Simțul tactil, termic și dureros

Extras din referat Cum descarc?

Receptorii pentru sensibilitatea tactila, termica si dureroasa se gasesc in piele. Datorita lor se receptioneaza excitatii: de pipait, de durere, termice care ajunse la scoarta cerebrala se vor transforma in senzatii.
PIELEA
Pielea (tegument) acopera corpul la suprafata si este un imens camp receptor.
Alcatuirea pielii: epiderma, derm si hipoderm.
Epidermul- este formata din celule strans unite intre ele, asezate pe mai multe straturi, formand un epiteliu pavimentos. Celulele de la baza sunt celule vii care se inmultesc necontenit. Celulele nou formate le imping spre exterior pe cele de deasupra. Acestea se turtesc se incarca cu cheratina si mor. Cele mai vechi celule se desprind de pe piele eliminand astfel si eventualele microorganisme ce se afla pe suprafata lor. In epiderm nu se gasesc vase de sange, epidermul primind substantele nutritive si oxigen de la derm.
Dermul -  este format din tesutul conjunctiv, bogat in fibre. In derm se gasesc glandele sebacee, canale de excretie ale glandelor sudoripare, vase de sange. La limita dintre derm si epiderm se formeaza crestele epidermice- amprentele digitale. 
Hipodermul, ultimul strat al pielii situat sub derm, este ocupat in principal de celule adipoase pline cu lipide (grasimi) ce alcatuiesc tesutul adipos subcutanat. Datorita propietatilor fizice speciale ale lipidelor acest strat este important in reglarea temperaturii organismului prin mentinerea caldurii.
Productiile pielii
Unele apar la suprafata pielii numite si productii cornoase: firul de par si unghia si altele se afla sub piele cum sun glandele sebacee si glandele sudoripare numite productii glandulare.
Firul de par- prezinta o radacina si o parte libera numita tulpina. Partea umflata a radacinii numita bulb inconjoara papila parului cu vase de sange si nervi. Tulpina este formata din celule moarte.
Unghiile- sunt lame osoase ce acopera si protejeaza varful degetelor. Unghia creste prin radacina ei care este vie si acoperita de o cuta a pielii.
Glandele sebacee- produc un lichid gras numit sebum care face pielea moale si parul catifelat. Au forma de ciochine la radacina firelor de par.
Glandele sudoripare- sunt tubulare, aflate in profunzimea dermului, formeaza un gheminconjurat de o retea de capilare. Aceste glande extrag din sange produsii toxici rezultati in urma metabolismului forman sudoarea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Simtul tactil, termic si dureros.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!