Zvonul ca proces de propagare informațional

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1941
Mărime: 12.15KB (arhivat)
Publicat de: Flaviu F.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Zvonul este definit ca o afirmaţie prezentată drept adevărată, afirmaţie care nu prezintă posibilitatea de a fi verificată. Allport şi Postman, afirmau că zvonurile sunt de obicei “ purtate din gură în gură, în lipsa unor date concrete care să ateste exactitatea lor”, ''relatare neverificată care circulă din om în om fiind este legată de un eveniment” .

Zvonul este un fenomen produs sau pe cale de a se produce. Acesta tinde să pară autentic şi nou, are un caracter ambiguu şi de multe ori neverificabil sau greu de verificat după cum deja am afirmat.

Un zvon poate să fie în întregime fals sau poate să conţină elemente adevarate, însă realitatea este distorsionată, în raport cu situatia reală.

Probabil că cea mai importantă caracteristică este faptul ca acesta are capacitatea de a se disemina rapid viteza de diseminare a acestuia depinzând însă de gradul de omogenitate a grupului, de importanţa temei în cadrul grupului. Cu cât e mai mare interesul în cadrul colectivităţii, cu atât cresc sansele de raspîndire a zvonurilor.

Momentele propice răspândirii zvonului apar în special în momente de criză. Aceste momente favorizeaza lansarea, receptarea şi transmiterea zvonurilor.

Motivele pentru care apar zvonurile, totodată şi care ajuta la propagarea lor sunt curiozitatea, dorinta de a se arata informati a cetăţenilor, tendinţa de a amplifica o stire dându-i elemente şi comentarii personale.

Zvonurile puse în circulaţie explică şi atenuează anumite tensiuni emoţionale. Calomnia, de exemplu are ca efect atenuarea urii care i se poartă persoanei calomniate.

Circulaţia zvonurilor depinde foarte mult de contextul social, de trăsăturile de personalitate ale indivizilor si de nevoile ale indivizilor şi grupurilor, de asemenea depinde de nivelul de educatie al individului.

În “An analysis of humour” Allport şi Postman pun în evidenţă felul în care se transmit zvonurile. El sublinează faptul că sărăcia tinde să niveleze zvonul, ceea ce înseamnă că pe măsură ce zvonul circulă, el devine mai scurt şi mai uşor de înţeles. De obicei, sublinează de asemenea autorii că anumite detalii, de obicei cele mai spectaculoase, tind să se întărească, ocupând astfel un loc important în semnificaţia zvonului. Această temă centrală(detaliul picant) mai sublinează ei, tinde să se conserve rămanand aceeaşi, deşi conţinutul se poate schimba şi reorganiza.

Cercetările lui Allport şi Postman au arătat că indivizii, preiau zvonurile, le restructurează şi ajuntează modelului de înţelegere propriu şi intereselor pe care aceştia le manifestă.

Kapferer, un alt cercetător care s-a ocupat de studierea zvonurilor, demonstra că pentru a face circulaţia zvonurilor posibilă, se impun trei condiţii esenţiale: credibilitatea, apropierea de adevăr şi dorinţa oamenilor de a primii astfel de informaţii, cantitatea, calitatea şi credibilitatea informaţiei fiind de asemenea de căpatâi pentru răspândirea zvonurilor.

Kapferer ne da un exemplu în societăţile totalitare care au cel mai mare succes în raspândirea zvonurilor deoarece în aceste societăţi controlul informaţiei este crescut aceasta fiind supusă cenurii.

Este de menţionat că circulaţia zvonurilor se restrânge atunci când există posibilitatea verificării rapide a adevărului unei informaţii.

Preview document

Zvonul ca proces de propagare informațional - Pagina 1
Zvonul ca proces de propagare informațional - Pagina 2
Zvonul ca proces de propagare informațional - Pagina 3
Zvonul ca proces de propagare informațional - Pagina 4
Zvonul ca proces de propagare informațional - Pagina 5
Zvonul ca proces de propagare informațional - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Zvonul ca Proces de Propagare Informational.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Comunicarea administrativă pe exemplul APIA Iași

CAPITOLUL I. FUNDAMENTE TEORETICE ALE COMUNICĂRII 1.1 Cerinţele generale ale comunicării Aprecierea procesului şi produsului comunicării sub...

Teoria și Tactica Polițienească privind Stoparea Încălcărilor în Grup a Ordinii Publice

Introducere „ Ceea ce-i drept să fie şi puternic şi ceea ce – i puternic să fie şi drept ”. Blaise Pascal Declaraţia universală* , constituţia...

Ai nevoie de altceva?