Indicatii si contraindicatii in extractia dentara

Extras din referat Cum descarc?

Extractia dentara reprezinta manopera terapeutica de indepartare a unui dinte de pe arcada, folosind instrumetar si tehnici specifice. Extractia dentara este o interventie de necessitate, la care se recurge de obicei atunci cand metodele terapeutice conservatoare nu au indicatie sau nu au dat rezultate.
Indicatiile extractiei dentare
Indicatii legate de patologia dento-parodontala:
1). Dinti cu distructii corono-radiculare intinse, care nu mai pot fi restaurati cu ajutorul unor obturatii sau prin mijloace protetice - in special situatiile in care distructia coronara este extinsa si subgingival.
2). Dinti cu gangrene complicate cu parodontita apicala cronica (granuloame periapicale, chisturi), la care tratamentul chirurgical endodontic sau conservator (rezectie apicala) a esuat.
3). Dinti care au determinat complicatii supurative grave (abcese periosoase, abcese ale spatiilor fasciale, flegmoane, osteomielita oaselor maxilare, adenite supurate).
4). Dinti care au determinat sau/si intretin procese supurative sinuzale (sinuzita maxilara de cauza dentara).
5). Dinti cu parodontopatie marginala cronica profunda si mobilitate de gradul II/III.
Indicatii legate de patologia tumorala de cauza dentara:
- Dinti care au suferit transformari chistice / tumorale benigne, precum si dintii vecini care sunt cuprinsi in procesul tumoral.
Indicatii legate de patologia traumatica oro-maxilo-faciala:
1). Dinti cu fracturi corono-radiculare, extinse sub pragul gingival, care nu permit restaurarea prin mijloace odontale sau protetice.
2). Dinti cu fracture radiculare oblice sau longitudinale, sau dinti cu fracturi transversale in treimea cervicala sau medie.
3). Dinti fracturati sau luxati complet in urma traumatismelor oro-maxilo-faciale.
Indicatii legate de anomalii de numar, forma, pozitie ale dintilor (se recomanda stabilirea indicatiei de extractie in colaborare cu medicul ortodont):
1). Dinti inclusi ce nu mai pot erupe.
2). Dinti inclusi sau erupti ce provoaca inghesuiri, sau impiedica eruptia sau redresarea ortodontica a dintilor vecini.
3). Dinti in malpozitie care produc leziuni traumatice importante ale partilor moi, si care nu pot fi redresati ortodontic.
4). Alte indicatii de extractie in scop ortodontic.
Indicatii de extractie in cadrul tratamentului preprotetic:
1). Dinti mult extruzati, egresati sau inclinati, care defavorizeaza tratamentul protetic.
2). Edentatia subtotala maxilara, atunci cand prezenta unui singur dinte impiedica adaptarea marginala corecta a protezei.
Indicatii de extractie a dintilor temporari:
1). Dinti temporari care impiedica eruptia celor permanenti sau determina o eruptie a lor in malpozitie.
2). Dinti temporari cu procese carioase complicate, fara indicatie de tratament conservator, si care intretin procese septice locale sau generale (adenite, osteite, osteomielite, boala de focar).
3). Dinti temporari fracturati.
Contraindicatiile extractiei dentare
Contraindicatiile absolute ale extractie sunt leucemia acuta si infarctul miocardic recent (mai recent de 6 luni).
Contraindicatiile relative


Fisiere in arhiva (1):

  • Indicatii si contraindicatii in extractia dentara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!