Etică și deontologie profesională

Extras din referat Cum descarc?

Etica este una din principalele ramuri ale filosofiei si poate fi numita stiinta realitatii morale; incearca elucidarea problemelor morale printr-un demers cognitiv. Etica poate fi inteleasa de asemenea ca o filosofie asupra moralei, a binelui si a raului, a datoriei.Deontologia este un compartiment al eticii care se ocupa cu studiul normelor si obligatiilor specifice unei activitati profesionale.
Relationistii nu scapa de permanenta redefinire de care sufera toate profesiile.Societatea isi pune intrebari in legatura cu moralitatea personalitatilor politice,cu constiinta sociala a intreprinderilor financiare,cu calitatea bunurilor de consum,cu expertiza veritabila pe care o confera profesionistii.Adesea interpelata pentru ca mascheaza realitatea,banuita de catre jurnalisti ca manipuleaza,meseria de relationist este cateodata sinonima cu o fatada artificiala fara fond.
Regasim relationistii in organizatii de toate dimensiunile,de la multinationale la gradinite,trecand prin guverne,biserici,grupuri de interese si mass-media.Ei trateaza toate subiectele:politica,economie,viata in societate,cultura,sport.Ocupa toate dimensiunile spatiului public.Nici o decizie,nici o provocare,nici o miza nu scapa interventiilor lor. 
Relationistii pot fi facuti vinovati nu atat de malversatiuni ,cat de o criza de credibilitate in spatiul public.Mai mult,ca intermediar important in definirea marilor mize ale societatii,relationistul nu poate ramane indiferent in fata marilor provocari ale acestui sfarsit de mileniu .
Toate aceste motice determina asociatiile de relationisti sa analizeze responsabilitatile care le revin membrilor lor in aceasta conjunctura.Ele au adoptat deci,toate ,un cod etic ce serveste drept ghid diferitelor actiuni pe care va trebui sa le realizeze orice relationist.
Atunci cand vorbim destre etica,un anumit numar de notiuni ne trec prin minte:cele ale valorii,datoriei,moralei si deontologiei.O valoare reprezinta acel ceva in care o persoana crede:dragoste,dreptate,echitate,fidelitate,dar si bogatie,frumusete,forta si chiar violenta.Morala se referea la ceea ce este bine sau rau.Daca fidelitatea este o valoare positiva in morala crestina,ea nu mai are semnificatie in morala islamica,unde este permis sa ai mai mult de o sotie.Un grup poate valoriza violenta,care moralmente este condamnabila.
Etica este un demers care studiaza si analizeaza condita umana.Care sunt principiale ce trebbie respectate pentru a avea o condita ireprosabila?A fura este un gest ilegal si imoral,nu este bine.A imprumuta bani de la un prieten este o conduita total acceptabila pentru marea masa a muritorilor,dar ea este foarte delicata pentru o personalitate politica,aceasta fiind poate obligata a afec cateva mici servicii in schimb..Etica trateaza destre ce este acceptabil in condita.Un cod etic poate enunta,spre exemplu,can imeni nu trebbie sa intre intr-un conflict de interesse.
Deontologia le impune cetatenilor indatoriri.Un cod deontologic propune reguli stricte de urmat.In cazul precedent,codul deontologic pooate genera o lege prin care este interzis sa se imprumute bani altor persoane.
Societatea Relationistilor din Quebec a publicat un cod etic care se inspira din codurile promulgate de organizatiile carora le este afiliata:


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica si Deontologie Profesionala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!