Asocierea consonantă

Extras din referat Cum descarc?

Asocierea consonanta
Asocierea se dezvolta in general la elevii cu o bogata imaginatie, insotita in special de un volum mare de cunostinte. Cu cat un elev are o memorie mai bogata cu atat are posibilitatea de a realiza asociatii de idei. Factorul selectiv esential care provoaca asocierea este consonanta, definita ca efect si cauza de asemanare - efect al asemanarii obiective exterioare, fizice si cauza a asemanarii subiective interioare, psihologice. In conformitate cu conceptia consonantista, in procesele de creatie fenomenul primordial este evocarea, iar cauza acesteia este similitudinea a carei intensitate este determinata de rezonanta (consonanta).
Analogia si extrapolarea
Analogia constituie o asociere partial consonanta, insa ca metoda de creativitate reprezinta o tehnica speciala, de consonanta cautata, un transfer de insusiri, de la un lucru la altul. Analogia conduce sub aspect practic la tehnica extrapolarii.
Consonanta va fi cu atat mai puternica, cu cat gradul de complementaritate a elementelor componente va fi mai ridicat. Consonanta este, in acelasi timp, cauza - element catalizator a cautarilor si efect - realizarea unei noi asamblari superioare, cu un inalt grad de complementaritate a elementelor componente, cu functii de ansamblu inalt consonante cu obiectul propus.
Inversia
Inversia reprezinta o tehnica de creatie care consta in abordarea inversa a unei probleme sau solutii eliminand in acest fel inertia psihologica, precum si parerile si conceptiile despre situatia in cauza.
Tehnica inversiei presupune folosirea intrebarilor:
- Care sunt elementele contrare?
- De ce nu s-ar inlocui pozitivul cu negativul?
- De ce de jos in sus si nu de sus in jos
- De ce orizontal si nu vertical?
- De ce nu abordam problema de la final in loc sa o abordam de la inceput?
- De ce de la general la particular si nu invers?
Empatia
Empatia este un fenomen psihic complex, specific relatiilor interumane, dificil de abordat in comunicarea interpersonala, in relatia unui individ cu cei din jurul sau, dar si in constructia unei proprii strategii de actiune in societate. Empatia presupune o transpunere psihologica a eului unui individ in pshihologia interlocutorului sau.
Bullmer a elaborat un program de antrenament individual numit ,,Arta empatiei", structurat pe sase etape si desfasurat in baza unui antrenament:
1. Perceperea interpersonala
2. Surse de eroare in cadrul perceptiei interpersonale
3. Recunoasterea emotiilor
4. Recunoasterea sensurilor ascunse
5. Cadrul perceptual pentru intelegerea altora
6. Etapa cu caracter recapitulativ
In inventica, prin analogie, tehnica empatiei consta in substituirea inventatorului cu obiectul creatiei si analizarea temei si posibilitatilor de rezolvare din acest nou punct de vedere.
In activitatea didactica, pentru profesor empatia presupune o transpunere in psihologia elevului pentru a-l intelege mai bine.
Asaltul de idei (brain storming)
Orice problema complexa de cercetare, orice tema de studiu ce prezinta dificultati de rezolvare, poate fi abordata prin metoda asaltului de idei. Asaltul de idei este modalitatea de a elabora (crea) in grup, in mod spontan si in flux continuu, anumite idei, modele, solutii teoretice sau practice etc., cerute de rezolvarea unei teme sau probleme teoretice ori practice. Brainstorming-ul este o metoda de cautare individuala si de elaborare (creativitate) in grup.
Aceasta metoda de stimulare a creativitatii a fost elaborata in 1948 de catre Alex Osborn. Metoda are la origine o metoda similara folosita in India cu peste 400 de ani in urma denumita "Prai - Barshana" ("Prai" = in afara de voi insiva, iar "Barshana" = problema) metoda care nu admitea nici o critica la solutiiloe elaborate de catre un grup.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asocierea Consonanta.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!