Caria Dentara

Extras din referat Cum descarc?

CARIA DENTARA 
ROLUL ALIMENTELOR SI AL BAUTURILOR, RETENTIA ALIMENTELOR IN CAVITATEA BUCALA, FACTORII CARIOSTATICI, ROLUL SALIVEI, DIETA SI CARIILE
INTRODUCERE
In ultimii 20 de ani s-au inregistrat schimbari importante in ceea ce priveste aparitia si evolutia proceselor carioase.
Prezentarea de fata aduce in discutie o serie de date stiintifice referitoare la variatii factori implicati in aparitia proceselor carioase. Explica relatia dintre dulciuri, dieta si carii, asa cum este ea vazuta din perspectiva noilor descoperiri.
BAZA CUNOSTINTELOR ACTUALE
De-a lungul timpului, caria dentara a fost atribuita mai multor factori. Sirieni credeau ca este cauzata de asa numitii "virmii dentari". In secolele al-18-lea si al-19-lea se credea ca ele sunt apar din inauntrul dintilor.
In 1950 s-a demonstrat clar, prin studii efectuate pe animale, ca aparitia procesulului carios este datorat este datorata bacteriilor si ca in lipsa acestora caria dentara nu apara. indiferent de tipul hranei ingerate. Sobolanii fara bacterii orale nu au facut carii desii hrana lor continea zaharoza, in timp ce sobolanii cu bacterii orale au fact carii, primind acelasi tip de hrana.
Este bine stiut ca in cavitatea orala a fiecarei persoane se afla cca. 60-70 de specii bacteriene; numarul lor precum si raportul dintre aceste difera de la un individ la altul. In timp bacteriile secreta un material lipicios care are propietati adezive, acest lucru se poate intampla chiar in 48 de ore. Coloniile bacteriene impreuna cu secretiile lor lipicioase poarta numele de "placa bacteriana". 
Dintre multele specii bacteriene, cateva, printre care - Streptococcus mutans si Lactobacillus, sunt considerate a fi cel mai adesea implicate in formarea placii bacteriene. Aceste bacterii pot fii transmise de la o persoana la alta la fel ca orice alta boala. 
Cercetarile au aratat ca becteriile se hranesc cu zaharurile prezente in hrana si produc acizi, produsii lor de metabolism. Acesti acizi dizolva smaltul dentar si pornesc evolutia procesului carios. Viteza cu care se dezvolta procese carioase difera de la o persoana la alta, depinzand de mai multi factori. 35432djj28bkp5n 
ROLUL ALIMENTELOR SI AL BAUTURILOR
Dieta omului contine un grup de baza de 5 principii nutritive - carbohidrati, lipide, proteine, vitamine si minerale. Acestea impreuna cu apa, sunt esentiale pentru viata. In plus, fibrele alimentare sunt considerate a fii foarte importante pentru o stare de sanatate buna. Bacteriile implicate in procesele carioase se hranesc cu carbohidrati. 
Carbohidratii: 
Carbohidratii sunt o sursa de energie si sunt in general clasificati in doua categorii distincte - zaharuri si amidn. "Carbohidratii fermentabili" se refera la orice carbohidrat care poate fi digerat de bacteriile orale.
Cele mai cunoscute zaharuri sunt cele simple: zaharoza (de culoare alba sau maronie extrasa di sfecla de zahar si in trestia de zahar), fructoza (care se gaseste in miere si fructe), glucoza (care se gaseste in cantitati mici in fructe si legume, precum si in miere) si lactoza (care se gaseste in lapte).
Fibrele sunt o combinatie complexa formate din molecule de glucoza. Ele se gasesc in paine, cartofi, orez sau alte alimente care au la baza grane. Procesul de digestie pentru toate fibrele care au trecut prin procesul de gatire, incepe la nivelul cavitatii bucale. Amilaza - o enzima care se gaseste in saliva - incepe prin a rupe in mai multe parti zaharurile simple, punand in libertate glucoza. Restul moleculei este rupta in saharuri simple la nivelul intestinului subtire. Din moment ce toate zaharurile simple pot fi repede transformate in acizi de bacteriile de la nivelul cavitatii bucale, se intelege ca aproape toate alimentele si bauturile care contin carbohidrati fermentabili, sunt o sursa de hrana pentru bacterii, care pun in libertate acizi, implicati in procesul carios.
Desii produsele lactate contin predominent lactoza, mai contin si proteine, calciu si fosfor care neutralizeaza aciditatea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caria Dentara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!