Cercetare științifică

Extras din referat Cum descarc?

Conceptul de a cunoaste este mai restictiv ca cel de a sti. Primul acopera de fapt numai ansamblul de cunostinte practice, tehnologii si stiinte care au facut dovada adevarului sau aplicarii in practica, intr-o forma sau alta. In acest sens, tehnica este o forma superioara a cunoasterii practice.
Cunoasterea stiintifica este inteleasa ca o cunoastere obiectiva care stabileste raporturi universale si necesare intre fenomene (legi) sau care asigura prevederea unor rezultate. Este vorba de o cunoastere, care consta in enunturi (denumite legi) sau in sisteme de enunturi (denumite teorii) care trebuie sa raspunda criteriilor de validitate (adica coerenta interna a enuntului sau al sistemului de enunturi ) si de adevar (care inseamna potrivirea dintre enunt si fapte).
Importanta cunoasterii a fost evidentiata din antichitate, pana in prezent. Cel mai recent, la Consiliul European de la Lisabona, tinut in martie 2000, sefii de state si de guverne au stabilit obiectivul economic de perspectiva al U.E ,pana in anul 2010: "o economie a cunoasterii, cea mai competitiva si mai dinamica din lume, capabila de o crestere economica durabila, insotita de o ameliorare cantitativa si calitativa a ocuparii fortei de munca si o mai buna coeziune sociala".
Cuvantul stiinta are originea in cuvantul latinesc scientia avand ca radacina verbul scire care inseamna a sti.O stiinta este definita ca un ansamblu coerent de cunostinte referitoare la anumite categorii de fapte,obiecte sau fenomene care respecta legi verificate prin metode experimentale.Stiinta este unul dintre instrumentele cele mai puternice si mai complexe pe care umanitatea le-a pus la punct in urma multor secole de tentative de explicare si de stapanire a fenomenelor natural.Stiinta se bazeaza pe adevar ,rigoare intelectuala si spirit critic.Ca urmare,stiinta se refera la teorii formal corecte (bazate pe judecata logica) si validate empiric (bazate pe fapte).Stiinta este o forma a conoasterii in timp ce cunoasterea este o forma particulara a ceea ce stie societatea.Astfel,a sti inseamna ideologii,religii,credinte,superstitii,incluzand cunoasterea ce cuprinde cunostinte practice,tehnice,cat si stiinta care cuprinde matematica ,stiintele naturii si stiintele umane.
Definitia stiintei ,propusa de dictionarul Robert este"ansamblul de cunostinte,de studii de o valoare universal,caracterizate printr-un obiect (domeniu) si o metoda ,determinate si fondatepe relatii obiective si verificabile".Dictionarul Merriam-Webster defineste stiinta astfel:
1) Starea de a cunoaste :cunoasterea ca antonym al ignorantei sau al proastei intelegeri;
2) a) domeniu al cunosterii sistematizate ,ca obiect de studiu;
b) ceva ce poate fi studiat sau invatat ca si cunoastere sistematizata(precum un sport sau o tehnica);
3) a) cunoastere,ca sistem de cunostinte ce acopera adevaruri generale sau operarea cu legi generale,in special cele obtinute si testate prin metode stiintifice; 
b) acea cunoastere sau acel sistem de cunoastere,ce priveste lumea fizica si fenomenele ei (stiintele naturii).
Etapele cercetarii stiintifice
Cercetarea stiintifica este rezultatul unor intrebari pe care omul de stiinta si le pune, aceastea depinzand de experienta profesionala, de pregatire, de late calitati printre care enumeram spiritul de observatie, meticulozitatea, tenacitatea. Cercetarea stiintifica indeplineste mai multe functii, printre care enumeram:
-are un efect inovativ in toate domeniile cunoasterii
-asigura un progres al cunoasterii prin stiinta
-are un caracter general, fiind aplicabila in toate domeniile, de la natura la cultura, dar sub rezerva respectarii principiilor etice
-asigura critica rationala din partea oamenilor de stiinta
Cercetarea stiintifica presupune mai multe etape, discutate in continuare:
-alegerea subiectului
-documentarea
-stabilirea obiectivelor
-dezvoltarea ipotezelor
-dezvoltarea planului de lucru
-operationalizare
-validarea si interpretarea rezultatelor
-prezentarea rezultatelor cercetarii
Trebuie mentionat faptul ca una dintre cele mai importante etape ale cercetarii, aplicarea rezultatelor, de cele mai multe ori nu depinde de cercetator si din aceasta cauza nu a fost abordata ca o etapa distincta, desi ea este cea care realizeaza in mod concret progresul stiintific si tehnologic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetare stiintifica.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!