Calitatea serviciilor de transport din Romania

Extras din referat Cum descarc?

Serviciile sunt activitati care satisfac anumite necesitati sociale sau individuale , fara a se concretiza in produse de sine statatoare.
Specialistii spun ca serviciile reprezinta un sistem de utilitati in care beneficiarul cumpara sau foloseste o anumita utilitate care ofera avantaje sau satisfactii neconcretizate in bunuri materiale pentru satisfacerea nevoilor personale.
Transporturile reprezinta un domeniu important al activitatii economico-sociale pentru ca prin intermediul lor se efectueaza deplasarea in spatiu a bunurilor si oamenilor in scopul satisfacerii necesitatilor materiale si spirituale ale societatii omenesti.
Dupa sursele lor de procurare, transporturile sunt servicii marfa, pot fi publice sau private, dupa natura efectelor sunt servicii materiale, transporturile sunt transferabile, sunt servicii de baza insotite de bunuri si servicii secundare.
Pentru cuantificarea ofertei serviciilor de transport se folosesc indicatori referitori la numarul mijloacelor de transport disponibile, capacitatea si tipul acestora, numarul lucratorilor, pentru exprimarea cererii : numar de clienti, cantitatea si felul marfurilor de transportat, iar pentru exprimarea dimensiunilor tranzactiilor rezultate prin intalnirea cererii cu oferta , indicatori cum ar fi: numar de calatori, numar de vehicule in circulatie, valoarea cheltuielilor, consumul de combustibil. In cazul evaluarii comparative a serviciilor de transport oferite de mai multe firme, esentiale sunt criteriile de calitate cum ar fi: rapiditate, siguranta, regularitate, flexibilitate, confort, posibilitatea de a asigura legaturi .
Diferentierea tarifelor in functie de variatia cererii in timp este folosita si in domeniul transporturilor feroviare. 
In domeniul transporturilor se folosesc " tarife sociale " in sprijinul unor segmente defavorizate de consumatori ( pensionari, tineri, copii).
Sectorul transporturilor rutiere a cunoscut o dezvoltare puternica dupa 1989, atat pentru ca a pornit de la un nivel mai redus decat cerintele momentului respectiv, cat si datorita faptului ca a fost unul dintre primele sectoare in care s-a produs o schimbare rapida de la forma de proprietate de Stat la cea privata.
In prezent, majoritatea societatilor care opereaza in domeniul transporturilor rutiere sunt cu capital privat ( aproximativ 99%) si isi desfasoara activitatea in realitatea economiei de piata din Romania.
Intrucat numarul de autorizatii de transport rutier international de marfuri este insuficient, dezvoltarea sectorului se face in special prin achizitia de catre societatile mici de autovehicule de capacitate mica ( <7,5 t greutate totala maxima admisa), sau unul-doua autovehicule de capacitate mare , firmele medii si mari achizitionand autovehicule noi, in special pentru modernizare si mai putin pentru dezvoltare.
In vederea cresterii puterii de negociere a sectorului privat din domeniul transporturilor rutiere, si pentru a limita accesul jucatorilor straini, in perspectiva migrarii centrelor de productie spre Estul Europei, si cresterii interesului si pentru industria de transport rutier international, trebuie sustinute firmele mari din domeniu si sa li se ofere posibilitatea dezvoltarii cel putin la niveluri existente in tarile invecinate.
Desi Romania inregistreaza o crestere economica semnificativa, se constata o concurenta din ce in ce mai acerba in domeniul transporturilor rutiere in general si a celor internationale in special. Cauzele sunt multiple: tarifele scazute de transport, numarul insuficient de autostrazi de transport rutier international, lipsa de specializare a transporturilor. Numarul de autovehicule a crescut in concordanta cu volumul de marfa disponibil pentru transporturi internationale, insa dreptul de a efectua astfel de transporturi a ramas contingentat, si fara a fi majorat proportional cu volumul de marfuri si numarul de vehicule disponibil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea serviciilor de transport din Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!