Etica și cele 5 principii după Clifford

Extras din referat Cum descarc?

Folosirea principiilor etice
(suport teoretic: Clifford G. Christians, Mark Fackler, Kim B. Rotzoll, Kathy B. McKee - "Etica Mass-Media", Studii de caz)
Valorile constituie cadrul de referinta in care teoriile, deciziile si situatiile capata sens. Fiecare este capabil sa aprecieze blandetea si compasiunea atat de mult, incat atitudinile si limbajul ajung sa se imbine cu o etica sistematica a pacifismului. 
Valorile motiveaza actiunea umana, reprezinta o marca a speciei umane, iar tendinta fiecaruia este sa apere si sa explice propriile valori abia atunci cand reuseste sa le incalce.
In institutii, valorile reprezinta un amestec complicat de idei care adesea trebuie verificate sau corectate.
Fiecare caz din aceasta carte, este conceput in asa maniera incat sa prezinte intai detaliile cele mai importante cu privire la caz, si mai apoi comentariile, pentru a fi mai usor de clarificat primele doua patrate din diagrama lui Potter. Cazurile si mai ales comentariile, explica valorile personajelor principale in procesul luarii deciziei. De obicei, valorile importante ale unei persoane sunt usor de identificat in discursul, conversatia sau argumentele acesteia.
Acesta este motivul pentru care specialistii in etica analizeaza cu mare atentie retorica, pentru a decide ce este relevant pentru cel de-al doilea cvadrant - valorile.
Managerul unei agentii de publicitate poate aprecia doar inovatia, o companie de film doar eficienta, astfel incat doar valorile subordonate fiecaruia in parte pot supravietui. De exemplu, in Documentele Pentagonului (cazul 12), New York Times decide sa publice stirea, conformandu-se privilegiilor stipulate in Primul Amendament, astfel incat orice alt considerent isi pierdea importanta. Insa, conform diagramei lui Potter, rezulta ca nici o concluzie nu poate fi justificata moral in lipsa unei confirmari clare ca decizia finala a fost modelata de un principiu etic.
Astfel ca, cele doua cvadrante din partea stanga, care includ valorile, explica ce se intampla defapt, iar cele doua din partea dreapta, care includ principiile etice, explica ceea ce ar trebui sa se intample. Jumatatea stanga a cutiei este descriptiva, cea dreapta este normativa.
Cu alte cuvinte, sistemul de valori caracterizeaza conditia noastra umana, in calitate de fiinte morale; el se exprima automat in viata de zi cu zi. Valorile sunt prezente in toate dimensiunile experientei umane, chiar si in experimentele cu caracter stiintific. Pe de alta parte, etica pune accentul pe abilitatea de a rationa si pe justificarea adecvata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica si Cele 5 Principii dupa Clifford.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!