Plagiat versus copyright

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins 2
Introducere 3
Capitolul 1. Plagiatul 4
1.1. Tipologii a plagiatului: 4
Capitolul 2. Drepturile de autor (copyright) 6
Capitolul 3. Asemanari si Deosebiri dintre plagiat si copyright 7
Asemanari 7
Deosebiri 8
Concluzii 8
Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In zilele noastre, din cauza comoditatii, a lipsei de interes si multitudinea de informatii aflate pe internet, autenticitatea si originalitatea tind sa dispara. Internetul ofera o gama variata de informatii pentru anumite lucrari stiintifice si nu numai, dar calitatea acestora poate fi una slaba. In unele cazuri, din anumite motive, precum: neprelucrarea informatiilor, prezentarea operei fara a detine drepturi de autor, scrierea gresita a citatelor din sursele consultate, dificultati in cercetarea stiintifica, nerespectarea unor reguli impuse de catre indrumator, procurarea unor lucrari gata facute sau obtinerea acesteia fara a aduce o nota personala in conceperea lucrarii poate rezulta consecinte ca de exemplu: plagiatul sau copyright -ul.
Referatul este format din 3 capitole, impartite la randul lor in subcapitole si la final se afla concluzia. 
Capitolul 1 este format dintr-un subcapitol. Subiectul principal din acesta diviziune este plagiatul. Este format din definitia plagiatului, caracteristicile, tipologiile de plagiat , tipurile si, in final, combaterea plagiatului din lucrarile create. 
Capitolul 2 vizeaza drepturile de autor si incalcarea acestora. Subiectele ce formeaza acest capitol sunt: definitia, regulile impuse de catre autor, consecintele pe care le are persoana in cauza conform legii in vigoare, suma renumeratiei pe care autorul o incaseaza si evitarea incalcarii drepturilor de autor. 
Capitolul 3 contine asemanarile si deosebirile dintre plagiat si copyright.
Si in final, concluzia contine un scurt rezumat, opinii personale si un exemplu de program special folosit pentru combaterea plagiatului.
Capitolul 1. Plagiatul
Plagiatul este definit ca procurarea ideilor, informatiilor, imaginilor prezentandu-le drept creatie proprie, fara mentionarea sursei originale.
In elaborarea propriei lucrari se poate realiza si plagiatul involuntar. Acesta are ca si caracteristici: greseli privind sistemul de citare, neprecizarea sursei materialului, necunoasterea faptului ca informatia nu face parte din fondul de cunoastere comuna, lipsa de informare a practicii care incalca etica stiintifica. 
Plagiatul nu se pedepseste de catre lege, ci de institutii de invatamant, entitati comerciale, asociatii profesionale. 
1.1. Tipologii a plagiatului: 
1. Plagiatul direct, integral: ,,preluarea unui text [cuvant cu cuvant] si folosirea acestuia in propriul text fara a cita autorul sursa. Se considera plagiat direct si situatia in care, textul preluat este incadrat de propriile idei, dar lipsesc ghilimelele sau parafrazarea pentru textul preluat si indicarea referintei" (Sursa: SNSPA- FACULTATEA DE ADMINISTRATIE PUBLICA, Ghid Anti-plagiat, Bucuresti 2015 pagina 7; Shafir, 2012).
2. Plagiatul de tip mozaic: ,,preluarea unor fragmente dintr-o sursa/din mai multe surse, schimband unele cuvinte, dar fara insa a parafraza in mod adecvat si fara a include textul intre ghilimele". Este apreciat ca plagiat de tip mozaic, situatia in care autorul unei lucrari nu face o distinctie clara intre propriile idei si ideile altor autori ale caror opere le-a consultat in formularea propriilo argumente si in elaborarea lucrarii (Sursa: SNSPA- FACULTATEA DE ADMINISTRATIE PUBLICA, Ghid Anti-plagiat, Bucuresti 2015 pagina 7; Shafir, 2012).
3. Plagiatul prin nerespectarea obligatiei de originalitate: ,,folosirea unui numar mare de paragrafe sau idei din sursele consultate, cu citarea acestora, dar in proportie mult prea mare, astfel incat acestea alcatuiesc majoritatea lucrarii" (Sursa: SNSPA- FACULTATEA DE ADMINISTRATIE PUBLICA, Ghid Anti-plagiat, Bucuresti 2015 pagina 7; Coravu, 2013; plagiarism.org).
4. Plagiatul prin citarea fara referinta: ,,folosirea textului preluat cu utilizarea ghilimelelor, dar fara indicarea sursei/referintei originale" (Sursa: SNSPA- FACULTATEA DE ADMINISTRATIE PUBLICA, Ghid Anti-plagiat, Bucuresti 2015 pagina 7; Shafir, 2012).


Fisiere in arhiva (1):

  • Plagiat versus copyright.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Jonathan Bailey "The Difference Between Copyright Infrigement and Plagiarism", octombrie 2013, disponibil la: https://www.plagiarismtoday.com/2013/10/07/difference-copyright-infringement-plagiarism/ 
2. LEGE nr.8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, textul actului publicat in M.Of. nr. 60/26 mar. 1996, disponibil la: http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=10396 
3. "Plagiarism and Copyright Infringement: Is copy Illegal?" disponibil la: http://www.plagiarismchecker.com/plagiarism-vs-copyright.php 
4. SNSPA -  Facultatea de Administratie Publica "Ghid Anti-plagiat", 2015, disponibil la: https://administratiepublica.eu/sites/default/files/Ghid%20anti-plagiat.pdf 
5. Wikipedia "Plagiat", disponibil la: https://ro.wikipedia.org/wiki/Plagiat 
6. Wikipedia " Incalcare a dreptului de autor", disponibil la: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C3%8Enc%C4%83lcare_a_dreptului_de_autor#cite_note-1 
7. Intrebari frecvente privind drepturile de autor, disponibil la: https://euipo.europa.eu/ohimportal/ro/web/observatory/faqs-on-copyright-ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!