Viitorul cadru juridic Republica Moldova-UE - Moldova, stat asociat UE

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In septembrie 2009 la Chisinau a fost instituit un nou Guvern, format din reprezentanti ai patru formatiuni politice (Partidul Liberal-Democrat din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Democrat din Moldova si Alianta ,,Moldova Noastra") membre ale Aliantei pentru Integrare Europeana. Programul noului Guvern, intitulat ,,Integrare Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare", stabileste drept prioritate de baza a Executivului central integrarea europeana a Republicii Moldova. La doar circa o saptamana de la inaugurarea Cabinetului de Ministri condus de Vlad Filat, acesta, insotit de viceprim-ministrul Iurie Leanca, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, au efectuat o vizita de doua zile la Bruxelles. Aceasta prima vizita peste hotare in calitate de prim-ministru in limbajul diplomatic inseamna fixarea obiectivelor strategice de politica externa. Noua conducere de la Chisinau isi stabileste obiective indraznete in raport cu Uniunea Europeana, iar oficialitatile europene dau semnale de incurajare a aspiratiilor autoritatilor moldovenesti.
Anul 2009 este un an de cotitura in relatiile moldo-comunitare si aceasta nu din cauza schimbarilor politice intervenite in tara noastra, care doar catalizeaza anumite procese. Dupa circa doi ani de asteptare din partea Chisinaului si circa jumatate de an de asteptare din partea Comisiei Europene, cea din urma a primit, la inceputul acestei veri, unda verde in ce priveste inceperea negocierilor privind noul acord juridic cu Republica Moldova. Parteneriatul Estic lansat pe 7 mai 2009 de catre UE si care cuprinde inclusiv tara noastra prevede semnarea cu statele non-UE din acest aranjament regional a unor acorduri de asociere. In urma vizitei premierului moldovean la Bruxelles a devenit clar ca tratativele dintre Guvernul moldovean si Comisia Europeana referitoare la viitorul acord cu UE vor incepe pana la finele anului curent. Acest lucru a fost remarcat si de catre Benita Ferrero-Waldner, Comisar European pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate la intrevederea cu Vlad Filat. Startul acestor negocieri a fost dat in luna octombrie anul curent, in timp ce negocierile propriu zise vor incepe pe 12 ianuarie 2010. De asemenea, in viitorul apropiat Guvernul Republicii Moldova intentioneaza sa initieze si alte tratative cu UE, inclusiv cele privind semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator si liberalizarea regimului de vize pana la anularea acestuia. In prezent, documentul politico-juridic care reglementeaza relatiilor moldo-comunitare este Acordul de Parteneriat si Cooperare (APC), expirat in 2008 dar prelungit mutual pana la intrarea in vigoare a unui nou document. In aceeasi conditie se afla si un alt document tehnico-politic - Planul de Actiuni RM-UE, care dupa ce a expirat in 2008 este prelungit pentru o perioada indefinita.
Actualul cadru juridic RM-UE
Acordul de Parteneriat si Cooperare (APC) reprezinta baza juridica a relatiilor dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana. Acordul a fost semnat la 28 noiembrie 1994 si a intrat in vigoare la 1 iulie 1998 pentru o durata initiala de 10 ani. In aprilie 2004 la Bruxelles a fost semnat Protocolul aditional la Acordul de Parteneriat si Cooperare dintre Comunitatile Europene cu statele lor membre si Republica Moldova. Prin semnarea acestui Protocol, APC a fost extins asupra statelor care au devenit membre ale UE la 1 mai 2004: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia si Ungaria. In 2007 a fost semnat un alt Protocol aditional la acest document, dupa aderarea, la 1 ianuarie a acelui an, a Romaniei si Bulgariei la UE. De remarcat ca ,APC are un cadru stabilit de Comunitatea Europeana inca in negocierile cu URSS, ulterior UE a dus tratative si a semnat astfel de documente cu statele exsovietice. APC asigura baza colaborarii cu UE in domeniul politic, comercial, economic, juridic, cultural-stiintific si are ca obiective sustinerea Moldovei pentru:
o consolidarea democratiei si statului de drept cu respectarea drepturilor omului si a minoritatilor prin asigurarea cadrului corespunzator al dialogului politic;
o dezvoltarea durabila a economiei si finalizarea procesului de tranzitie spre economia de piata prin promovarea schimburilor comerciale, investitiilor si relatiilor economice armonioase [1].


Fisiere in arhiva (1):

  • Viitorul Cadru Juridic Republica Moldova-UE - Moldova, Stat Asociat UE.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!