Variațiile capitalismului românesc în perioada post-comunistă și efectul acestora asupra dezvoltării politice a țării

Extras din referat Cum descarc?

In cadrul acestei lucrari, ne propunem sa prezentam evolutia capitalismului in Romania in perioada post-comunista si influenta acesteia asupra cadrului institutional, dar si ce schimbari a adus pe scena politica romaneasca. Vom aduce argumente conform carora, desi situatia economica a Romaniei a trecut prin mai multe perioade de tranzitie, de la sfarsitul anilor '80 si pana in prezent, aceasta a ajuns la momentul actual la cea mai buna forma a sa, influentand pozitiv sistemul institutional si politica tarii. Vom aborda teme precum designul institutional, optiunea de politici sociale si ale pietei si fortei de munca, organizarea actorilor sociali si strategiile acestora pentru institutii, in vederea unei mai bune reprezentari a variatiilor capitalismului pe care Romania l-a dezvoltat in perioada post-comunista.
Starea actuala a teoriei cu privire la formele de capitalism
Exista mai multe abordari si definitii ale capitalismului, acesta fiind un sistem politico-economic amplu, care a permis de-a lungul timpului multor scriitori si filosofi politici sa formuleze ipoteze si sa contureze tipuri ale capitalismului. Una dintre aceste abordari este cea a lui Sarwat Jahan si Ahmed Saber Mahmud, care considera ca principala caracteristica a capitalismului este dorinta de a face profit. Astfel, ei definesc capitalismul ca fiind ,,un sistem economic in care actorii privati detin si controleaza proprietati conform propriului interes, iar cererea si oferta duc la stabilirea preturilor in mod liber pe piata, intr-un mod care serveste cel mai bine intereselor societatii". (Jahan si Mahmud 2015, 44). 
O alta definitie plaseaza capitalismul intre istorie si evolutia continua a lumii politice si sociale: ,,un sistem economic dependent de istorie, intotdeauna in evolutie, reflectand intotdeauna schimbarile tehnologice si luptele politice prin care ideologiile si institutiile sunt exprimate si modificate." (Bresser-Pereira January-March/2012, 23). Cu alte cuvinte, autorul acestei definitii, Luiz Carlos Bresser-Pereira, spune ca este o greseala sa incerci sa definesti capitalismul doar in calitate de sistem economic, deoarece acesta nu exista fara celelalte componente ale sale: sistemul politic si sistemul social. Mai mult decat atat, acesta nu este de acord cu conceptia conform careia acest sistem politico-economic este format din relatii economice de tip vanzare-cumparare, punand accentul pe rolul si pe viata politico-sociala. De asemenea, el trece in revista in lucrarea sa ,,Five models of capitalism" cateva forme de capitalism pe care le consideram relevante pentru tema noastra, dintre care: teoria lui Boyer din 2004, care imparte capitalismul in ,,capitalism de piata" (ex: Statele Unite), ,,mezo-corporatist" (ex: Japonia), ,,public" (Franta) si ,,social democratic" (tarile scandinave); teoria lui Ben Ross Schneider, care clasifica capitalismul tot in patru tipuri, insa pe baza ,,mecanismelor de alocare", ajungand astfel la economia de piata liberala , economia de piata dirijata, economia de piata-retea si economia de piata ierarhica. Luiz Carlos Bresser-Pereira prefera aceasta ultima teorie in detrimentul celei a lui Peter A. Hall si David Soskice, propunand chiar el o clasificare a formelor de capitalism care porneste de la un criteriu total opus fata de cel al celor doi care pun accentul pe modul de productie. Astfel, ,,cele cinci tipuri de capitalism" ale lui Pereira se contureaza pe baza unui principiu politic in corelatie cu marimea si nivelul de dezvoltare al statelor, rezultand: modelul liberal-democratic Anglo-Saxon, modelul social sau modelul european si modelul integrarii sociale sau modelul japonez pentru tarile mari, iar pentru tarile in curs de dezvoltare , modelul de dezvoltare asiatic si modelul liberal-dependent.
