Sistemul de semnalizare în UMTS

Cuprins referat Cum descarc?

UMTS 3
Protocoale de semnalizare:
Node-B Application Part 5 
Radio Resource Control 5
Non-Access Stratum 8
Signaling System No. 7 10
Radio Access Network Application Part 11
Network Subsystem Application Protocol 12
Schema sistemului de semnalizare 14
Bibliografie 21


Extras din referat Cum descarc?

UMTS 
Universal Mobile Telecommunications System ( UMTS) este un sistem de telefonie mobila ce apartine familiei de standarde de comunicatii mobile ale generatiei a treia.
UMTS este impartit in doua subsisteme :
UMST Terrestrial Radio Access Network(UTRAN) sau Reteaua terestra de acces radio aflata in contact direct cu terminalele mobile si gestionarea resurselor radio, fiind alcatuita din mai multe statii radio (NodeB) si RNC-uri. Statia radio are rolul de emisie si receptie radio. 
UMTS este impartit in doua subsisteme : 
UMST Terrestrial Radio Access Network(UTRAN) sau Reteaua terestra de acces radio aflata in contact direct cu terminalele mobile si gestionarea resursele radio, fiind alcatuita din mai multe statii radio (NodeB) si RNC-uri. Statia radio are rolul de emisie si receptie radio. 
Core Network sau Reteaua centrala este utilizata pentru comutarea si rutarea datelor, fiind alcatuita din: 
- Mobile Switching Center (MSC) se ocupa de controlarea apelurilor, interfata cu celelalte elemente din retea sau cu retelele alaturate; 
- Home Location Register (HLR) contine informatii administrative despre fiecare utilizator din retea; 
- Visitor Location Register (VLR) contine informatii selectate din HLR despre utilizatorii din aria geografica controlata de MSC; 
- Gateway MSC (GMSC) folosit pentru stabilirea interconexiunilor dintre reteaua gazda si celelalte retele cu care este conectat; 
- Serving GPRS Support Node (SGSN) este responsabil cu livrarea pachetelor intre statiile mobile ce apartin zonei sale de acoperire; 
- Gateway GPRS Supporte Node (GGSN) converteste pachetele sosite de la SGSN , intr-un format potrivit si le trimite catre reteaua corespunzatoare. 
Reteaua centrala include doua domenii: domeniul cu comutie de circuite (Circuit Switch-CS) si domeniul cu comutie de pachete (Packet Switch-PS).
- Comutarea de circuite (CS) - aceasta metoda presupune ca un canal sa fie stabilit la inceputul comunicatiei intre doi utilizatori ai retelei de telecomunicatii. Acest canal ramane operational pe intreaga durata a transmisiei. Dupa ce intreaga informatie a fost transmisa canalul este eliberat din nou. Avand in vedere ca avem o cale de comunicatie disponibila in mod constant din momentul in care este stabilita, nu mai este nevoie ca blocurile de date individuale care trec prin canal sa contina informatii de adresare. Selectia canalelor este suficienta pentru a garanta identificarea unica a receptorului. Acest tip de comunicatie este specific pentru telefonia de voce. Dezavantajul comutatiei de circuite este ca daca pe durata anumitor intervale canalele alocate nu sunt utilizate ele raman blocate pe durata intregii conexiuni. Acest lucru reduce capacitatea disponibila celorlalti utilizatori.
- Comutarea de pachete (PS) - aceasta metoda evita dezavantajul observat la CS. Un set de date este divizat in pachete de dimensiuni mici. Fiecarui pachet individual i se ofera o adresa destinatie, pentru a putea fi transmis individual. Avantajul major in tehnologia de comutare este robustetea in cazul evenimentelor de esuare ale nodurilor individuale ale retelei. Daca un nod nu mai este disponibil intr-o retea bazata pe comutarea de pachete, celelalte noduri ale retelei pot identifica rute diferite, urmand doar ca la final sa poata fi recompus mesajul initial, mentinand astfel o transmisie end-to-end. 
- 
Interfetele in UMTS:
- UTRAN Air interface (Uu) este interfata ce face legatura intre echipamentul utilizatorului (UE) si Node B. 
Atunci cand un utilizator doreste sa stabileasca un apel, acesta este redictionat spre un nod de comutare, GMSC. In functie de numarul de telefon, nodul de comutare determina baza de date in care sunt stocate informatii despre utilizatori. HLR cunoscand zona in care se afla utilizatorul trimite o interogare catre VLR-ul corespunzator. VLR-ul raspunde cu un numar adecvat catre HLR, care, la randul sau transmite numarul catre GMSC. 
- De acolo apelul este directionat spre nodul de comutatie destinatie Iur aceasta interfata poate suporta schimburi intre informatii de semnalizare si informatii de date;
- Iu conecteaza partea de Core Network si reteaua de acces radio, UTRAN; [1]


Fisiere in arhiva (1):

 • Sistemul de semnalizare in UMTS.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

[1] Materiale training practica Vodafone
[2] Heikki Kaaranen, Lauri Laitinen, Architecture mobility and services, 2005, p. 321
[3] Harri Holma, Antti Toskala, WCDMA for UMTS: HSPA Evolution and LTE , 2004, p. 92 
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_Resource_Control 
[5] Jonathan P. Castro, UMTS network and radio access technology, 2001
[6]http://www.rfwireless-world.com/Tutorials/UMTS-logical-transport-physical-channels.html
[7] http://www.radio-electronics.com/info/cellulartelecomms/umts/umts-wcdma-channels.php
[8] Andrew Richardson, WCDMA Design Handbook, Cambridge University Press, 2005, p.437-447
[9] https://en.wikipedia.org/wiki/Non-access_stratum
[10] https://www.tutorialspoint.com/umts/umts_nas_signaling_protocol.htm
[11] http://www.rfwireless-world.com/Tutorials/UMTS-protocol-stack.html
[12] http://www.3g4g.co.uk/Faq/mm.html
[13] Sumit Kasera, Nishit Narang, 3G Networks, Tata McGraw-Hill Education, 2004, p.298-299 
[14] B.Walke,P.Seidenberg,M.P.Althoff -UMTS The Fundamentals, p.75
[15] https://ro.wikipedia.org/wiki/Sistemul_de_semnalizare_7
[16] Ralf Kreher si Torsten Ruedebusch, UMTS signaling-umts interfaces, protocols,message flows, and proceduresanalyzed and explained.
[17] Walke-B.,Seidenberg-R.,Althoff-M.P , UMTS the fundamentals,2001,p. 78


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!