Biblioteca Universitară și Rolul Ei în Promovarea Lecturii

Extras din referat Cum descarc?

1. Biblioteca universitara
Biblioteca are intelesul, pe de o parte de colectie organizata, publica sau particulara de carti, manuscrise si alte documente, iar pe de alta parte de institutie de institutia specializata al carei scop principal este de a constitui, a organiza, a prelucra, a dezvolta si a conserva colectii de carti, publicatii, alte documente specifice si baze de date pentru a facilita utilizarea acestora in scop de informare, cercetare, educatie sau recreere.
Bibliotecile universitare sunt parte integranta a sistemului national de invatamant si participa la procesul de instruire, formare si educatie.
Biblioteca universitara este o biblioteca aflata prioritar in serviciul studentilor, al cadrelor didactice si al cercetatorilor din universitati si alte institutii de invatamant superior si de cercetare care, in limitele prevazute de regulamentul de organizare, poate functiona si ca biblioteca publica.
1.2. Rolul si functiile bibliotecii
Daca in trecut, biblioteca avea doar rolul de a pasra si conserva documentele in timp, in epoca moderna biblioteca isi amplifica rolul si functiile devenind izvor de cultura si informare a utilizatorilor cu noutatile din toate domeniile.
In cadrul societatii informationale, biblioteca are rol de importanta strategica, in zile noastre, mai mult ca oricand, biblioteca detine un rol important in activitatea de colectionare, pastrare si conservare a valorilor spirituale, materializate sub forma de documentare, purtatoare de informatii puse in slujba cunoasterii a ceea ce omenirea a realizat in decursul istoriei sale.
Rolul social al bibliotecii si al bibliotecarilor este sa satisfaca nevoia de informatii a societatii de astazi, bazata pe cunostinte si sa asigure procesul dezvoltarii, conditie necesara pentru autoafirmarea si autodezvoltarea individuala si sociala in lumea contemporana. Teoretizarea principiilor de dezvoltare a fondurilor de documente ale unei biblioteci nu este o notiune abstracta, rupta de realitate sau empirism superficial, ci rodul unor cercetari ale intereselor de informare a utilizatorilor.
Privita ca o institutie cu sarcini si atributii multiple in sfera vietii culturale si spirituale, biblioteca intuneste functii pe baza carora i se stabilesc locul si rolul in cadrul sistemului cunoasteri umane.
Intre functiile esentiale care o definesc, amintim:
- functia de constituire si dezvoltare a colectiilor;
- functia de organizare si prelucrare a documentelor, dupa norme si standarde de biblioteconomie;
- functia de organizare a activitatilor de lectura si studiu;
- functia de pastrare si restaurare a ducumentelor incluse in colctiile unei biblioteci.
In procesul de dezvoltare a colectiilor, ca principii de baza, sunt necesare a fi parcurse urmatoarele etape: stabilirea punctelor forte si cele slabe ale fondului existent; analiza utilizatorilor si a nevoilor acestora care vor influenta evolutia dezvoltarii colectiilor; stabilirea obiectivelor in managementul colectiilor; elaborarea unor strategii in vederea realizarii obiectivelor fixate.
In zilelele noastre, cantitatea de informatie creste si avem de a face cu o explozie de informatii. De asemenea ne confrumtam cu o cresterea a ofertelor de documente electronice, precum si a necesarului de echipamente adecvate pentru a le citi.
Preocuparile specialistilor se indreapta catre nevoile oamenilor, imbunatatirea conditiilor de viata si de munca, catre dezvoltarea si stimularea lor intelectuala prin usurarea accesului la informatie. Societatea din zilele noastre este in permanenta dezvoltare prin cresterea infrastructurii de comunicatii. 
Astfel, responsabilitatea bibliotecarului care face selectie creste, iar principiile pe care se bazeaza in a-si alege documentele cele mai adecvate trebuie sa fie foarte clare si perfect adecvate cu specificul bibliotecii, pe nevoile de studiu ale beneficiarilor acesteia. Astfel, dupa cum precizeaza si Brigitte Richter, pentru studentii primului ciclu universitar si inceputul celui de-al doilea ,,achizitiile se vor axa pe lucrarile de referinte (enciclopedii, dictionare, ghiduri de initiere bibliografica), pe lucrarile de studiu (tratatele importante, sinteze colective), pe manualele, textele literare, periodicele nespecializate si de cultura generala".
Pentru satisfacerea acestor cerinte este necesara insa stabilirea unei legaturi si a unui dialog permanent intre biblioteca si cadrele didactice, acesta fiind unul dintre principiile de selectie importante. Dar, toate principiile luate ca un tot unitar (profilul bibliotecii, programa de invatamant cu disciplinele de studiu, interesele de informare a studentilor, ale cadrelor didactice si ale cercetatorilor, cunoasterea fondului deja existent, informarea bibliografica asupra productiei editoriale) trebuie sa constituie factorii de baza in dezvoltarea colectiilor.
Biblioteca trebuie sa fie un mijloc de comunicare intre cititori si aceia care creeaza sau pun in circulatie cartile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biblioteca Universitara si Rolul Ei in Promovarea Lecturii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!