Preparatiile sub forma de sant

Extras din referat Cum descarc?

Preparatiile sub fomra de sant sunt posibilitati terrapeutice in cariile aproximale pe dintii laterali. Ele se incadreaza in obturatiile fizionomice pentru clasa a II-a. Utilizarea rasinilor compozite la dintii posteriori a crescut ca o consecinta a dorintei pacientilor de a avea obturatii fizinomice, reactiilor de respingere a amalgamului si datorita atitudinii profilactice moderne si sanatatii orale imbunatatite, in special la pacientii tineri.
Indicatii: 
1. generale: pentru cavitatiile de clasa a II-a, in speciali la tineri, pacienti motivati din punct de vedere profilactic, cei cu risc cariogen scazut si care isi mentin un standard ridicat al sanatatii orale. 
2. locale: 
o mai mult pe premolari decat pe molari privind extensia procesului carios: sunt mai bune in managementul leziunilor mai mici decat mari, cand fortele ocluzale lipsesc sau sunt limitate;
o mai frecvent pentru cavitatile de clasa I decat pentru cele de clasa a II-a.
Sunt indicate si la pacienti care s-au dovedit in antecedentele lor a fi alergici la mercur. 
In comparatie cu amalgamul, tehnica de plasare este sensibila, rigida si de durata.
Rasinile plastice necesita ca matricea sa fie foarte bine conturata si obligatoriu asociata cu o pana pentru a obtine un punct de contact acceptabil.
Cand marginile gingivale ale cavitatii sunt localizate in cement sau dentina sau in amandoua, compozitul ferm ancorat la smaltul celorlalte margini are tendinta sa se contracte la prag cu aparitia unor ,,goluri" la acest nivel.
Contraindicatii:
Daca aceste leziuni carioase beneficiaza in general de indicatiile amintite pentru materialele fizionomice, raman cateva contraindicatii care, daca nu sunt respectate vor duce la esecul acestor restaurari: 
o imposibilitatea izolarii corecte si perfecte - sunt zone profunde, subgingivale situate in cement, greu de izolat, preparat si restaurat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Preparatiile sub forma de sant.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. SORIN ANDRIAN - ,,Tratamentul minim invaziv al cariei dentare", Editura Princeps, Iasi, 2002;
2. SORIN ANDRIAN - ,, Restaurari fizionomice cu materiale plastice in cariologie", Casa de Editura Panteon, Iasi, 2000;
3. SORIN ANDRIAN, STEFAN LACATUSU - ,,Caria dentara. Protocoale si Tehnici", Editura Apollonia, Iasi, 1999.


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!