Asfaltul

Extras din referat Cum descarc?

Se spune deseori ca la intrebarile cele mai simple raspunsurile nu sunt intotdeauna indeajuns cunoscute. Una dintre intrebarile de acest gen ar putea fi si aceasta: ,,ce este asfaltul si care este istoria acestui material?" Raspunsurile inginerilor vor trebui insa corelate intotdeauna cu ale istoricilor pentru o argumentare completa si exigenta in acelasi timp. Un articol publicat de John Davis, in revista ,,Asphalt magazine" readuce in discutie istoria asfaltului si contributia acestuia la dezvoltarea si progresul umanitatii: 
Sumerienii foloseau asfalt intre anii 3200 si 2900 i.Hr
Cercetarile arata faptul ca prima utilizare a asfaltului a apartinut probabil locuitorilor vaii raului Eufrat din sud-estul Mesopotaniei (Irak), adica in teritoriile numite Sumer sau Accad, iar mai tarziu Babilon. In aceasta regiune s-au descoperit numeroase depozite naturale de asfalt, intre raul Nil din Egipt si raul Indus din India. O veche legenda spune ca, regele Sargon de la Accad, pe cand era copil, a fost asezat intr-un cos de trestie izolat cu asfalt de catre mama sa , Itti-Bd si pus in apele raului Eufrat in jurul anului 3800 i.Hr. Aceasta legenda corespunde indeaproape cu cea a lui Moise, utilizand acelasi tip de cos impregnat cu asfalt dar, de data aceasta, pe raul Nil. Primele utilizari ale asfaltului au fost impreuna cu cele ale caramizilor pentru constructia de cladiri, trotuare, podele interioare, scari, bai si canale impermeabilizate etc. Excavarile de la Teli-Asmar, la 50 de kilometri nord-est de Bagdad, pe malul estic al raului Diyala arata faptul ca sumerienii au folosit asfaltul la constructia cladirilor intre anii 3200 si 2900 i.Hr. Mortar compus din ,,mastic de asfalt" (asphalt mastic, nota autorului) a fost gasit si in sapaturile de la Ur, Uruk si Tello, in vecinatatea raurilor Eufrat si Tigris. In aceeasi regiune, la Khalaje sapaturile au descoperit pardoseli compuse din mastic asfaltic de 3 pana la 5 inci grosime precum si caramizi de lut imbibate cu asfalt.
Asfaltul in Biblie
Istoricii cred ca Noe a folosit asfaltul in constructia chivotului. Textul biblic ne informeaza ca Arca a fost tratata cu o ,,smoala" (o substanta bituminoasa) in interior si exterior. De asemenea, canoele si barcile utilizate in primele zile au suferit acelasi proces de etansare si impermeabilizare . ,,Cartea Genezei" ne spune ca atunci cand se construia Turnul Babel, in jurul anului 2000 i.Hr. ,,se foloseau caramizi, piatra si zgura pentru mortar". In ,,Septvaginta", versiunea greaca a Bibliei, cuvantul ,,slime" este tradus ,,asfalt" iar in versiunea latina ,,bitum". Exista si alte referiri in scripturile crestine la ceea ce acum stim ca era asfalt. Al doilea capitol al ,,Exodului" precizeaza faptul ca ,,basket of bulrushes" (cos din plante umede) in care Moise a fost pus de catre mama sa a fost impermeabilizat cu asfalt. Versetul trei ne spune: ,,si cand nu a mai putut sa-l ascunda a luat un cos de ,,plante umede" (bulrushes) peste care a aruncat un suvoi de smoala si apoi a pus copilul in el, pe marginea raului" . 
Asfaltul in Babilon -  Primul ,,cod" al constructiilor
Babilonienii erau recunoscuti drept constructori exceptionali. Regii babilonieni au construit cai rutiere, baraje impotriva inundatiilor raului Eufrat, cimitire, palate grandioase etc. Regele babilonian Khammurabi a impus un ,,cod al constructorilor" in anul 2000 i.Hr. in care arata beneficiile si costurile comparative ale acoperisurilor caselor cu ,,mastic bituminos" si al impermeabilizarii barcilor cu acelasi material. Excavatiile din Babilon au scos la suprafata caramizi ,,lipite" cu asfalt care au rezistat mii de ani. Aceste sapaturi au dus la descoperirea unei placi mari din piatra cu un mesaj care descrie activitatile de constructor ale regelui Nabucadonosor. Se dezvaluie astfel ca tatal regelui Nabucadonosor a construit un dig de protectie din caramizi de lut pentru a impiedica apele Eufratului sa-i inunde palatul. Se pare insa ca doar aceste caramizi uscate din lut nu au retinut apele motiv pentru care regele a cautat o alta solutie. Pe aceasta placa din piatra Nabucadonosor scria: ,,Pentru protectie am construit doi pereti masivi de asfalt si caramida, cu o lungime de 490 de metri, dincolo de Nimitti Bel. Intre cele doua ziduri am construit resedinta regala din asfalt si caramizi". Regele Nabucadonosor nu a incetat niciodata sa construiasca, la cele mai multe dintre lucrarile sale folosind asfalt. A construit si un pod lung de 370 de picioare la care pilele au fost realizate din caramizi arse randuite cu mastic din asfalt. A construit, de asemenea, canale uriase folosind un amestec de sol argilos, asfalt si pietris pentru deversarea apelor reziduale din cetatea Babilon.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asfaltul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!