1) Definitia manipularii Prin manipulare intelegem actiunea de a influenta prin mijloace specifice opinia publica, astfel incat persoanele manipulate sa aiba impresia ca actioneaza conform ideilor si intereselor proprii. In realitate insa ele preiau o parere (argumentare, idee, evaluare) care nu le apartine, ci le-a fost indusa prin diferite mijloace (tehnci). Iata cateva exemple: - Ziaristul care face un comentariu este foarte cunoscut. I se preia punctul de vedere pentru ca este faimos sau este de la un ziar sau de la o revista de prestigiu. Este la moda. Aceasta situatie poarta numele de efect de prestigiu al mass mediei. - Ni se spune ca majoritatea oamenilor cred lucrul respectiv. Noi nu vrem sa fim mai prejos, nu avem taria unei opinii separate. Este vorba de forta opiniei majoritare. - Ni se spune ca parintii au idei invechite. Tinerii stiu ce vor. Noi suntem tineri si nu putem fi de acord cu cei batrani. Este vorba de folosirea unor mecanisme sau trasaturi psihologice pentru a obtine efectul dorit. Manipularea mai poarta si numele de ,,violenta simbolica". Nu suntem batuti, bruscati, fortati sa credem sau sa facem ceva. Cunoscandu-ni-se felul de a fi, specificul varstei sau alte particularitati, putem fi determinati sa credem ceea ce o persoana sau un grup de persoane si-a propus sa ne faca sa credem. Daca am fi intrebati cine ne-a influentat, am raspunde cu mandrie ca nimeni. Pe asta si mizeaza si cei care ne manipuleaza. Pe hotararea noastra de a nu ne lasa ,,dusi de nas", de a crede ceea ce vrem noi sa credem. Din nefericire insa, in manipulare suntem adusi in situatia de a vrea ceea ce au hotarat altii ca trebuie, astfel incat ei sa-si atinga scopurile. Unii autori definesc manipularea ca fiind varianta malefica a persuasiunii [convingerea unui auditoriu sa faca sau sa aleaga un lucru], fiind caracterizata de intentionalitate negativa cu buna stiinta. Parafrazandu-l pe celebrul armator grec Aristotel Onasis, se poate spune ca ,,secretul manipularii este de a detine numai tu informatii". 2) Clasificarea manipularilor In functie de amplitudiea modificarilor determinate intr-un anumit context social, Philip Zimbardo [Bogdan Ficeac, Tehnici de manipulare, Bucuresti: Editura Nemira, 1996, p. 30] clasifica manipularile dupa cum urmeaza: - manipulari mici - determina modificari minore in stuatia sociala dar pot avea si efecte ample, neprevazute; - manipulari medii - determina modificari importante ale situatiei sociale, cu efecte ce pot depasi dramatic
1. R.V.Joule & J.L.Beauvois: Tratat de manipulare (Editura ANTET, 1999). 2. John Gray - Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus (Editura VREMEA, 1998). 3. Buzarnescu, Stefan, Sociologia opiniei publice, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1996. 4. Cathala, Henri-Pierre, Epoca dezinformarii, Bucuresti, Editura Militara, 1991. 5. Crisan, Corina; Danciu, Lucian, Manipularea opiniei publice prin televiziune, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 2000. 6. Ficeac, Bogdan, Tehnici de manipulare, Bucuresti, Editura Nemira, 1996. 7. Ficeac, Bogdan, Cenzura comunista si formarea "omului nou", Bucuresti, Editura Nemira, 1999. 8. Gerard de Selys et al, Minciuni mass-media, Bucuresti, Editura Scripta, 1992. 9. Joule, R.V.; Beauvois, J.L., Tratat de manipulare, Bucuresti, Editura Antet, 1997. 10. Lull, James, Mass-media - comunicare, Manipularea prin informatie, Bucuresti, Editura Samizdat, 1999. 11. Ramonet, Ignacio, Tirania comunicarii, Bucuresti, Editura Doina, 2000. 12. Tran, Vasile, Stanciugelu, Irina, Teoria comunicarii, Bucuresti, Editura Comunicare.ro, 2003. 13. Tudor, Dona, Manipularea opiniei publice in conflictele armate, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 2001. 14. Volkoff, Vladimir, Tratat de dezinformare, Bucursti, Editura Antet, 1999. 15. Wierzbicky, Piotr, Structura minciunii, Bucuresti, Editura Nemira, 1996.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).