Deontologia jurnalistului și protejarea surselor de informație

Extras din referat Cum descarc?

DEONTOLOGIA JURNALISTULUI
Deontologia nu se practica decat in regimurile democratice. Ea nu exista
cu adevarat decat acolo unde exista libertatea de expresie, o anumita prosperiatate a mijloacelor de comunicare si jurnalisti competent, mandrii de a-si practica profesia. Fara prosperitate nu sunt consumatori, deci nici publicitate, mijloacele de publicitate devin sarace, corupte sau sustinute si controlate de catre stat.
Libertatea de exprimare a opiniilor, prin orice mijloace de comunicare in masa, este garantata de Constitutia Romaniei. Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes nu poate fi ingradit (art 31, al 1). Mijloacele de informare in masa, publice si private, sunt obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice (art31, al 4). Informarea are un rol deosebit de important in formarea atitudinilor cetatenilor, iar jurnalistii au obligatia de a actiona conform principiilor impuse de etica profesionala. Dreptul la informare este un drept fundamental, iar informatia transmisa cetateanului trebuie sa fie transmisa cu acuratete si cu onestitate. Informatiile nu ar trebui sa fie tratate ca o marfa, ci ca necesare pentru a satisface un drept fundamental al cetateanului. In acest sens, nu ar trebui sa se exploateze nici calitatea si nici continutul stirilor sau opiniilor strict pentru a mari audienta ori veniturile obtinute din publicitate, ci pentru a satisface in mod optim dreptul la informare, beneficiile in audienta si venituri, care sunt necesare si legitime in cazul radiodifuzorilor privati, ca suport al intregii lor activitati, urmand a rezulta din excelenta indeplinirii acestei misiuni publice.
Jurnalistul este persoana care se ocupa de colectarea, fotografierea, inregistrarea, redactarea, editarea sau publicarea de informatii referitoare la evenimente locale, nationale, internationale de interes public, cu scopul diseminarii publice, castigandu-si traiul in proportie semnificativa din aceasta activitate.
Jurnalistul este dator sa exercite dreptul inviolabil la libera exprimare in virtutea dreptului publicului de a fi informat. Jurnalistul se bucura de o protectie sporita in exercitarea acestui drept datorita rolului vital, de aparator al valorilor democratice, pe care presa il indeplineste in societate. Faptele trebuie sa fie comunicate asa cum acestea pot fi cunoscute prin verificari rezonabile - in virtutea dreptului publicului de a fi informat.
In exercitarea rolului sau de garant al democratiei, presa are datoria primordiala de a respecta drepturile omului. Jurnalistul este dator sa respecte prezumtia de nevinovatie. Jurnalistul este dator sa respecte viata privata a persoanei (inclusiv aspectele care tin de familie, domiciliu si corespondenta). Amestecul in viata privata este permis atunci cand interesul public de a afla informatia prevaleaza. In acest context este irelevant daca o persoana publica a dorit sau nu sa dobandeasca aceasta calitate. O activitate nu este privata doar pentru motivul ca nu este desfasurata in public. Jurnalistul este dator sa nu discrimineze nici o persoana pe motive de rasa, etnie, religie, sex, varsta, orientare sexuala ori dizabilitati si sa nu instige la ura si violenta atunci cand relateaza fapte sau isi exprima opiniile.
Jurnalistul are dreptul la clauza de constiinta. El are libertatea de a refuza orice demers jurnalistic impotriva principiilor eticii jurnalistice sau a propriilor convingeri. Aceasta libertate deriva din obligatia jurnalistului de a informa publicul cu buna-credinta. In demersul sau de a informa publicul, jurnalistul este dator sa reflecte societatea in ansamblul si diversitatea ei, acordand acces in presa si opiniilor minoritare si individuale. Publicul are dreptul sa cunoasca nu numai informatiile si ideile primite favorabil sau cu indiferenta ori considerate inofensive, dar si pe acelea care ofenseaza, socheaza sau deranjeaza. Acestea sunt cerinte ale pluralismului, tolerantei si spiritului deschis, fara de care nu exista societate democratica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Deontologia Jurnalistului si Protejarea Surselor de Informatie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!