Biblioteca - Bibliotecari - Carte

Extras din referat Cum descarc?

1. Evolutia bibliotecilor si a meseriei de bibliotecar
In spatiul european, biblioteca, in acceptiunea clasica a termenului, incepe sa functioneze odata cu infiintarea pe langa manastiri a scolilor destinate copierii manuscriselor, functionand pana la aparitia universitatilor.
Biblioteca reprezinta o componenta importanta a vietii social-culturale din zilele noastre si defineste atat o colectie organizata de carti, periodice si alte documente grafice si audio-vizuale, cat si serviciile unui personal capabil sa asigure si sa puna la dispozitie aceste materiale in scopul satisfacerii necesitatilor de educare, informare, cercetare si recreere a utilizatorilor sai. 
Fiecare bibliotecar se integreaza intr-o munca colectiva, sarcinile lui fiind percepute ca un efort de ansamblu al colectivului. Personalul de specialitate specific unei biblioteci constituie o latura definitorie in organizarea si buna desfasurare a activitatii acesteia. 
Activitatea se desfasoara in cadrul bibliotecilor: birouri, sala de imprumut, lectura, depozite, arhiva, etc. si in centre de informare. 
Profesia de bibliotecar se confunda adeseori cu biblioteca insasi. 
Inainte de a vorbi de bibliotecari, in acceptiunea de astazi, trebuie sa ii amintim printre cei care au scris si au asigurat dainuirea, continuitatea scrierilor prin copieri succesive, cei ce le-au transpus in litera tiparului, cei ce au adunat, salvand de la pieire, manuscrise si carti vechi de valoare inestimabila, in armarii si biblioteci, cei ce le-au pus in randuiala gandind reguli, sisteme de ordonare si regasire a informatiei, s-au aflat minti luminate ale Orientului si Occidentului antic, medieval si modern: teologi, calugari, invatati, filosofi, istorici, filologi si, nu in ultimul rand, oameni de stat, regi si imparati luminati.
1.1 Evolutia profesiei de bibliotecar
In evolutia moderna a meseriei de bibliotecar pot fi distinse doua etape principale:
1. Bibliotecarii inaintea aparitiei meseriei (Evul Mediu - Secolul XVIII)
2. Aparitia meseriei de bibliotecar in cadru legal, reglementar si evolutia ei ulterioara (Secolul XIX - zilele noastre).
1.2. Bibliotecarii inaintea aparitiei meseriei
Existenta bibliotecilor in Antichitate a avut ca urmare fireasca existenta bibliotecarilor care le organizau si conservau.
In acceptiunea clasica, bibliotecile incep sa functioneze in Europa in Evul Mediu (primele date despre biblioteci apar in documentele franceze din secolul al XII-lea) ca biblioteci monastice, concomitent cu organizarea manastirilor si ca centre de scriere si copiere a manuscriselor, ele devenind principalele centre culturale de producere, colectare si pastrare a cunostintelor umane. Desi cartea era in primul rand obiect de cult si se cerea mai ales in manastiri, cu timpul, cererea de carte a crescut si in afara manastirilor, o data cu infiintarea primelor universitati si a bibliotecilor universitare aferente, precum si a bibliotecilor princiare pentru care se copiau mai ales manuscrisele Antichitatii.
In lumea asiro-babiloniana, egipteana, romana si greaca cel care ducea mai departe cuvantul scris, dovedind o imensa migala si rabdare, pana la aparitia tiparului este scribul. Scribul-copist medieval si atelierul sau de lucru, scriptoriul sunt simboluri grafice, motive decorative frecvente in arta miniaturilor din manuscrisele si cartile crestine ale secolelor XI-XV.
In epoca carolingiana fiecare manuscris al vreunei evanghelii incepea cu un portret al evanghelistului nelipsit de simbolul cartii. Istoria cartii manuscrise in Europa, pana la momentul epocal Gutenberg (secolul al XV-lea), are in centrul sau, ca principalul artizan al scrierilor pe scribul-copist si bibliotecar. Desi influentele intelectuale romane erau inca puternice la inceputul Evului mediu, crestinismul va fi cel ce isi va exprima forta spirituala, in crearea si inaltarea propriilor monumente de arta si literatura. In scriptoriile si bibliotecile manastirilor s-a acumulat in sute de ani literatura religioasa (Biblia sau Sfanta Scriptura, profeti ebraici, literatura patristica, tratate teologice, carti de cult), dar si literatura laica (poeme antice, filosofie, drept, istorie greaca si latina, stiinta araba, genealogii, cronici, codici muzicali etc.). Datorita lor s-a limpezit consecventa culturilor antice si medievale, s-a putut intelege gandirea Evului mediu. De aici s-au raspandit scrierile spre lumea dinafara manastirilor, spre scoli, spre lumea literara si filosofica a Europei. In ce priveste copistii universitatilor timpurii (copisti-librari-bibliotecari), ce s-au numit scriptuarius, armarius, librarius, denumiri ce accentueaza laturile muncii lor cumulate, acestia faceau parte din ce in ce mai mult dintre mestesugarii si comerciantii ce valorifica o noua marfa - cartea. Ei sunt tratati ca membri ai profesiei universitare, careia ii aduc servicii. Pentru a cuprinde intr-o sintagma profilul moral al bibliotecarului medieval, il vom defini ca fiind bibliotecarul cu dragoste de carti si frica de Dumnezeu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biblioteca - Bibliotecari - Carte.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!