceleiasi trepte de viteza. Acest lucru actioneaza mecanismul de intrerupere a alimentarii cu combustibil, prin urmare autoturismul nu consuma energie.
Conducerea ecologica imbunatateste, de asemenea, siguranta rutiera. Dovezile venite din partea companiilor care practica conducerea ecologica demonstreaza ca aceasta reduce rata accidentelor cu pana la 40.
Campania, finantata de programul Intelligent Energy Europe al Comisiei Europene si de constructorii de automobile, urmareste sa educe, in mod direct, cel putin 2,5 milioane de soferi pana la sfarsitul anului 2008. Rezultatul ar trebui sa fie o reducere a emisiilor de CO2 cu 500 000 de tone pana in 2010.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conducerea Ecologica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!