Incrustatie ceramica versus obturatie fizionomica

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1 Restaurari coronare 4
1.1 Incrustatiile.Tipuri de incrustatii ...4
1.2 Obturatia fizionomica 5 
CAPITOLUL 2 Incrustatie/Obturatie avantaje-dezavantaje 6
CONCLUZII .8
BIBLIOGRAFIE .9


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In trecut, daca un pacient necesita o restaurare a dintilor laterali mai putin extinsa decat o coroana, el avea de ales intre o o obturatie directa din amalgam sau una indirecta din aur. Astazi avem la dispozitie materiale ceramice si compozite care pot fi aplicate cu succes in restaurarea dintilor laterali deoarece indeplinec simultan cele doua deziderate: estetic si functional, fara a mai trebui sa renuntam ca in trecut, la estetica in favoarea unei rezistente mecanice crescute.
Capitolul 1 RESTAURARI CORONARE
1.1 INCRUSTATIILE.TIPURI DE INCRUSTATII
Incrustatiile sunt proteze unidentare fixe cu dimensiunile cele mai mici, capabile sa refaca cu fidelitate relieful suprafetei ocluzale a dintilor, atat din punct de vedere estetic, cat mai ales functional.
Inlay-ul este o restaurare indirecta realizata din metal, ceramica si rasini compozite care nu sustine si nu inlocuieste un cuspi/cuspizi, sau astfel spus care reface structura dentara rezultata in urma unei preparatii specifice ce intereseaza doar relieful negativ al dintelui (fosete, santuri). Rezulta implicit ca inlay-ul nu asigura protectie pentru cuspid in miscarile de lateralitate si propulsie in ciclurile masticatorii.
Onlay-ul este o restaurare indirecta, realizata din materiale biocompatibile prin diverse tehnologii, care reface cavitatea rezultata in urma unei preparatii specifice ce intereseaza atat relieful pozitiv (cuspizi,suprafete dentare), cat si cel negativ (fosete,santuri). Sau onlay-ul inlocuieste cel mai adesea varfurile cuspidului/cuspizilor astfel incat sa mentina si/sau sa refaca dimensiunea verticala de ocluzie. Majoritatea stopurilor ocluzale in toate pozitiile functionale vor fi relizate mai mult pe materialul restaurativ decat pe structura dentara a cuspizilor acoperiti prin preparatie.
Overlay-urile sunt restaurari indirecte realizate din mase ceramice sau materiale compozite, care modifica forma dintelui fara a fi necesara realizarea unei preparatii specifice si care poate interesa atat relieful negativ (fosete,santuri), cat si relieful pozitiv (cuspizi,suprafete dentare).
1.2 OBTURATIILE FIZIONOMICE
Obturatia coronara fizionomica reprezinta o metoda de tratament prin care se restaureaza morfologia dintilor care au suferit pierderi de substanta dura in urma proceselor carioase, traumatismelor sau din alte cauze, folosind materiale de obturatie fizionomice.
In variantele cele mai recente, anume cele microhibride, submicrohibride, cu nanoparticule si bazate pe nanotehnologie, rasinile compozite au devenit materiale de restaurare extrem de larg raspandite si utilizate pentru restaurarea dintilor laterali, datorita proprietatilor biomecanice si estetice adecvate.
Rasinile compozite actuale au proprietati fizico-chimice superioare,care au crescut rezistenta lor la fractura si uzura, rezultatul acestor imbunatatiri este o longevitate excelenta a restaurarilor estetice directe cu materiale compozite.
Rezultatul estetic se datoreaza in primul rand posibilitatilor deosebite de finisare si lustruire determinate de caracteristicile de suprafata optime ale materialelor compozite de ultima generatie.Pe de alta parte ,exista in prezent nu doar foarte multe nuante diferite, ci si grade diferite de transluciditate. Acestea constituie rezultatul amestecarii de particulecu proprietati optice diferite, atat in masa materialului (ca nanoparticule separate), cat si in interiorul nanoconglomeratelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Incrustatie ceramica versus obturatie fizionomica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Incursiune in estetica dentara-Florin Lazarescu, Editura Bucuresti 2013,
2. Christensen GJ. Intracoronal and extracoronal tooth restoration 1999,130(4): 557-560,
3.Roberson TM,Heymann HO,Swift EJ.Studervant s Art and science of operative dentistry.4th Edition.2002.Mosby,St.Louis USA,
4.Dietschi D,Spreafico R. Adhesive Metal-Free Restorations: Current Concepts for the Esthetic Treatment of Posterior Teeth. Quintessence Publishing Co.Inc. 1997,
5.Brenna F.(coord.), Breschi L,Cavalli G.et al. Restorative Dentistry: Treatment Procedures and Future Prospects,
7.Lynch CD,McConnel RJ. The cracked tooth syndrome J Can Dent Assoc. 2002,
8. Kois JC.The restorative periodontal interface: biological parameters, Periodontol.2000,
9. Magne P, Belser U. Bonded Porcelain Restorations in the Anterior Dentition a biomometic approach. 1st Ed.,Quintessence Pub,2002.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!