Cu toate acestea, lucrarea de referinta pe care ne vom cladi ideile si argumentele Este cea a lui Peter A. Hall si David Soskice, ,,Varieties of Capitalism". Mai concret, vom prezenta in cele ce urmeaza cele mai importante aspecte ale cartii, avand ca temelie chiar introducerea acesteia, elaborata de aceeasi autori.
Peter A. Hall si David Soskice pun firma in centrul teoriei lor, in vederea construirii unei legaturi intre afacerile economice si economia politica comparata, distingand doua forme diametral opuse de capitalism: coordinated market economy (CME) si liberal market economy (LME). (Hall si Soskice 2001, 5-8). Aceasta clasificare urmareste comportamentul companiilor ca principal actor economic al capitalismului in relatiile cu ceilalti actori economici, diferenta majora dintre cele doua economii de piata fiind faptul ca in cadrul unei economii de piata coordonata institutiile incurajeaza cooperarea intre actorii economici, in timp ce economia de piata liberala militeaza pentru competitia dintre acestia. (Umney 2004, 2). Astfel ca, economiile europene devin in ce in ce mai diferite, in ciuda globalizarii si guvernarii supranationale.
Aceasta diferenta este evidentiata cel mai bine atunci cand ne referim la natura relatiilor dintre firme si actorii economici. Peter A. Hall si David Soskice ofera in lucrarea lor cinci domenii in care aceste relatii trebuie sa existe: cel industrial, avand ca principal pilon mecanismul de negociere, trainingul vocational si educatia, guvernanta coroporatista, relationarea dintre firme, implicarea angajatilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Variatiile capitalismului romanesc in perioada post-comunista si efectul acestora asupra dezvoltarii politice a tarii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Bresser-Pereira, Luiz Carlos. ,,Five models of capitalism." Brazilian Journal of Political Economy, January-March/2012, p.23.
-  ,,Brosura din cadrul proiectului: Campanie de informare publica integrata pentru promovarea finantarilor din instrumente structurale." fonduri-ue. fara an. http://www.fonduri-ue.ro/files/publicatii/Brosura.3.18.dec.pdf (accesat Ianuarie 4, 2017, ora 14:35), p. 5;13;15;19.
-  Brucan, Silviu. Treptele tranzitiei spre capitalism. Bucuresti: Nemira, 1999, p.38;64:68
-  Daianu, Daniel, si Bogdan Murgescu. Incontro se indreapta capitalismul romanesc. 05 2013, p. 4-6;9:11
-  Hall, Peter A., si David Soskice. ,,Introduction of Varieties of Capitalism." In Varieties of Capitalism, de Peter A. Hall si David Soskice, 1-68. New York: Oxford University Press, 2001, p. 5-8.
-  Interne, Directia Genarala Politici. europarl.europa.eu. 2010. http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/note/join/2010/438617/IPOL-REGI_NT(2010)438617_RO.pdf (accesat Ianuarie 3, 2017, ora 10:09), p. 7.
-  Jahan, Sarwat, si Ahmed Saber Mahmud. ,,What is capitalism?" Finance & Development, iunie 2015, p. 44.
-  Katsarova, Ivana. europarl.europa.eu. Octombrie 2010. http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/note/join/2010/438617/IPOL-REGI_NT(2010)438617_RO.pdf (accesat Ianuarie 7, 2017).
-  Ministerul Afacerilor Externe. www.mae.ro. Februarie 2016. http://www.mae.ro./node/1536 (accesat Ianuarie 2017, 2017).
-  Ministerul Fondurilor Europene. ,,Raport final de guvernare." fonduri-ue.gov. noiembrie 2015- decembrie 2016. http://www.fonduri-ue.gov.ro/images/files/comunicate/2016/22.12.2016/Raport_final_ok.pdf (accesat Ianuarie 4, 2017, ora 16:56), p. 5.
-  Pasti, Vladimir. Noul capitalism romanesc. POLIROM, 2006, p. 209
-  Tarlea, Bogdan. ,,Guvernarea corporatista." RFPC , 10 2011, p. 1
-  Umney, Charles. Notes on Varieties of Capitalism by Hall and Soskice. London, 11 2004, p. 2;4.
-  Ghinea, Raluca, Stefan Constantinescu, and Mariana Baciu. "Cele mai importante privatizari din ultimii 15 ani." www.zf.ro. Decembrie 21, 2005. http://www.zf.ro/eveniment/cele-mai-importante-privatizari-din-ultimii-15-ani-3016862 (accessed Ianuarie 6, 2017, ora 15:39).


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!