Interesul Publicului in Stiri

Extras din referat Cum descarc?

Nu orice informatie are puterea de a starni curiozitatea publicului si de a capta interesul jurnalistilor. Din noianul informatiilor cu care intram in contact, fiecare jurnalist, fiecare redactie le aleg numai pe acelea pe care le considera demne de interes, demne de a fi facute publice, demne de a justifica efortul necesar verificarii si prelucrarii lor pentru a deveni material de presa. Altfel spus, goana jurnalistului este spre a cuprinde cat mai multe evenimente. Dar, nu intotdeauna acestea se dovedesc a fi subiect pentru o stire. Si nu toti urmaresc sa satisfaca interesul publicul, cum ar fi corect de altfel, gasind de ajuns sa de-a pe post un oarecare eveniment care s-a petrecut, fara nicio importanta deosebita. Asta, depinde de profesionalismul fiecaruia, de postul TV pentru care lucreaza jurnalistul si de competenta sa. 
De la bun inceput trag aluzie la interesul publicului care trebuie sa-l preocupe in mod direct pe stirist. Si asta, consider, s-ar referi la toate canalele tv, indiferent de statutul lor. 
Interesul public, dupa Habermas, reprezinta produsul vectorial rezultat in urma ,,negocierilor" dintre actorii sferei publice - agenti ai societatii politice si ai societatii civile care participa la ,,discutiile critice asupra chestiunilor de interes general". Pentru o perioada, acest produs reprezinta ,,binele general"; el este cuantificabil si masurabil. Dintr-un alt punct de vedere, interesul public s-ar rezuma la indivizii societatii care receptioneaza programele de stiri, i-au cunostinta cu ele, incearca sa le reproduca altor semeni si devin subiect de discutie in diferite contexte de comunicare. Cand spunem interes public nu ne referim la toti ascultatorii, caci important este sa retii ceva. In caz contrar, ori corespondentul nu a transmis o stire calitativa, ori ea nu a fost receptata cum se cuvine. Exista o multitudine de factori care pot determina dezinteresul de a privi jurnalul de stiri. Cu toate acestea, marea majoritatea a publicului asista, involuntar, la urmarirea programelor informative, ele fiind incluse in majoritatea grilelor tv. Succesul unui asemenea buletin, dupa multi, consta in faptul cand de bine s-a regasit in stire interesul uman, ceea ce vrea sa auda, sa priveasca, sa-i produca o oarecare satisfactie in momentul cand urmareste stirile, sa-l provoace la polemici, sa constientizeze momentele, sa se puna in locul protagonistului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interesul Publicului in Stiri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!