Dispozitiv de navigare prin satelit GPS

Extras din referat Cum descarc?

1. Istoria GPS-ului
GPS-ul este sistemul de pozitionare globala. Este o retea de staeliti care trimit pe Pamant detalii precise asupra pozitiei lor in spatiu. Semnalele sunt receptionate de dispozitive GPS, precum dispozitivele SatNav si sunt utilizate pentru a calcula pozitia exacta, viteza cu care circula un autoturism si ora exacta la care se afla intr-o anumita locatie.
Ideea de a utiliza satelitii ca ajutor in navigatie a condus, la data de 13 aprilie 1960, la lansarea de catre "US Navy" a primului satelit de navigatie: TRANSIT 1B. Reteaua a devenit operationala din 1964 cu cinci sateliti.
In aceeasi perioada, "US Navy" si" US Air Force" se angajeaza separat in doua programe ambitioase care vor fi reunite in 1973 de catre Departamentul de Aparare. Realizarea proiectului a debutat prin contractarea cu "Rockwell International" a 12 sateliti (satelitii din BLOCUL I) care au fost lansati in perioada 1978 - 1985. 
A urmat, intre 1989 - 1990, lansarea a 9 sateliti din BLOCUL II pentru ca incepand din anul 1990 sa fie lansati si urmatorii 18 sateliti (BLOCUL IIA). 
Fig. 1. Sateliti GPS din Blocul I si Blocul IIA
Dezvoltarea constelatiei a continuat cu lansarea satelitilor din BLOCUL IIR fabricati de Lockheed Martin si BLOCUL IIF. In noiembrie 2000, Lockheed Martin si Boeing dupa 1 an de studii, au inceput proiectarea urmatoarei generatii de sateliti GPS, care vor fi cunoscuti ca BLOCUL III.
Fig. 2. Sateliti GPS din Blocul IIF si din Blocul IIR
Astazi sunt peste 24 de sateliti pe orbita. Constelatia GPS a fost declarata operationala dupa ce 24 sateliti din a doua generatie au fost pusi in functiune in decembrie 1993, la 20 de ani dupa ce sistemul a fost propus prima data.
2. Modul de functionare al sistemului GPS
Pentru a putea determina coordonatele unui punct de pe suprafata Pamantului (sau din apropierea acestuia) este nevoie de semnale care provin de la cel putin patru sateliti.
Fig. 4 Stabilirea pozitiei spatiale a unui punct utilizand semnalele GPS de la mai multi sateliti
Stabilirea pozitiei spatiale a unui punct se poate face prin determinarea pseudo-distantei sau prin determinarea fazei.
Triangulatia- Idea de baza, a GPS, este de a folosi sateliti din spatiu ca puncte de referinta, pentru a determina pozitia exacta de pe pamant. In figura 2.2.1. exte prezentat un exemplu de triangulatie in doua dimensiuni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dispozitiv de navigare prin satelit GPS.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!