Afectiunile Neurologice si Implicatiile Lor asupra Sanatatii Orale la Pacientii Varstnici

Extras din referat Cum descarc?

Odata cu inaintarea in varsta numarul persoanelor care dezvolta Alzheimer sau alte deficiente neurologice creste. Managmentul acesor pacienti necesita multa intelegere si rabdare, dar si cunostiinte generale despre boala si competenta in realizarea tehnicilor de modificare comportamentala.
Boala Alzheimer
Boala Alzheimer afecteaza cel mai adesea populatia varstnica. Este cel mai frecvent tip de dementa si a fost descris de Alois Alzheimer in 1907. Incidenta Alzheimer-ului include aproximativ 10% din adultii tineri peste 65 de ani si 45% peste 85 de ani. Cauza Alzheimer-ului ramane necunoscuta, desi exista unele rapoarte implicand pierderea de neuroni colinergici. Factorii de risc pot cuprinde: varsta, antecedentele familiale de dementa si prezenta celor 2 alele ApoE4.
S- a raportat ca o jumatate din toti pacientii cu Alzheimer necesita servicii de ingrijire personala, iar o treime sunt internati in cele din urma. Pacientii cu Alzheimer prezinta o igiena deficitara cu o prevalenta crescuta a bolii parodontale si a leziunilor odontale. Incapacitatea de a efectua o igiena orala adecvata rezulta in special din afectarea cognitiei, apraxiei (afectarea abilitatii de a executa activitati motorii intr-o anume secventa si care servesc unui scop, in lipsa afectarii functiei motorii) si apatiei in stadiul intermediar al bolii. De asemenea poate sa apara o hiposialie marcata la acesti pacienti, localizata in special la nivelul glandei submandibulare, care poate sa duca la aparitia simptomelor de xerostomie. Este important ca pacientul sa beneficieze de asistenta in realizarea procedurilor de ingrijire orala fie de la apartinatori fie de la personal specializat pe masura ce boala progreseaza.
Scopul tratamentului stomatologic la pacientii cu Alzheimer este de a oferi o solutie realista si semnificativa la problemele pacientului, care poate influenta in mod pozitiv calitatea vietii. Procedurile simple(de ex ajustarea protezelor) sunt mai importante decat restaurarea dintiilor cu procese carioase, deoarece acest lucru ar putea sa starni anxietate intensa pacientiilor cu Alzheimer. Procedurile dentare complexe, inclusiv extractiile dentare si procedurile restaurative dentare trebuie planificate cu atentie la acesti pacienti.
Tratamentul medicamentos
Nu exista un singur medicament disponibil pentru tratarea intregii simptomatologii. Cu toate acestea clorhidratul de donepezil (Aricept) ofera cel mai bun tratament disponibil pentru incetinirea pierderii progresive de memorie.
Managmentul stomatologic 
Este similar pentru pacientii cu Alzheimer si pentru cei care prezinta alte deficite neurologice. Desi exista o serie de probelme legate de planificarea tratamentului, urmatoarele 5 domenii sunt critice pentru pacientii cu Alzheimer sau alte deficite neurologice:
1) Prezenta sau absenta durerii
Toti stomatologii cunosc simptomatologia durerii dentare insa la pacientii cu Alzheimer sau alte deficite neurologice recunoasterea acestora poate pune probleme
Ex: frecvent la pacientii cu Alzheimer in stadiul intermediar sau avansat simptomatologia dureroasa se manifesta doar printr-o agravare brusca de comportament; gemete si tipete aparent fara motiv , refuzul de a face anumite lucruri, neliniste., agitatie 
Medicii care incearca sa determine daca exista o cauza tratabila trebuie sa utilizeze antecedentele comportamentale de baza ale pacientilor ca un indicator important al posibilei surse dureroase . Ingrijitorul este persoana cea mai potrivita pentru a furniza acest istoric coportamental.
Daca durerea este de origine dentara, tratamentul pentru eliminarea durerii este prioritar. Daca durerea de origine dentara nu poate fi identificata printr-un examen clinic simplu, se impune o examinare completa si minutioasa inclusiv radiografii dentare pentru a exclude sursa dentara.
2) Statusul dentar existent
Folosind criteriile standard, cum ar fi: numarul de dinti restanti, prezenta depozitelor dentare, nivelul de igiena orala, dintii fracturati sau cariati , statusul parodontal si tratamentele dentare restaurative un pacient poate fi clasificat ca avand o stare de sanatate orala buna, acceptabila sau precara. Planurile de tratament stabilite pentru pacientii cu o stare de sanatate orala precara va fi cu mult diferit fata de cei cu o dentitie complet restaurata. Starea dentara prezenta este cel mai bun indicator al motivatiei pacientului in trecut si a dorintei continuarii tratamentului stomatologic.
De ex: un pacient in stadiul intermediar al bolii Alzheimer care a urmat un tratament parodontal timp de 20 de ani, ar continua probabil tratamentul daca ar fi capabil sa-I comunice acest lucru medicului stomatolog.
3) Stadiul bolii
Desi statusul dentar existent este important, nu trebuie sa fie singurul utilizat in determinarea gradului de tratament stomatologic ; stadiul bolii este de asemenea un element important. Deoarece boala Alzheimer este progresiva, pacientii vor pierde in cele din urma capacitatea de ingrijire orala.
Desi un pacient si-a pastrat dintii pentru 20 de anii, daca se afla in stadiul moderat sau avansat de Alzheimer si prezinta o parodontita severa, extractia dintilor restanti ar putea fi cea mai buna optiune.
Exista mai multe teste ce evalueaza statusul mental, care pot fi utilizate pentru a plasa pacientii cu Alzheimer in unul din cele 3 stadii: incipient, moderat sau avansat. Cel mai utilizat este MMSE (mini- mental state examination) cu 10 elemente si un scor maxim posibil de 30 de puncte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Afectiunile Neurologice si Implicatiile Lor asupra Sanatatii Orale la Pacientii Varstnici.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!