Implante Dentare

Extras din referat Cum descarc?

1.1 Introducere
Un biomaterial poate fi definit ca fiind orice material utilizat pentru a realiza dispozitive destinate inlocuirii unei parti sau functii a corpului intr-un mod sigur, eficient, economic si acceptabil fiziologic. Consiliul Universitatii Clemson pentru Biomateriale a definit formal un biomaterial ca fiind ,,o substanta inerta sistemic si farmacologic conceputa pentru implantare de-a lungul, sau incorporata intr-un organism viu". Spre deosebire de biomateriale, un material biologic este un material asa cum sunt tesutul osos, epiderma sau arterele, produse de un sistem biologic. Materialele artificiale care sunt doar in contact simplu cu pielea, cum este cazul amplificatoarelor auriculare, nu sunt incluse in definitia biomaterialelor, deoarece pielea actioneaza ca o bariera fata de lumea exterioara.
In momentul de fata sunt utilizate pentru tratarea unor afectiuni sau traumatisme o mare varietate de dispozitive si materiale. Printre exemplele uzuale se regasesc materialele pentru suturare, obturatoarele, suruburile, cateterele si placile pentru producerea reconstructiilor osoase. 
In cazul stomatologiei, principalul scop al utilizarii biomaterialelor este acela de a imbunatati saaatatea orala, prin restaurarea functiilor tesuturilor vii naturale, fiind esentiala intelegerea relatiilor dintre proprietatile, functiile si structurile materialelor biologice. 
Din punctul de vedere al studiului biomaterialelor se intrevad trei punte de interes: analiza materialelor biologice, testarea materialelor destinate confectionarii implantelor si caracterizarea interactiunilor dintre acestea si organismul uman. Succesul unui biomaterial sau al unui implant este in mare masura dependent de trei factori majori: de proprietatile si de biocompatibilitatea implantului, de starea de sanatate a receptorului si de competenta chirurgului care introduce implantul in organism si il monitorizeaza
Conform standardelor in vigoare privind principalele teste necesare pentru a aprecia biocompatibilitatea unui material, trebuie efectuate experimentari privind: 
1. toxicitateea sistemica acuta;
2. citotoxicitatea;
3. hemoliza;
4. toxicitatea intravenoasa; 
5. mutagenitatea;
6. toxicitatea orala;
7. pirogenicitatea;
8. sensibilizarea 
Implantarea dispozitivelor medicale presupune producerea unei plagi chirurgicale si, din aceasta perspectiva, raspunsul tisular la interfata cu implantul poate fi tratat din punct de vedere al modificarii raspunsului de vindecare al ranii. In tesuturile vascularizate, crearea unei plagi chirurgicale presupune aparitia unei reactii inflamatorii, proces care poate fi considerat ca fiind parte integranta a vindecarii. Rezultatul procesului de vindecare este transformarea intr-un tesut similar celui care a existat anterior in zona respectiva (procesul de regenerare) sau intr-o cicatrice, care in cazul mai multor tesuturi si organe contine si tesut fibros.
Microorganismele de natura infectioasa (virusuri, bacterii) prezente in zona incizata au rol de agenti patologici care prelungesc si stimuleaza procesul inflamator, punand in pericol nu numai succesul implantului, dar chiar si viata pacientului. Principiile biocompatibilitatii, inclusiv mecanismele legate de inflamatie si procesele infectioase se aplica indiferent de tipul de material sau de modul de fabricatie al implantului. Totusi, anumite caracteristici ale biomaterialelor pot afecta anumite aspecte ale acestor procese. In acest sens ar fi indicata tratarea aspectelor legate de biocompatibilitate tinand cont de clasele diferite de biomateriale: metalice, ceramice polimerice si compozite.
1.2. Clasificarea biomaterialelor
Termenul de biomaterial face referire in general la materialele sintetice sau materialele naturale prelucrate care sunt utilizate pentru producerea dispozitivelor implantare si vor inlocui sau sustine tesuturile sau organele. In general, biomaterialele pot fi considerate ca fiind inerte sau reactive fata de materialul biologic. In al doilea caz, reactivitatea poate fi asociata cu eliberarea unor compusi sau cu absorbtia unor molecule biologice. Chiar si materialele inerte pot elibera mici cantitati de ioni si molecule in tesutul inconjurator. Aspectul care face diferenta intre biomaterialele inerte si cele reactive este modul in care interactiunea intre dispozitivul de implantare si tesutul respectiv afecteaza raspunsul organismului si performantele urmarite. Acele materiale create pentru a actiona specific asupra raspunsului tisular prin reactivitate pot fi numite bioactive. Daca studiem dezvoltarea biomaterialelor din punct de vedere istoric, se pot identifica patru clase principale, bazate pe conceptul de modificare a raspunsului gazdei:
1. Biomateriale inerte: materiale implantabile care produc in mica masura sau nu produc un raspuns al gazdei;
2. Biomateriale reactive: materiale implantabile destinate producerii unor raspunsuri benefice specifice, cum sunt cresterea, aderarea, etc.;
3. Biomateriale viabile: materiale implantabile care incorporeaza sau atrag celule vii in zona unde s-a efectuat implantarea care sunt considerate de tesutul gazda ca fiind matrici de tesut normale si sunt resorbite activ sau sunt remodelate;
4. Biomateriale replantate: materiale implantabile formate din tesuturi native, cultivate in vitro din celule prelevate din organul specific al pacientului.
In practica medicala de astazi sunt folosite un numar mare de dispozitive artificiale si de implante. Pentru orice aplicatie, exista o gama mare de modele similare avand grade diferite de eficacitate. In contrast cu numarul de modele, exista inca un numar mic de materiale care se preteaza a fi biomateriale. Probabil ca nu mai mult de cateva zeci din milioanele de aliaje metalice, polimeri si compusi ceramici s-au dovedit a fi utili pentru confectionarea dispozitivelor medicale si a implantelor.
Discutiile in ceea ce priveste raspunsul biomaterialului sunt complexe, prin urmare este important sa studiem biomaterialele in functie de clase si de conexiunea dintre acestea si legaturile chimice predominante. Comportarea biomaterialului depinde de compozitia (inclusiv impuritatile) acestuia, de metodele prin care este fabricat si finisat, de aplicatia in care este folosit si de modelul clinic dupa care este evaluat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Implante Dentare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!